Šta je novo?

Uspeh užičkih lekara: Izvadili tumor težak 6,5 kilograma

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
Uspeh užičkih lekara: Izvadili tumor težak 6,5 kilograma


Lekarski tim užičke bolnice, predvođen dr Edinom Mutevelićem, preksinoć je operisao pacijentkinju S. G. (57) obolelu od raka dojke i prilikom hirurškog zahvata, iz obolelog organa izvadio maligni tumor težak čak šest i po kilograma.

10661_0817-uzice-doktor-edin-mutevelic-foto-v-lojanica_f.jpg


Dr Mutevelić:
Njen slučaj neka je za nauk drugim ženama koje treba da dođu kod lekara


Nesvakidašnja i rizična intervencija u užičkoj bolnici, kakvu ne pamte ni najstariji lekari ove ustanove, izvedena je u četvrtak uveče. Zahvat je trajao oko devedeset minuta, a sa doktorom Mutevelićem u operacionoj sali bili su i hirurg Vlade Stokić i anesteziolozi Momo Plazinić i Verica Vasiljević.

Pacijentkinja S. G. iz Ljubovije, priča za "Blic" dr Edin Mutevelić, primljena je u užičku bolnicu u četvrtak pre podne usled naglog krvarenja.

- Ona se u užičku bolnicu javila pre četiri-pet meseci, posle čega joj je uzeta biopsija i određena terapija. Karcinom u njenoj dojci bio je tada upola manji nego preksinoć kada je izvađen, ali opet toliko veliki da ga je bilo teško operisati. Odredili smo joj hemoterapiju, jer smo računali da će se usled dejstva lekova tumor smanjiti i da ćemo ga kasnije lakše operisati - priča dr Edin Mutevelić.

Međutim, kaže ovaj poznati hirurg, dogodilo se nešto sasvim suprotno.

- Umesto da se smanjuje, karcinom je počeo naglo da raste, prosto da buja. Pacijentkinja je išla u Beograd na lekarske konzilijume i tamo je doneta odluka da joj se daje simptomska terapija. Iskreno, njene šanse da se izvuče nisu bile velike - nastavlja dr Mutevelić.

Opakoj bolesti S. G. je odolevala na kućnom lečenju, sve do prekjuče, igrom slučaja na Svetski dan borbe protiv raka, kada se javilo krvarenje na levoj dojci. Iz Ljubovije je prebačena u užičku bolnicu gde su lekari, jer drugog izbora nije bilo, odlučili da je operišu.

- Napravili smo rez dug 40 centimetara, odstranili dojku i iz nje izvadili ogromnu gangrenoznu izraslinu pečurkastog oblika, crne boje i neprijatnog mirisa. Stavili smo ga na medicinsku vagu, a skala se zaustila na šest i po kilograma. Izraslinu smo spakovali u posebne posude i prosledili je patolozima. Trideset godina radim ovaj posao, sa koleginicom dr Majom Gulan godišnje izvedem stotinak operacija na dojci, ali do sada nisam video nešto ni nalik ovome - iskren je dr Mutevelić.

Posle operacije, S. G. je zbrinuta na intenzivnoj nezi užičke bolnice, odakle je juče ujutro prebačena na hirurško odeljenje. Njene šanse da pobedi strašnu bolest, kažu lekari, sada su velike, a sam dr Mutevelić priznaje da je optimista kada je u pitanju njen oporavak.

- Hvala lekarima što su mi dali šansu da nastavim život, ako se ovo što sam preturila preko glave poslednjih meseci uopšte može nazvati životom. Poslednju terapiju primila sam 10. decembra. Posle toga sam se mnogo loše osećala. Imala sam užasne bolove. Napokon, sada je sve to van mene - ispričala je juče "Blicu" pacijentkinja koja će se tokom daljeg lečenja oporavljati u Užicu i periodično putovati u Beograd po mišljenja stručnog konzilijuma.

Dr Edin Mutevelić kaže da je veliki optimista i da se nada da je S. G. najgore pregrmela.

- Pacijentkinja je sada stabilna, posle operacije dobili smo vreme da je lečimo drugim terapijama. Kod nje je do komplikacija došlo jer se nije na vreme javila lekarima, već tek kada je bolest poprimila nenormalan medicinski tok. Njen slučaj neka je za nauk drugim ženama koje treba da dođu kada osete bilo kakve promene - zaključuje dr Mutevelić.

Najveći tumor 137 kilograma

Prema Ginisovoj knjizi rekorda, najveći odstranjeni tumor svih vremena bio je težak 137 kilograma i izvađen je 1991. godine iz tela žene koja se posle operacije potpuno oporavila. Tim rumunskih i američkih hirurga 2004. godine odstranio je u Rumuniji tumor težak 80 kilograma iz tela izvesne Lusike Bungez (46). Ona je tri godine bila nepokretna, jer je tumor bio gotovo duplo teži od nje. Tumor je pokrivao veći deo leđa i spuštao se do polovine bokova.

Nezabeleženo u praksi

Stručnjaci objašnjavaju da veličina tumora zavisi pre svega od toga kada je otkriven. Ako pacijent na vreme ne potraži medicinsku pomoć, tumori mogu poprimiti čudovišne razmere. Direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije dr Nenad Borojević kaže da su veliki tumori najčešće dobroćudni, ali i pored toga opasni.

- U medicini su poznati tako veliki tumori i javljaju se sporadično na četiri-pet godina. Međutim, u ovom slučaju nikada nisam čuo da je kod nekoga izvađen toliko veliki tumor iz dojke. Veliki tumori najčešće se javljaju na jajnicima, jer u stomačnoj duplji imaju prostora da rastu - ističe dr Borojević.

Ovi tumori nisu poput zloćudnih, zbog kojih pacijenti obično umiru zbog udaljenih metastaza. Međutim, i od tumora ovakve veličine postoji smrtna opasnost zbog toga što izazivaju velike promene u organizmu i pritiskaju vitalne organe.


Izvor: Blic/Vladimir Lojanica
 
Top