Umrezavanje stampaca windows 10 sa windows xp

Učlanjen(a)
03.10.2013
Poruka
44
Pozdrav svima.
Ovako imam problem sa umrezavanje stampaca... Imam 3 racunara i jedan laptop.
1x Racunar na kome je povezan stampac ima windows 10 (ovo kazem jer dok sam imao windows 8.1 sve je bilo umrezeno lepo) tu sam share stampac.
2x Racunar koji ima windows 7 vidi stampac koji je share i tu sve radi lepo, instalirao sam drajvere i sve je ok.
Laptop takodje ima windows 7 i sve radi isto lepo.
Problem pravi 3 racunar koji ima windows xp problem je u tome sto kad pokusam da se konektujem na stampac izbaci mi da ukucam username i password ali ja to ne znam gde da nadjem kucao sam Dule-PC kao username a password sa probao nesto i kad ukucam pise ovo
slika1.jpg
slika2.jpg
slika3.jpg

MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.095
Potrebno je usaglasiti grupe, posto xp funkcionise na tom principu, potrebano je koristiti workgroup ili homegroup na windows 10 jer sigurnosna podesavanja za public network ne dozvoljavaju pristup uredjajima iz mreze, detalnije je objasnjeno ovde:
Kod:
http://windows.microsoft.com/en-us/windows/sharing-files-printers-help#sharing-files-and-printers=windows-7&v1h=win81tab1&v2h=win7tab2&v3h=winvistatab1&v4h=winxptab1
Obratite paznju na deo sa firewallom i na otvorene portove.
Poneki ruter ima mogucnost za deljenje stampaca direktno preko rutera pa istrazite imate li tu mogucnost....

Učlanjen(a)
03.10.2013
Poruka
44
Na svakom kompjuteru je WORKGROUP zbog toga mi je i cudo sto nece da radi a na ostalim racunarima radi...
Kada nije ista grupa onda ne mogu da vidim uopste stampac i ne mogu da idem connect a kad jeste mogu ali mi trazi username i password...
Svi racunari su povezani preko switch, sem laptop-a on je preko wireless.
Da li mozes nesto vise da mi kazes u vezi "Obratite paznju na deo sa firewallom i na otvorene portove.
Poneki ruter ima mogucnost za deljenje stampaca direktno preko rutera pa istrazite imate li tu mogucnost...." naravno ako imas vreme ili da googlam sam :)

MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.095
Treci korak na linku iz mog prethodnog posta... Sad trenutno sam u zurbi :D Videcu kasnije da objasnim detalnije, ili ce se javiti jos neko...

Učlanjen(a)
20.09.2014
Poruka
1.861
Vidi prijatelju kad se dize taj XP, potrebno je da uneses svoje ime iznad i password ispod, znaci to je taj password koji treba onde da upises. Sad cu da citiram sebe iz druge teme...
Mora udjes u kontrolni panel , pa User accounts. Pretisni na sliku svog administratora i dodaj password. Vrati se stranicu nazad pa pretisni stavku, [hl]change the way users log or off[/hl], podesi i restartuj. Nakon restarta ce ti najverovatnije traziti sifru, koju upisujes i ulogovan si kao admin i moz da radis sta oces.
Ti u tu moze da ides i korak dalje , oformi Gost nalog i daj mu administratorska prava, al ja nisam kriv ako posle pocnu i Murta i Kurta da ti se loguju na racunar(salim se).

Ah da , jel vidis ono gore sto pise [hl]credentials supplies conflict[/hl], gledaj da se taj admin na XP-u zove isto ko na toj desetki, pa cak stavi i isti password da bude, a u file and printer sharing ubaci ime od XP-a, ako se xp zove Dule-PC ili Djoka PC, da ima dozvolu za rad, to podesi na desetci, ko za ostale kompove.
Da bi vido ime XP-a, udji u kontroolni panel, pa sistem i pogledaj Computer name, ovo mozda i ne treba, obicno samo ime usera i pass, tu na prozorce [hl]change[/hl], stavi da ti workgroup bude isti ko na win10.
Ako ovo nece, sacekaj da se neko javi ili sacekaj jolemisa, on je sad ubacio sliku od DuskaDugouska...

P.S...rec je o relativno mladom sistemu(win10), mozda i namerno nekompaktibilnim, koji i nije pravljen za korisnika, nego protiv njega, mora se malo strpis dok se radnja ne razradi. Xp je legenda i ostace takav, pa ti taj stampac na njemu ni ne treba, s obzirom da imas, bezmalo 4 komada. Znaci izdrzi malo...dok ne pristignu ovi Magnusi sa letovanja, pa ces te izborne letke, stampati na svom starom jaranu, il sta vec stampas, Tom Sojer roman...hmmm, valjda.
A sad nastavi potragu, alternativnim putem...

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
10.04.2012
Poruka
2.438
Probaj na XP-u,ako ti nije sortcut na desktopu od stampaca,postavi ga i idi desnim klkom na ikonicu,pa na propertsi.kada se otvori sledeci prozor idi na komandu "Compatibility".Kada se otvori sledeci prozor,cekiraj ono"RUN",posle klikni na strelicu sa desne strane,otvorice se sledeci prozor i klikni na Windows XP(ServisPack3).Restartuj komp i vidi kako se ponasa.

Natrag