Šta je novo?

Unesko - 70 godina (2015)

  • Začetnik teme vragolancica
  • Datum pokretanja
vragolancica

vragolancica

UREDNIK
Učlanjen(a)
22.06.2009
Poruka
2.386

Ove jeseni Unesko obeležava 70 godina postojanja. Povodom ovog jubileja Obrazovno naučni program realizovao je emisiju posvećenu toj svetskoj organizaciji.
Po samoj definiciji svoga postojanja Unesko se trudi da sačuva sve ono što je vredno u oblasti kulture i umetnosti, kao i nauke jedne zemlje. Međutim, tokom sedam decenija Unesko se strukturalno proširio, tako da je predmet zaštite ove organizacije i prirodna svetska baština, kao nematerijalna kulturna baština. Posebno mesto poslednjih godina u Unesku pripada zaštiti voda, imajući u vidu da će prema predviđanjima stručnjaka, ovaj kao i budući vekovi na planeti biti epoha vode.
Republika Srbija danas ima sedam kulturnoistorijskih spomenika koji su kao vrednost od svetskog snačaja na listi pod zaštitom Uneska. To nije mali broj s obzirom na to da smo mi mala zemlja i da mnoge veće zemlje imaju samo jedan do dva lokaliteta pod zaštitom ove organizacije, a mnoge nemaju nijedan. Četiri srpska kulturnoistorijska spomenika pod zaštitom Uneska su na teritoriji Kosova i Metohije i to su manastir Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, manastir Gračanica i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, koja je u albanskom pogromu, marta 2004. godine pretrpela nenadoknadiva razaranja.
Pored ovih spomenika na listi zaštite Uneska je i manastir Studenica, Stari Ras sa Sopoćanima, kao i arheološki lokalitet Gamzigrad. Od nedavno okviru nematerijalne kulturne baštine pod zaštitom Uneska je i srpka slava kao jedinstevena i specifična nematerijalna vrednost proslavljanja zaštitnika porodice i domaćeg ognjišta.
O tome i drugim značajnim poljima rada Uneska kao svetske organizacije, o njegovoj strukturi, o sardnji Srbije sa ovom organizacijom, u emisiji će govoriti predsednik Republičke komisije za Unesko prof. dr Goran Milašinović, istoričar umetnosti dr Svetlana Pejić i prof. dr Jovan Despotović sa Unesko katedre za vode na Građevinskom fakultetu u Beogradu.
Urednik emisije je Milica Bajić Đogo, snimatelj Slobodan Grče, montažer Milan Radičević, realizacija Lela Janić.


Hidden content
You need to react to this post in order to see this content.

 
Top