Šta je novo?

Uskoro dvaput veće kazne i trajno oduzimanje vozila

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.323
Uskoro dvaput veće kazne i trajno oduzimanje vozila
Kazne za korišćenje mobilnog telefona ili nevezivanje sigurnosnog pojasa tokom vožnje uskoro će biti dvostruko veće i iznosiće po 10.000 dinara. Ove novine predviđene su predlogom dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja (ZOBS) koji bi trebalo da bude usvojen u Skupštini Srbije nakon izbora i formiranja nove vlade.

B92Izvor:
16763560845714831d729d1871782358_v4_big.jpg

Foto: B92
Svaka SMS poruka ili poziv, sem ako ne koristite blutut uređaj, mogu da sačekaju dok ne parkirate automobil. Korišćenje mobilnog telefona povećava četiri puta mogućnost da dođe do saobraćajne nesreće. Dopune ZOBS-a predviđaju dvostruko veće novčane kazne za ove prekršaje.

Osim toga, udvostručene su i kazne za nevezivanje sigurnosnog pojasa.

"Statistika je vrlo jasna. Postoje zaista slučajevi da je neko preživeo zbog toga što nije bio vezan, ali to je izuzetak, a ne pravilo. Međutim, problem je što se takve priče prepričavaju kao neke urbane legende, a niko neće da priča o tome da je neko preživeo zato što je imao vezan pojas", kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja

Upravo je statistika neumoljiva kad je reč o upotrebi mobilnog telefona i nevezivanju pojasa. Na primer, vozač koji samo na dve sekunde pogleda u mobilni telefon, u toku vožnje pri brzini od 60 kilometara na sat, izgubi nadzor nad putem u dužini od 35 metara, a utvrđeno je da je 26% nesreća izazvano upravo korišćenjem mobilnog telefona tokom vožnje.

Blizu 140.000 prekršaja nevezivanja pojasa zabeleženo je tokom 2015. godine, iako je rizik 50% manji ako se veže pojas na prednjem sedištu.

Izmene zakona predviđaju još jednu novinu, a to je prvi put mogućnost trajnog oduzimanja vozila onima kod kojih se otkrije preko dva promila alkohola u organizmu.

"On će ostati bez vozila i to trajno, bez obzira da li je (za volanom) vlasnik ili ne. Izuzetak će biti samo ako je vozilo vlasništvo rentakar agencije ili ako je vozilo protivpravno oduzeto", objašnjava Okanović.

U prvih deset meseci 2015. u saobraćajnim nesrećama u Srbiji poginula je 501 osoba, 55 više nego u istom periodu 2014. godine. Svake godine oko 1,3 miliona ljudi pogine u saobraćajnim nesrećama širom sveta.
 
Top