Umro borac za zakonitu eutanaziju

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Umro borac za zakonitu eutanaziju

B92

Jedan od prvih lekara koji se zalagao za donošenje kontroverznog zakona u Oregonu (SAD) koji je dozvolio asistirana samoubistava devedesetih godina prošlog veka, i sam je iskoristio to pravo i okončao sopstveni život.

12581437334f60b74215581390256638_orig.jpg

Dr Piter Gudvin umro je 11. marta, nakon što je uzeo propisani smrtonosni medikament. Imao je 82 godine i patio od neizlečive bolesti mozga.

Brzoreagujući barbituat doneo je Gudvinu brzu smrt u roku od 30 minuta.

Gudvin je dijagnozu retke i neizlečive bolesti mozga poznate kao kortiko bazalna degenereacija dobio 2006. godine. Imao je poremećaje ravnoteže, kontrole mišića i govora, kao i rasuđivanja i pamćenja.

Prošle godine govorio je o tome da razmišlja koje je pravo vreme da okonča sopstveni život.

„Ne želim da umrem. Ja uživam u životu, društvu, mojim prijateljima kojih imam jako mnogo“, rekao je tada.

Prema zakonu u Oregonu lekari mogu da propišu lek koji ubrzava smrt pacijentima u terminalnim fazama bolesti za koje lekari procene da neće živeti duže od šest meseci.

Moraju biti mentalno uračunljivi i sami uzmu lek.

Više od 500 ljudi u Oregonu iskoristilo je ovaj zakon da okončaju svoj život. Asistirano samoubistvo legalizovano je, takođe, u Vašingtonu.

Godvin koji je rođen u Londonu i odrastao u Južnoafričkoj Republici bio je porodični lekar u Oregonu i Vašingtonu tokom punih pet decenija.

U zalaganju da ozakoni zakon nazvan „Dostojanstvena smrt“ početkom devedeseth učinio je mnogo da neutrališe delovanje Medicinske asocijacije u Oregonu koja nije želela da taj zakon prođe.

Gudvin je prvi put postao zainteresovan za asistirano samoubistvo pre 20 godina kada ga je jedan pacijent sa neizlečivim tumorom kičme i u strašnim bolovima zamolio za pomoć.

On je tada odbio da mu pomogne zato što je to bilo protivzakonito.

„Ne možemo biti saosećajni s drugima, a da im ograničavamo mogućnosti“, rekao je on tada.

Poslednja izmena od urednika:
Natrag