Šta je novo?

Ustavni sud: Odluka o izborima u Advokatskoj komori Srbije ništavna

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Ustavni sud: Odluka o izborima u Advokatskoj komori Srbije ništavna


Tanjug |Ustavni sud Srbije utvrdio je da osporavane odredbe dva člana Zakona o advokaturi nisu u saglasnosti s Ustavom, saopšteno je danas iz Advokatske komore Beograda.

To znači, kako je navedeno, da su ništavne i sve odluke Upravnog odbora Advokatske komore Srbije o oduzimanju "javnih ovlašćenja" i izboru novog rukovodstva i organa Advokatske komore Beograda.

Ustavni sud je 23. februara utvrdio da su neustavne odredbe člana 64. stav 4, "u delu koji glasi prenos javnih ovlašćenja" i člana 65. stav 4. Zakona o advokaturi koji je na snazi od 17. maja 2011.


Reč je o odredbama prema kojima je Advokatska komora Srbije bila ovlašćena da preduzima mere u vezi sa njenom odgovornošću za zakonito postupanje svojih članica, uključujući i oduzimanje javnih ovlašćenja, ukazala je Advokatske komore Beograda.


Pritom se podseća da je odluka o oduzimanju javnih ovlasćenja Advokatskoj komori Beograda doneta 9. februara 2011. godine po tada važećem zakonu o advokaturi, koji nije predviđao takvu mogućnost.


Polazeći od te "nezakonite i neustavne odluke Advokatske komore Srbije", kako je objašnjeno, nezakonito je sazvana i 15. maja prošle godine održana i Skupština advokatske komore Beograda.


Na tom nelegalnom skupu, koji nije imao kvorum, Advokatska komora Srbije je preuzela ovlašćenja i tri dana kasnije raspisala izbore koji su lane održani 1. oktobra, podsećaju iz Advokatske komore Beograda.


Time je, kako je istaknuto, "stvoreno dvovlašće u Advokatskoj komori Beograda i načinjen odlučujući korak u njenom razbijanju".


Imajući u vidu da odluke Upravnog odbora Advokatske komore Srbije nisu saglasne s Ustavom i zakonom o advokaturi, koji je tada bio na snazi, odnosno da su neustavne i nezakonite, jasno je da su ništavne i otud ne proizvode pravno dejstvo, saopštila je Advokatska komora Beograda.
 
Top