Šta je novo?

Ustanovljena nagrada "Verica Barać"

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Ustanovljena nagrada "Verica Barać"

Izvor: B92


Beograd -- Nekoliko organizacija odlučilo je da ustanovi priznanje za borbu protiv korupcije "Verica Barać", koje će biti dodeljivano svakog 19. marta.

10030316694f8d4d7c281d4206376536_368x233.jpg

Odluka o dodeljivanju ovog priznanja doneta je u znak sećanja na nedavno preminulu predsednicu Saveta za borbu protiv korupcije Vericu Barać, koja je preminula 19. marta 2012. godine. Ona je važila je za jednog od najvećih boraca protiv korupcije u Srbiji, koja se istrajno suprotstavljala centrima moći u srpskom društvu, ekonomiji i politici.

Odbor za ustanovljenje Priznanja "Verica Barać" ukazuje na to da je za njom ostalo sećanje na iskrenu i istrajnu brigu za opšte dobro i na odlučnost i hrabrost u suprotstavljanju korupciji i zloupotrebi države.

"Uvereni smo da Srbija može da postane poštena i moderna država ako joj je korupcija stalna meta, a to znači ako se državni organi bore protiv korupcije i kažnjavaju je, utoliko oštrije ukoliko je vrše moćniji, i ako pojedinci u državnim organima i izvan njih na delu pokazuju značaj lične snage i angažmana u otkrivanju ili sprečavanju prevara."

"Ličnosti koja je još za života sama postala institucija, dolikuje da je se građani Srbije sećaju sa poštovanjem. Zato će svakog 19. marta, pojedincima ili organizacijama koji su ostvarili bitne rezultate u borbi protiv korupcije, biti dodeljivano priznanje 'Verica Barać'", navodi se u saopštenju.

Odbor čine dr Dragana Jovanović, koordinatorka NVO Doktori protiv korupcije, Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije, dr Danilo Šuković, član Saveta za borbu protiv korupcije, Vladimir Radomirović, urednik portala Pištaljka i dr Draško Karađinović, koordinator NVO Doktori protiv korupcije.
 
Top