Šta je novo?
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.272
800px-Underworldlivenewyork2007.jpg
Underworld je britanski bend koji su 1980. godine osnovali Karl Hajd (енгл. Karl Hyde) i Rik Smit (енгл. Rick Smith). Muzika kojom se bave se najčešće žanrovski određuje kao elektronska, tehno, progresivni haus, progresivni trens i alternativni dens. Iako postoji više od dve decenije, bend je svetsku slavu stekao 1996. godine, zahvaljujući singlu ˝Born Slipi .NUKS˝ (енгл. "Born Slippy .NUXX), iz filma "Trejnspoting" (енгл. Trainspotting) Denija Bojla.


[h=3]Počeci: 1980-1986[/h]
Hajd i Smit su započeli svoju muzičku saradnju u Kardifu, gde su zajedno studirali. 1983. godine, pod imenom енгл. Freuer, snimili su dva albuma sa proto-elektrokleš neoromantičarskim prizvukom za Si Bi Es Rekords (енгл. CBS Records).[h=3]Andervrld MK1: 1987-1990[/h]

Freuer se raspao 1987. godine. Te godine, članovi benda stvorili su Andervrld, i eksperimentisali sa više gitarski orijentisanog fanki elektropop zvuka na "Andrnit d Rejdar end Čejndž of Vedr"(енгл. "Underneath the Radar and Change of Weather") za Sajr Rekords (енгл. Sire Records), pre nego što su se ponovo raspali 1990. godine. (Andervrld iz tog perioda je često označavan kao "Andervrld Mk1".)

[h=3]Daren Emerson se priključuje bendu: 1991-1994
[/h]


Nakon drugog raspada, Hajdu i Smitu se u bendu priključio eseški di džej Daren Emerson (енгл. Darren Emerson), i nakon nekoliko manjih remiksa i izdanja pod imenom (енгл. Lemon Interupt Steppin' Lazor), bend je ponovo usvojio ime Andervrld. Emerson je kompletirao mešavinu tehna i roka Andervrlda, i promenio neke elemente originalnog ranijeg rada Hajda i Smita. Njihov prvi album, "dabnobejswitmajhedmen" (енгл. "dubnobasswithmyheadman"), smatra se pristupačnijim od ranijih, i ispresecan je širokim spektrom dens muzike. Poetične, hipnotičke tekstove izgovorene šapatom potpisuje Hajd. On je pomešao konvencionalno pisanje tekstova sa delovima razgovora koje je čuo u prolazu. Hajd je ujedno i bio vodeći glas na Andervrldu Mk1. Međutim, originalni Hajd/Smit dens materijal je bio bez teksta, kao i većina slične elektronske muzike u to vreme.[h=3]Trejnspoting proboj: 1995-1997.[/h]

Album "Seknd Tafest In Di Infents"(енгл. "Second Thoughest in the Infants), iz 1996. godine, koji je postigao ogroman komercijalni uspeh, njihov je drugi studijski album sa Emersonom. Za uspeh albuma ogromnim delom zaslužan je i film Trejnspoting, u kom su korišćene numere "Dark end Long (Dark Trejn)" i najuspešnija pesma Andervrlda do sad, "Born Slipi NUKS" (koja je originalno izdata samo kao B-strana singla iz 1995. godine, i ne pojavljuje se na albumu "Seknd Tafest"). I singl i album su pokazali koliko je Andervrld sazreo kao trio koji kombinuje elemente tehna, hausa, dram en bejs muzike, dovodeći do spektakularnog efekta. Za neobično ime albuma zaslužan je Smitov šestogodišnji nećak, Simon Proser, i njegov je odgovor na pitanje kako napreduje u školi. "Born Slipi .NUKS", verovatno najpoznatija pesama Andervrlda, prodata u više od milion kopija, stekla je slavu jedne od najboljih dens pesama decenije. Međutim, postala je poznata tek pošto se pojavila u filmu "Trejnspoting". Od tada, pojavila se na ogromnom kompilacija i remiksa.

[h=3]Boku Fiš era: 1998-2001[/h]


Nakon objavljivanja petog studijskog albuma "Boku Fiš) (енгл. "Beaucoup Fish"), 1999. godine, Hajd je u intervjuima tvrdio da je izašao na kraj sa svojim problemima sa alkoholom, ali su drugi članovi priznali da je snimanje teklo uz probleme, i da su članovi benda radili odvojeno u svojim studijima, i komunicirali samo putem mikseva sirovog materijala koji su prosleđivali jedni drugima preko DAT-a. Bend je isprva želeo album da nazove "Večeras ću, Metju, biti podzemni svet (енгл. underworld)" - po rečenici koju je izrekao takmičar na UK ITV programu "Zvezde u Njihovim Očima" (енгл. "Stars in Their Eyes). Međutim, nadležni iz izdavačke kuće "Džunior Bojz Oun"(енгл. Junior's Boy Own), ubedili su ih da promene ime iz razloga što fraza ne bi mogla biti prepoznata van Britanije. Konačno, album je izašao pod nazivom "Boku Fiš Singls", kao retrospektiva 4 singla. Konačno, bend je publika ponovo pozdravila 1999. godine, na turneji koja je rezultirala CD-om i DVD-em živih nastupa sa nekoliko koncerata sa turneje. Nazvan "Evriting, evriting" (енгл. "Everything, everything"), projekat je vrlo verno preneo iskustva sa turneje. DVD sadrži delove živih nastupa benda, kao i videografiju i umetničke efekte za koje je zaslužna grupa Tomato. DVD sadrži i nekoliko pesama koje se nisu našle na albumu: "Mounr" (енгл. Moaner), "Papis" (енгл. Puppies), "Kitens" (енгл. Kittens) i "Roula"(енгл. Rowla)).


[h=3]Nazad u duo: 2002-2003[/h]
Nakon izdanja i promocije "Evriting, Evriting", Emerson je odlučio da napusti Andervrld i da se fokusira na svoje solo projekte i izdavanje. Hajd i Smit su odlučili da nastave, još jednom kao duo. Snimili su novi album, "A handred dejs of" (енгл. A Hundered Days Off), koji se, na iznenađenje većine fanova, po svom zvuku i osećaju nije mnogo razlikovao od albuma na kojima je učestvovao i Emerson. 2003. godine izašla je i antologija na dva diska, nazvana jednostavno "1992-2002", i pokrila je prethodne Andervrld MK2 i Andervrld MK3 ere. Na ovim diskovima prvi put su se našli singlovi do kojih ranije nije bilo moguće doći, kao što su "Bigmaut" (енгл. Bigmouth), "Spajki" (енгл. Spikee), Drti (енгл. Dirty) i "8 Bol" (енгл. 8 Ball).
[h=3]RiverRan Projekat i muzika za film: 2004-2006.[/h]Dok su tokom leta i jeseni 2005. godine bili na turneji, Hajdu i Smitu se na sceni pridružio di džej i producent Daren Prajs (енгл. Darren Price), koji je i ranije stvarao remikse za Andervrld. Za vreme turneje, objavili su set od tri CD-a "Uživo u Tokiju", koji je bio prodavan nakon koncerta u Japanu, a kopije su kasnije prodavane i putem interneta. Krajem 2005. godine, objavili su dve kompilacije novih pesama, zajedno sa fotografijama sa turneja "Andervrld Lajv", "Lavli Brouken Ting"(енгл. Lovely Broken Thing) i "Pica for Egs" (енгл. Pizza for Eggs). 5. juna 2006. godine, objavili su i treći deo RiverRan serije, "Ajm a Big Sister, end ajm a Grl, end ajm a Princes, end dis iz maj Hors" (енгл. I'm a Big Sister, and I'm a Girl, and I'm a Princess, and this is my Horse). Jula iste godine izdali su specijalnu retrospektivu, koju su nazvali "D Misterons miks" (енгл. The Misterons Mix), koja je sačinjena od numera iz prethodna tri RiverRan izdanja. "D Misterons Miks" je ekskluzivno izdanje koje su sa interneta besplatno mogli skinuti kupci prethodna tri RiverRana. Andervrld je septembra 2006. godine izdao pet ograničenih edicija od po 10 000 kopija na 12" vinilu, koji su sadržali remikse pesama sa RiverRana. Do pesama je takođe bilo moguće doći preko Bitport (енгл. Beatport) sajta. 2006. Andervrld i Gejbriel Jared (енгл. Gabriel Yared) komponovali su muziku za film Entonija Mingele ((енгл. Anthony Minghella) "Brejkin di Entering" (енгл. Breaking the Entering)). Muzika iz filma je objavljena u Britaniji 6. Novembra, a u Sjedinjenim Državama 5. decembra.


[h=3]Zaborav sa Zvonima: 2007 - danas[/h]
Sedmi studijski album Andervrlda, "Oblivjn vit Bels"(енгл. Oblivion with Bells), izašao je 16. oktobra 2007. godine. Prvi singl sa novog albuma, "Krokodajl" (енгл. Crocodile), objavljen je 5. septembra iste godine. Usledila je svetska turneja iste jeseni, u Sjedinjenim Državama, Evropi i Japanu. Pri snimanju pesme "Boj, Boj, Boj" (енгл. Boy, boy, boy), bendu je pomogao bubnjarista Ju Tu (енгл. U2), Leri Malen Džunior (енгл. Larry Mullen Jr). Andervrld je krajem 2006. snimio pesmu za još jedan film Denija Bojla, "Sanšajn" (енгл. Sunshine). Pesma je oficijelno bila izdata Novembra 2008. godine, i do nje je bilo moguće doći preko iTunes-a. "Sanšajn" je nastala kao proizvod saradnje sa kompozitorom Džonom Marfijem(енгл. John Murphy).

16. juna 2007. godine, Andervrld je bio primoran da otkaže koncert na Ejekt Festivalu u Atini, u Grčkoj. Razlog tome bio je prethodni napad tridesetorice maskiranih grčkih anarhista na stadion na kom su nastupali Bisti Bojs(енгл. Beastie Boys). Rik Smit, koji je bio jedan od povređenih u napadu, prenet je u atinsku bolnicu na lečenje. 19. oktobra 2007 Andervrld je otkazao i ostatak evropske turneje zbog bolesti članova benda. Međutim, turneja je nastavljena u januaru naredne godine, koncertoom u Kelnu, nakon kog je usledilo još 16 nastupa u Evropi, uključujući i neke festivale. 8. avgusta 2008, Andervrld se pojavio na festivalu "Ol Points Vest Mjuzik en Arts" (енгл. All Points West Music and Arts), u Liberti Stejt parku u Nju Džersiju. Rejdiohed (енгл. Radiohead) je svoju pesmu "Evriting in its Rajt Plejs" (енгл. Everything in its Right Place) sa specijalnim miksom posvetio bendu Andervrld. Karl Hajd se sa Brajanom Inom (енгл. Brian Eno)) pojavio poslednjeg dana Inovog nastupa na Luminous Festivalu, u Sidnejskoj Operi. "Pjur sinius" se sastojao od tri improvizovana nastupa uživo istog dana. Improvizacije su izvodili Ino, Hajd i australijski trio D Neks (енгл. The Necks), umetnik Džon Hopkins (енгл. Jon Hopkins)) i gitarista Leo Abrahams. Andervrld je objavio još dve nove serije putem njihovog sajta, u mp3 i WAV formatima. 3. jula 2009. godine Andervrld je prvi put izveo svoju novu pesmu "Između zvezda" (енгл. Between Stars), na Montreo Džez festivalu (енгл. Montreux Jazz Festival). 8. Avgusta 2009. godine, koncert u Los Anđelesu je otkazan iz sličnih razloga kao onaj u Atini pre dve godine. Deo publike je, naime, pretio da će ugroziti bezbednost benda i ostalih fanova Andervrlda u publici. Bend se putem svog veb sajta izvinio publici zbog otkazivanja benda.

Diskografija

[h=3]Studio albums[/h]

Underneath the Radar (1988)

Change the Weather (1989)

dubnobasswithmyheadman (1994)

Second Toughest in the Infants (1996)

Beaucoup Fish (1999)

A Hundred Days Off
(2002)

Oblivion with Bells (2007)

Barking (2010)[h=3]Live albums[/h]

Everything, Everything (2000)

Live in Tokyo 25th November (2005)Birmingham Academy. England 9.10.2007


Glasgow Academy. Scotland 13.10.2007


Manchester Apollo. England 16.10.2007

London Roundhouse. England 17.10.2007

London Roundhouse. England 18.10.2007

Live at The Oblivion Ball, Makuhari Messe, Tokyo, Japan 24.11.2007

Köln Palladium. Germany 28.01.2008

Rotterdam Massilo. Holland 29.01.2008


Amsterdam Heineken Music Hall. Holland 30.01.2008

Ancienne Belgique, Brussels. Belgium 31.01.2008

London Roundhouse. England 28.02.2008


London Roundhouse. England 29.02.2008


Brixton Academy, London, England. 31.10.2008

Brixton Academy, London, England. 01.11.2008
[h=3]Soundtracks[/h]

wordimagesoundplay (2004)

Breaking and Entering: Music from the Film (2006)

Sunshine: Music from the Motion Picture (2008)

Frankenstein: Music from the Play (2011)
Izdali su Gomilu singlova,EP-a,remixa,a njihovi "radovi" su izdati i na dosta kompilacija........[h=2]Videography[/h]Kiteless (1996)

Footwear Repairs by Craftsmen at Competitive Prices (1997)
Everything, Everything (2000)

Book of Jam – Video (2007)
The Bells the Bells (2008)
Barking: The Films (2010)
Live from the Roundhouse (2011)
Izvor: Wikipedija i Discoggs 
Top