Šta je novo?

Uskoro teže do vozačke dozvole

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Uskoro teže do vozačke dozvole


Izvor:
rts.rs


Za tri meseca obuka za polaganje vozačkog ispita trajaće šest meseci i biće pet puta skuplja. Velike gužve u auto-školama i svi kandidati se nadaju da će do vozačke dozvole doći po starim propisima.

Nepuna tri meseca ostala su do početka polaganja vozačkog ispita po novim pravilinicma. Obuka, koja sada traje nekoliko nedelja, trajaće šest meseci i biće pet puta skuplja. Zato je gužva u auto-školama velika, kandidata je mnogo, a cene i kvalitet obuke su različiti. Instruktori kažu da treba sve raditi na vreme i nigde ne treba žuriti, jer se u saobraćaju samo jednom greši.


4915_1036vozackafotojvucetic_f.jpgU poslednje dve godine stalnim najvama da se menja sistem obuke proizveli smo oko 150.000 novih vozača. Poslednja generacija koja se sada obučava nada se da će do 25. oktobra završiti obuku i proći po starom školskom programu.

Sada se cene obuke kreću od 180 do 300 evra, a od oktobra bi trebalo da budu i do 1.000 evra, kao što je to u našem okruženju, a i u celoj Evropi.

Budući vozači, koji su sad na obuci, nadaju se da će uspeti da do propisanog roka dobiju vozačku dozvolu, a tako da uštede i vreme i novac.

Od oktobra ići će se u autoškolu skoro šest meseci. Biće tu 40 časova teorije i još 40 časova prakse.

"Kandidati će početi sa praksom kada polože teoriju. Znači, ulaze u saobraćaj sa vrlo solidnim znanjem", kaže instruktor Radoslav Sisan.
Mnogi instruktori smatraju da će obuka po novom biti mnogo kvalitetnija nego po starom programu.
"Ja mislim da će u ovom poslu da ostanu ozbiljne škole, koje misle da se ozbiljno bave ovim poslom, i tu jedino dobija kandidat", smatra instruktor Novica Todorović.

Za one koji započnu do oktobra obuku postoji šansa da polože po starom.

"Imamo kandidate koji su započeli obuku, a nisu završili, kandidate koji su započeli i završili obuku i kandidate koji su završili obuku i položili teoretski deo ispita. Svi oni treba da završe dodatnu obuku od tri časa. Za one koji nisu završili obuku imaju tri meseca da to urade", kaže Goran Manojlović iz Auto-škole Desteka plus.

Stručnjaci upozoravaju da baš mladi vozači prave najviše udesa i najrizičniji su u prvih pet godina.
Polaganje po novom programu koje će biti dosta skupo trebalo bi da subvencioniše država, tako što bi iz fonda za kazne dotirala sve kandidate koji polože iz prve.

"Nadam se da ćemo novim sistemom auto-škole prepoloviti ili na trećinu svesti sadašnji broj nesreća. Sada smo dva i po puta ugroženiji nego Švedska", kaže Milan Vujanić sa Saobraćajnog fakulteta u Begradu.

Za sada se ne zna konačna cena obuke, jer minimalnu cenu časa treba da propiše država. U auto-školama kažu da to može biti od sedam do 10 evra, što sa prijavom polaganja može preći cenu od 1.000 evra po kandidatu.
 
Top