Ukrali novac i kasu od 70 kilograma

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.630
Opljačkan manastir Kaona kod Šapca

arsenije-v.jpg

Šabac - Manastir Kaona kod Šapca opljačkan je u ponedeljak tokom večernjeg bogosluženja. Nepoznati razbojnici iz prostorija arhimandrita Arsenija, igumana ovog manastira, odneli su oko 15.000 dinara, 50 evra i nekoliko novčanica od 20 kanadskih dolara i kasu tešku 70 kilograma.

Arhimandrit Arsenije priča da su u ponedeljak tokom prepodneva Kaonu posetila dva muškarca upadljivog izgleda, koji su se kod monaha raspitivali o manastiru.
- Oko 17 sati, tri monaha i jedan iskušenik su iz konaka otišli na večernje bogosluženje. Kada se služba završila, vratili smo se u konak i meni se učinilo sumnjivim to što su vrata konaka zaključana, jer mi to nikada ne radimo - kaže iguman Arsenije i dodaje da su potom uočili da su stvari u konaku razbacane.
Iguman dalje priča da su razbojnici pajserom razvalili prozor na konaku, a potom ušli u njegovu radnu sobu. Odatle su odneli oko 15.000 dinara, 50 evra i nekoliko novčanica od 20 kanadskih dolara.
- Po podu radne sobe bilo je razbacano nekoliko novčanica od pet evra koje su im, očigledno u žurbi, poispadale. Ušli su i u moju spavaću sobu i iz ormara odneli kasu koja je teška oko 70 kilograma - kaže iguman. Sa prozora igumanove sobe, monasi su primetili sumnjivog muškarca pa su krenuli za njim. Automobil „pasat“ bio je parkiran u blizini, pa su pretpostavili da je od pljačkaša. Tada je iguman Arsenije seo u svoj automobil pa je nastala potera za pljačkašima koji su na kraju pobegli. Obaveštena je i policija i u toku je pregledanje video materijala, s obzirom na to da je konak pokriven video nadzorom. Manastir Kaona iz 14. veka, posvećen arhangelu Mihailu, a zadužbina sestre Miloša Obilića, bio je meta pljačkaša još dva puta. Pre tri godine odavde je ukradeno 5.000 evra i 150.000 dinara i od tada se novac čuva u banci.

Autor: T. Cvejić

Natrag