Umetnik svaki dan uzimao drugu vrstu droge

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Umetnik svaki dan uzimao drugu vrstu droge i slikao autoportrete

Američki umetnik Brajan Luis Sanders želeo je da proveri kako će se izmeniti njegova svest prilikom korišćenja različitih vrsta droge. Uzimajući svaki put drugačije narkotike, Sanders je napravio dvadesetak autoportreta, koje je sakupio u portfolio pod nazivom "Drugs".

273434_umetnik-07_ff.jpg

Brajan Luis Sanders iz Vašingtona pokušao je da crta autoportrete dok je bio pod uticajem marihuane, kokaina i drugih vrsta narkotika. Kao rezultat nastala su originalna umetnička dela koja svedoče o njegovom velikom talentu.

- Tragao sam za iskustvima koja će dubinski promeniti moje shvatanje sebe. Započeo sam eksperiment u kome sam svakog dana uzimao drugu vrstu droge i slikao autoportret - napisao je Sanders u objašnjenju kolekcije, a prenosi "Dejli Mejl".

273432_umetnik-05_ff.jpg

Umetnik je dodao da je nakon nekog vremena počeo da se oseća "letargično i kao da mu je oštećen mozak", tako da je nastavio eksperiment, s tim što su pauze između konzumiranja droge trajale po nekoliko dana.

U kolekciji se može videti crtež koji autora prikazuje obučenog u majicu kratkih rukava sa slikom ponija, koji je nastao pod dejstvom alprazolama, odnosno ksanaksa.

Iskustvo puno boje Sanders je doživeo i konzumirajući hašiš, što je predstavio šarenim spiralama oko svoje glave.

273429_umetnik-02_ff.jpg

Crtež koji prikazuje umetnika pod dejstvom halucinogenih pečuraka pun je sitnih detalja, a Sanders je predstavljen razrogačenih očiju i veoma uzbuđen.

Sasvim drugačiji je prikaz nastao pod uticajem apsinta - portret je jednostavan, u crno-beloj tehnici, i deluje kao da muškarac plače.

I ostali crteži su veoma zanimljivi i prikazuju varijacije raspoloženja. Na jednom od njih nalazi se zmija sa likom autora, dok je na drugom Sanders ovekovečen u mislilačkoj pozi.

Izvor:
Blic.rs

Natrag