Šta je novo?

Uskoro rešenje za legalizaciju

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
[h=1]Uskoro rešenje za legalizaciju[/h]Predlog zakona koji će omogućiti bržu i jednostavniju, katastarsku legalizaciju bespravnih objekata, trebalo bi da bude završen naredne nedelje.Međutim, još lome oko pitanja zemljišta, nezvanično saznaju “Novosti”. Zasada je jedino izvesno da vlasnici bespravnih objekata, koji su bez građevinske dozvole zidali na svojim ili parcelama čiji su korisnici, neće imati problema.


68808152650883e2672a5e821048951_orig.jpgJednim rešenjem u katastru će im biti upisana svojina nad objektom i parcelom, čime će proces legalizacije za njih biti okončan. Ali, za one koji su gradili na tuđem zemljištu, uključujući i državno, još nema rešenja.

"Cilj ovog leks specijalisa je da se najveći broj objekata, koji su sada bespravni, upiše u evidenciju o nepokretnostima i pravima" - kažu, za “Novosti”, u Ministarstvu građevine.

"Radna grupa još razmatra pitanje zemljišta. To je kompleksan problem i lako može da se desi da budu povređena prava trećih lica, tako da se vrlo pažljivo razmatraju sva moguća rešenja."

Kako “Novosti” nezvanično saznaju, postoje dva predloga za graditelje koji su objekte sazidali na tuđem zemljištu. Prvo, da u katastru budu upisani kao vlasnici objekta i zemljišta ispod objekta, što bi značilo da taj deo parcele ne moraju da plate. Ukoliko bi time nekome bilo povređeno pravo svojine, spor bi se rešavao na sudu.

Drugo rešenje je da vlasnici bespravnih objekata moraju za zemljište da pribave pravni osnov, odnosno saglasnost vlasnika parcele, bilo da je reč o fizičkom licu, lokalnoj samoupravi ili državi. U slučaju javne svojine, dakle, morao bi da se plati zakup ili otkup zemljišta, ali će Ministarstvo predložiti da ta cena bude prihvatljiva. Da se uslovi ne bi razlikovali od opštine do opštine, jedna od varijanti je da se samim zakonom predloži određeni popust na cenu, koju određuju poreske uprave.

Leks specijalis, odnosno zakon o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole (radni naslov) odnosiće se najverovatnije samo na objekte sazidane do 11. septembra 2009. godine, kada je na snagu stupio Zakon o planiranju i izgradnji. Vlasnici će, uz zahtev katastru, dostavljati samo geodetski snimak i imaće obavezu da plate samo upis, što iznosi oko 100 evra.


Izvor:
B92.net
 
Top