usb stick boot za kopiranje podataka

Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
124
Dobar dan
Postoji li program koji se instalira na usb stick, a da se podigne prilikom startanja racunala prije OS-a.
Taj bi program omogucavao da se kopiraju podaci sa HDD racunala na kojem se pokrenuo.
Problem je u tome ako je MBR na HDD ostecen ili se OS iz nekih razloga nemoze podici pa bi prije nego ponovo instaliram WIN, da kopiram slike, glzbu, dokumente iz mape na prenosni disk i kada instaliram vratim te podatke nazad.
Bilo bi dobro da ima taj program na forumu za skinuti.
Hvala na odgovoru

Član
Učlanjen(a)
26.04.2010
Poruka
1.435
Napravi 2 particije i miran si. Podatke koji ti trebaju kopiraj na drugu particiju i prilikom slijedeće instalacije ih samo kopiraš ponovno na particiju gdje ti je instaliran sistem.

Član
Učlanjen(a)
07.12.2011
Poruka
469
Postoji li program koji se instalira na usb stick, a da se podigne prilikom startanja racunala prije OS-a.

Nijedan program to nije u stanju da radi. Tebi treba neki live os kojim ćeš da butuješ računar sa usb-a [1].

Skoro svaka distribucija linux-a ima svoju live verziju.
Procedura je jednostavna. Skine se iso fajl, po uputstvu se snimi na usb i računar se podigne sa tog usb-a. Manje-više, identično kao sa instacijom operativnog sistema.

U slučaju windows live usb-a, u pretraživač unesi:

how to create windows live usb

i prati uputstva.

[1]
Kod:
https://en.wikipedia.org/wiki/Live_USB

Učlanjen(a)
28.02.2012
Poruka
5.226

rar sifra je strelec

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
23.10.2015
Poruka
453
Nije moguce na usb stick-u napraviti vise od jedne particije.

Ovaj program ti je idealan za multiboot usb drivea, na njega mozed da postavis vise od jednog boot OS-a.

U mom slucaju sam na USB 64GB napravio boot za sledece OS:
Win 7 x86
Win7x64
Win 10 x86
Win 10 X64
Winn 11 x64
Ubuntu 21.
Kaspersky IS
Aomei backupper

Član
Učlanjen(a)
13.10.2009
Poruka
1.294
To na usb nema. Ali postoji nešto što se zove RollBack Rx To je programčić koji se pokreće pre Windowsa i pravi kopiju Windowsa i u slučaju da nešto zvekne on ti vrati u vreme kada si napravio kopiju. Slično kao i System Restore ali mnogo bolje i profesionalnije. Drugo imaš Makrijum koji pravi celokupni image sistema i samo digneš sistem sa Makrium boot disk i vratiš sistem i treće trebaju ti dva diska (ili neki spoljašnji usb hard disk disk, kak se zvaše..) na kojima držiš to što bekapuješ a Windows na posebnoj particiji tako da je to veoma lako povratiti. Osim ako ne fasuješ Ransomware koji će ti kriptovati sve diskove. Ne znam ako je particija "nevidljiva" za OS nije joj je dodeljena slovna oznaka a postoji i sadrži podatke ima milijun kombinacija. Ja držim i na usb stikove ima sada velikih gabarita čak i režem na DVD-ove. To su sitnice.

Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
124
hvala na odgovorima, treba mi vremena da sve isprobam.
krenut cu redom pa ako zapnem javim se.

jos jedno pitanjce,
ako dignem linux sa boot usb stika, mogu li kopirati windows datoteke sa hdd ?
mislim dali linux cita datoteke zapisane u windowsima?

Natrag