Šta je novo?
Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.390
tm_1262437322.jpg


URGH! je jedinstven na domaćoj muzičkoj sceni s kraja dvadesetog veka po eksperimentisanju sa muzičkim stilovima, od najekstremnijeg hardcore-a, preko koketiranja sa elektronikom do unplugged nastupa. Sa ove vremenske distance, čini se da će bend najpre ostati upamćen po spotovima koji su doprli i do publike koja nije naklonjena tvrđem zvuku.
Osnovan januara 1991. kao grindcore kvartet, URGH! se brzo etablirao i van BGHC scene. Muzički profil Srbije se radikalno menjao i kao da je time najavljivao godine koje su sledile. Tako se spot za pesmu Paradise Town zavrteo u udarnom terminu na prvom od tri kanala nacionalne televizije, redak uspeh za bend sličnog usmerenja bilo gde na planeti. Ova faza rada je zabeležena na Yonuss Tape-u, izdate 1992. zajedno sa bendom PMS, sastavljenog isključivo od ženskih članova. Ostaju zapamćene pesme: Acid Rain, Let's see what you give i Zašto vrištiš?
Usledilo je traganje za novim izražajnim formama, mešanje grindcore-a sa svim i svačim, kao i nastup sa ženskim horom u okviru projekta Armatura na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. URGH! nastupa nekoliko puta izvodeći isključivo obrade, gde se pesma Are you gonna go my way? Lenny Krawitz-a pokazala kao favorit publike i biva uvrštena u stalni repertoar. Ova pomalo haotična faza je zabeležena na kaseti 9194, koja istovremeno sumira rad benda od nastanka do 1994. Najzapaženije numere su bile: Mi se zovemo URGH!, Pogled, Kraj i Od kad sam se tetovirao potpuno drugačije razmišljam.

Iste godine održana su dva akustična koncerta, koja su predstavila URGH! u mekšem i prijemčivijem izdanju. Pored gitara i bubnjeva, korišćene su violina, harmonika, ali i beat box i dečije igračke. Najbolje numere su objavljene 1995 na kaseti Unplugged.
Ponovni ulazak u studio se desio tek naredne godine. Muzika se razvila u eklektični postcore i 1997. izlazi kaseta Oesophagus na kojoj je bend bio zadovoljan da dalje eksperimentiše u osetno sporijem tempu. Snimljene su nove pesme, pre svega Kratko & jasno i Apo pantos kakodaimonos, ali i Razmena materije i Duboko disanje. Spotovi za prve tri pomenute numere snimljeni tokom 1997. i 1998. pomažu da grupa potvrdi svoje prisustvo na sceni i pored sve ređih živih nastupa.

1998 URGH! održava mini-turneju po Sloveniji.
U leto 1999. grupa ulazi u studio i snima nekoliko novih pesama (Struja, Samousavršavanje, Grč i Konačno gluv), sa namerom da ih objavi na CD-u uz najbolje momente sa Oesophagus-a i Unplugged-a. Do CD-a, nažalost, nikad ne dolazi, iako se kaseta pojavila uz skromnu distribuciju.
Na jesen 1999. URGH! održava drugu mini-turneju po Sloveniji, na kojoj se postava ustalila kao trio u kome semplovi zamenjuju bubnjara. U leto 2000. bend snima Sumo, na kome su najzapaženije numere bile Kašika, viljuška, nož (podržana animiranim filmom) i Stigmata (uz gostovanje Beogradskog sindikata). CD izlazi 2001.
Kao poseban kuriozitet ostaje da je muzika grupe URGH! korišćena u filmovima (Munje i Apsolutnih sto), a za 3 palme za 2 bitange i ribicu guru Ghagi peva duet sa Šabanom Bajramovićem na muziku Vlade Divljana.urgh-urgh.blogspot.com


Diskografija

1992 - Yonuss Tape
1994 - 9194
1995 - Unplugged
1997 - OEsophagus
1999 - 120% (Bootleg)
2001 - Sumo 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.390
Ne rekoh da ove godine treba da izbace novi album yes3

 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.390
Nove pesme benda Urgh!

urgh1.jpgBeogradski sastav Urgh! je posle 10 godina pauze objavio dve pesme na sajtu Manekena Bigza.
Pesma Horoskop laže najavljuje njihov novi album Pozorište surovosti koji će biti objavljen sledećeg meseca. Takođe je za besplatan download dostupna i pesma Noć punog meseca koja je originalno objavljena na albumu Sumo (2001).
"Tokom decembra 2009. smo snimili album Pozorište surovosti u BIGZ-u u Petrovićevom studiju, koji je veći deo naredne godine iskoristio za miksovanje tih dvaneast pesama. Po prvi put sa nama je na bubnjevima nastupio Sinister. Maja je svirala bas, yolefist gitaru, tekstove napisao i pevao Guru Ghagi. Horoskop laže je nastao tokom 2009. i izazvao je pozitivne reakcije svih kojima smo puštali album. Zato smo se odlučili da to bude naš prvi singl posle dugogodišnje pauze. Noć punog meseca je nastala tokom devesetih, izvođena je uživo i pojavila se na albumu Sumo ali sa semplovima umesto bubnja. Ta pesma ovde konačno zvuči baš onako kako smo je prvobitno zamislili. Tokom boravka u studiju, kao i u decembru 2010. su Nikola i Mateja snimali spot za pesmu Horoskop laže, koji će svetlo dana ugledati marta 2011.", izjavio je Guru Ghagi povodom objavljivanja singla.


(popboks.com)


 
Poslednja izmena od urednika:
Top