Šta je novo?

Uskoro vrtići u autobusima

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Uskoro vrtići u autobusima


Izvor:
Blic.rs
Roditelji koji žive u prigradskim naseljima ili selima daleko od obdaništa, decu će uskoro moći da ostavljaju na čuvanje u “putujućim vrtićima”, specijalno opremljenim autobusima u kojima će biti održavana predškolska nastava.


235315_11-vrtic_f.jpgPutujući vrtići trenutno postoje u nekoliko opština u Srbiji, ali je plan da oni zažive u svim delovima zemlje. Dragana Koruga, jedan od autora Strategije obrazovanja, koja predviđa uvođenje putujućih vrtića, kaže da će autobusi biti opremljeni, kao i sva obdaništa, sa stolovima i stolicama za decu i priborom koji im je potreban.

- Takav vrtić smo imali u predškolskoj ustanovi u beogradskom naselju Voždovcu. U njemu su se dva puta nedeljno družila deca iz Ripnja, Belog Potoka, Zuca... - kaže Koruga.


Taj autobus je svakog dana obilazio drugo prigradsko naselje, a deca su u njemu provodila po nekoliko sati. Uvek je bio u blizini nekog doma zdravlja, mesne zajednice ili škole.

- Uglavnom je tako zbog toaleta. Uvek se vodilo računa o tome, pošto je reč je o maloj deci i uvek nešto može da iskrsne - kaže Koruga.


Jedan takav vrtić od 1. marta radi u opštini Kostolac, u okviru predškolske ustanove “Ljubica Vrebalov“ iz Požarevca. Autobus sa 21 detetom svakoga dana se parkira na igralištu u naselju Kanal. Dragan Nikolić, direktor ove ustanove, kaže da deca redovno dolaze i da su roditelji zadovoljni.


- Deca se preuzimaju od roditelja na utvrđenim mestima na teritoriji opštine Kostolac i vraćaju se na iste stanice po završetku boravka. U vrtiću provode po četiri sata. Rad se ne razlikuje od rada u ostalim pripremnim predškolskim grupama - kaže Nikolić.


Pored putujućih vrtića, strategija obrazovanja predviđa uvođenje putujućih vaspitača. Kako kaže Koruga, takav program je rađen Zaječaru gde je vaspitač odlazio u delove opštine koja su udaljena i po nekoliko sati radio sa decom koja nisu obuhvaćena predškolskim programom.
 
Top