Šta je novo?

Unija Srednjoškolaca Srbije - UNSS

Učlanjen(a)
27.01.2010
Poruka
5
Unija srednjoškolaca Srbije (UNSS) je organizacija mladih, nastala u decembru 2003. godine, sa ciljem stvaranja organizacije koja će reprezentovati i zastupati srednjoškolce na nacionalnom i evropskom nivou. Organizacija je nastala kao inicijativa pokrenuta od strane nekoliko učenika iz Beograda koji su imali vizuju ujedinjavanja srednjoškolaca u cilju borbe za svoja prava. Škola u kakvu smo išli nije bila po meri učenika. Mi smo želeli školu u kojoj će učenici biti ranopravni akteri i oni koji odlučuju, a ne pasivni primaoci znanja. Ideja razvijanja kritičkog razmišljanja kod učenika i osnaživanja za organizovanje i učešce u aktivnostima koje će poboljšati kvalitet nihovog života, bila je pokretač nešeg aktivizma. Razvijanje i jačanje mreže učeničkih parlamenata u Srbiji je prioritet organizacije tokom svih godina rada. Ideja UNSS-a je da srednjoškolcima pruži mogućnost da se informišu, edukuju i afirmišu, razvijajući se u različitim pravcima kroz saradnju sa svojim vršnjacima i angažovanjem na različitim projektima.

Osnovni ciljevi Unije srednjoškolaca Srbije:

Demokratizacija učeničkih struktura
Stvaranje institucionalnog okvira za ucešce srednjoškolaca u procesima donošenja odluka u školama
Osnaživanje i jačanje kapaciteta učeničkih parlamenata
Neformalno obrazovanje srednjoškolaca
Motivacija i podsticanje aktivizma medju učenicima
Pružanje prilike srednjoškolcima da sami ostvare svoje projekte
Afirmacija mladih umetnika
Promocija stvaralačkih vrednosti i kvalitetnog kulturnog života
Stvaranje otvorene, inkluzivne i bezbedne školske zajednice

Unija srednjoškolaca je reprezantativno telo srednjoškolaca ne teritoriji cele Srbije. Član Unije može da bude svaki srednjoškolac, ili učenički parlament srednje škole.

Šta u stvari znači biti član UNSS-a ?

Znači zastupanje Unije, njenih ciljeva i vrednosti, znači rad na nacionalnim i međunarodnim projektima, sticanje veština, kao i neverovatnih iskustava.

Ukoliko ste vi srednjoškolac koji želi da pomogne svim srednjoškolcima u Srbiji da obezbede bolji život u školi, pridružite se i verujete mi nećete zažaliti !!
 
Top