Ukrajinska kriza

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.629
Moskva
Srušen boing sa 295 ljudi iznad Ukrajine
Tanjug | četvrtak, 17.07.2014. | 18:39
Malezijski avion sa 295 putnika i članova posade oboren je projektilom zemlja-vazduh iznad Ukrajine u blizini granice sa Rusijom

thumb-502-228.jpg


"Malezija erlajns" je saopštila da je izgubila kontakt sa tim avionom i da prikuplja informacije.

Agencije javljaju, pozivajući se na različite izvore, da niko nije preživeo.

Kako je preneo Rojters, boing koji je leteo iz Amsterdama u Kuala Lumpur oboren je dok je bio na visini od 10 kilometara.

Pozivajući se na izvor iz vazduhoplovne službe, britanska agencija navodi da je malezijski avion nađen kako gori na zemlji na istoku Ukrajine.

Agencija Itar- tas s je javila da se "boing 777" srušio na oko 60 kilometara od granice.

Anton Gerašenko, savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, napisao je na svom nalogu na Fejsbuku da je avion leteo na visini od 10.000 metara kada ga je pogodila raketa ispaljena iz lansera "Buk", prenosi AP.

On je rekao da je poginulo svih 280 putnika i 15 članova posade.

Američka agencija navodi da su njeni novinari videli ranije danas sličan lanser u blizini istočnog ukrajinskog grada Snižne.

I "Glas Rusije" navodi da niko od putnika i članova posade nije preživeo.

Donjecka Narodna Republika gde se vode borbe između ukrajinskih i proruskih snaga, odbacila je navode o umešanosti u ovaj incident navodeći da njene snage za samoodbranu ne poseduju takvu vojnu opremu, prenela je televizija Raša tudej.

Agencija Ria Novosti prenosi izjave očevidaca koji tvrde da su videli delova aviona kako gore, ali ne i tela eventualnih žrtava.

Istovremeno, predsednik Ukrajine Petro Porošenko saopštio je da je avion "ipak možda pogođen", prenosi AFP, a ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je naložio pokretanje hitne istrage o tom incidentu.

"Malezija erlajns" i malezijsko Ministarstvo saobraćaja saopštili su da nemaju informaciju da je neki avion srušen iznad Ukrajine, prenosi Rojters.

U međuvremenu, "Malezija erlajns" je na Tviteru objavila da je izgubila kontakt sa avionom MH17 iz Amsterdama i da je poslednja poznata pozicija tog aviona bila iznad ukrajinskog vazdušnog prostora", dodavši da će uslediti više detalja.

Portparol te aviokompanije je rekao da su "svesni medijskih navoda i da prikupljaju informacije".
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.629
Avio - kompanije zaobilaze Ukrajinu
Izvor: B92
Kijev -- Nakon pada malezijskog aviona u Ukrajini u blizini granice sa Rusijom, mnoge avio - kompanije objavile su da neće leteti iznad teritorije Ukrajine.

198986757253c8082e45a6e863124857_orig.jpg

Foto: Beta/AP
Kako AFP javlja, Er Frans je odlučio da izbegava istok Ukrajine, dok Rojters prenosi saopštenje ruske avio - kompanije "Transaero" u kome se navodi da izbegavati ukrajinski vazdušni prostor za sve buduće letove nakon nesreće sa malezijskim avionom.

"Lufthanza je odlučila da izbegava vazdušni prostor na istoku Ukrajine u širokom luku i ta odluka stupa odmah na snagu", saopštila je portparolka najveće nemačke avio-kompanije dodavši da će njeni avioni i dalje sletati na aerodrome u Kijevu i Odesi, preneo je Rojters.

Takođe, prema pisanju Rojtersa, ni Turkiš erlajnz neće leteti iznad Ukrajine do daljnjeg. Oglasio se i ruski Aeroflot. Naime, iz kompanije navode da neće leteti iznad teritorije Ukrajine, a to je potvrdio i britanski Virdžin.

Vazdušni prostor Ukrajine, gde je pao avion nije bio zatvoren za avio - saobraćaj i nije bio predmet restrikcija, saopštila je Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA).

Kako javljaju agencije, malezijski avion sa 295 putnika i članova posade srušio se u Ukrajini u blizini granice sa Rusijom. Reč je o Boingu 777-200, let MH17, koji je leteo iz Amsterdama u Kuala Lumpur. Iz ukrajinskog MUP-a kažu da su svi stradali.

Nakon izveštaja agencija da jei avion pao iznad Ukrajine, akcije na američkim i evropskim berzama su se sunovratile. Pre izveštaja o padu malezijskog aviona, američke akcije su bile u skromnom padu, ali su nakon širenja te vesti, zabeležile ozbiljan sunovrat. Obaranje malezijskog aviona je kod investitora izazvalo bojazan od pogoršanja tenzija u odnosima Ukrajine i Rusije.

"Turkiš erlajnz" je u saopštenju takođe naveo da će kompanija posle današnjeg incidenta izbegavati ukrajinski vazdušni prostor, a to su potvrdili i britanski "Virdžin", ruski "Aeroflot" i "Transaero", francuski "Er Frans".
Kijev je pre tri dana zatvorio vazdušni prostor iznad Donjecka i Luganska za civilni saobraćaj, rekao je izvor blizak Ruskoj federalnoj agenciji za vazdušni saobraćaj, preneo je Itar-tas s.
Ukrajinska služba za avio-kontrolu je, međutim, rekla agenciji Ria Novosti da je vazdušni koridor iznad 9.600 metara otvoren za civilni saobraćaj.
Srušeni malezijski avion navodno je leteo na visini od 10.600 metara kada je nestao sa radara, prenele su agencije.
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.629
UKR: Srušio se avion sa 295 ljudi
Izvor: B92
Moskva -- Malezijski avion sa 295 putnika i članova posade srušio se u Ukrajini u blizini granice sa Rusijom. Iz ukrajinskog MUP-a kažu da su svi stradali.

128969406153c7fa3d03e34964656356_orig.jpg
Foto: Beta/AP, arhiva
Kako je preneo Rojters, reč je o Boingu 777-200, let MH17, koji je leteo iz Amsterdama u Kuala Lumpur.

Oboren je u Donjeckoj oblasti, na oko 60 km od granice sa Rusijom, gde se vode borbe proruskih aktivista i ukrajinske vojske. Ministarstvo saobraćaja Malezije i Malezija erlajns su saopštili da nemaju informaciju da je došlo do pada njihovog aviona.

Nešto kasnije su, preko svog tviter naloga, iz Malezija erlajnza saopštili da su izgubili kontakt sa avionom MH17 oko 2.15, i to dok je bio u vazdušnom prostoru iznad Ukrajine.

Avion je oboren dok je bio na visini od 10 kilometara, javlja Interfaks. Rojters javlja da je avion pronađen u plamenu, na zemlji, na istoku Ukrajine.


Malaysia Airlines has lost contact of MH17 from Amsterdam. The last known position was over Ukrainian airspace. More details to follow.


Savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, Anton Gerašenko je izjavio da je 280 putnika i 15 članova posade stradalo.

Kako prenosi Rojters, primećeno je do sada najmanje 100 tela stradalih. Ukrajinski mediji, pozivajući se na lokalne zvaničnike, javljaju da se tela mogu naći u radijusu od 4 km od mesta nesreće.




BswtZV6CEAAQfD2.jpg




Interfaks prenosi da je izvor iz Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine rekao da je avion oboren raketom zemlja-vazduh. Takođe, izvor iz tog ministrstva tvrdi da su avion oborili proruski separatisti.



Ukrajina je iskoristila ovu nesreću da odmah optuži "ruske teroriste" za rušenje aviona i navela da je on oboren ruskim raketnim sistemom "Buk".

"Teroristi kojima je Putin dao sistem Buk su iznad grada Toreza oborili civilni let Kuala Lumpur - Amsterdam. Ubili su 280 putnika i 15 članova posade. Cinizam Putina i njegovih terorista ne poznaje granice", naveo je savetnik ministra unutrašnjih poslova Gerašenko, na fejsbuk stranici ministarstva.

Donejcka Narodna Republika odbacila je umešanost u ovaj incident, jer njihove odbrambene snage nemaju takvu vrstu oružja, javlja Raša tudej.

"Avion su oborile ukrajinske snage. Mi nemamo takve odbrambene sisteme, naše rakete imaju domet od tri do četiri hiljade metara, a boing leti na većim visinama", rekao je Sergej Kavartadze, predstavnik samoproglašene Donjecke Republike. Oni su optužili ukrajinske vlasti za rušenje ovog aviona.

I Aleksandar Borodai, jedan od proruskih lidera, izjavio je, prenosi Rojters, da je avion srušila vojska Ukrajine.

Malezijski Boing 777 oboren je ukrajinskim vojnim avionom SU-25, saopštili su iz pres službe Luganske Narodne Republike navodeći izjave očevidaca koji tvrde da se nakon napada putnički avion Malezia erlajnsa prepolovio i pao na Donjecku oblast. Ukrajinski avion se takođe srušio i pao na teritoriju LNR u oblasti Krasnava Luča, prenosi RIA Novosti.


Sajt aerodroma u Kuala Limpuru ne radi.

"Letovi su zabranjeni iznad Donjecke oblasti, zbog tamošnjih oružanih sukoba. Treba utvrditi kako je 'boing' dospeo tamo", rekao je za rusku Gazetu predsednik Federalnog sindikata kontrolora leta Sergej Kovalev.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je naredio hitnu istragu uzroka pada aviona.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko je rekao da ne isključuje mogućnost da je avion oboren. Porošenko je za AP izjavio da ukrajinske snage bezbednosti nisu oborile malezijski putnički avion. Ukrajinske snage nisu pucale ni u jednu vazdušnu metu, rekao je Porošenko.

AP prenosi da su se ovim povodom odmah čuli predsednik SAD Barak Obama i ruski predsednik Vladimir Putin. Iz Bele kuće je saopšteno da je Barak Obama upoznat sa slučajem, ali da ne mogu da potvrde ni jedan detalj, prenosi Rojters.

Malezijski premijer Nadžib Razak izjavio je da je šokiran zbog ove nesreće, i naložio je hitnu istragu.

Podsetimo, tokom ove godine dogodila se još jedna velika nesreća sa putničkim avionom Malezija erlajnza. Malezijski avion Boing 777 koji je putovao iz Kuala Lumpura u Peking 8. marta, nestao je sa 239 putnika i članova posade. Avion na letu MH370 nestao je s civilnih radarskih ekrana u 01.30 časova tog dana, dok je bio na visini oko 10.600 metara iznad Tajlandskog zaliva.

I posle intenzivne potrage u koju se uključilo nekoliko zemalja, do danas nije pronađen ni jedan jedini njegov deo.

Nakon današnje nesreće u Ukrajini, avio - kompanije najavljuju da će zaobilaziti vazdušni prostor Ukrajine.



BswajgMCAAAsJYw.png
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.629
RAKETA RAZNELA BOING 777: Objavljene slike leševa putnika! (UZNEMIRUJUĆE)
Planeta 18:18, 17.07.2014. editirano: 18:57, 17.07.2014.


Boing 777 bio je na letu od Amsterdama do Kuala Lumpura. Premijer Ukrajine naredio hitnu istragu



olupina-aviona-foto-twitter-1405615128-536609.jpg



olupina-aviona-foto-twitter-1405616666-536623.jpg




Malezijski boing 777 se srušio sa 280 putnika i 15 članova posade u Ukrajini blizu granice sa Rusijom, javlja Biznis insajder.
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.629
Obama i Putin hitno razgovarali
Izvor: B92
Vašington -- Predsednici Rusije i SAD Vladimir Putin i Barak Obama odmah su se čuli telefonom nakon što se u Ukrajini blizu granice sa Rusijom srušio putnički avion.

183827047353c7fc767338d748868431_orig.jpg
Foto: Beta/AP, Arhiva
AP navodi da je Obama o ovome razgovarao telefonom sa predsednikom Putinom, ali i da Bela kuća za sada odbija da potvrdi navode da je putnički avion Malezijan erlajnsa sa 295 putnika i članova posade oboren.

Rojters prenosi da je predsednik Obama naredio američkim zvaničnicima da budu u kontaktu sa ukrajinskim zvaničnicima u vezi sa okolnostima pada aviona.

Avion boingu 777-200, let MH17, koji je leteo iz Amsterdama u Kuala Lumpur, pao je u Ukrajini na oko 60 km od granice sa Rusijom.

Vlast u Kijevu je odmah iskorisitla priliku da za pad aviona optuži proruske separatiste na istoku Ukrajine uz oštre optužbe na račun predsednika Rusije Vladimira Putina.

Proruske snage iz Donjecke oblasti odbacuju bilo kakvu umešanost u ovu nesreću tvrdeći da oni ni nemaju oružje niti rakete koje bi mogle da obore putnički avion koji leti na velikim visinama. Oni pak tvrde da su ukrajinske vojne snage mogle da učine tako nešto.

Predsednik Rusije Vladimir Putin uputio je izraze dubokog žaljenja malezijskom premijeru Nadžibu Razaku povodom pada malezijskog putničkog aviona Boinga 777 na teritoriji Ukrajine, saopšteno je iz pres službe Kremlja.

"Predsednik izjavljuje iskreno saučešće i podršku porodicama i prijateljima stradalih", dodaje se u saopštenju.
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.629
Malezijski "boing 777" oboren raketom na granici Ukrajine i Rusije, 295 mrtvih Video
Blic | 17. 07. 2014. - 17:26h
cat_icn_more.png
20:01h | Foto: You Tube |
Malezijski putnički avion "boing 777" oboren je danas kod Toreza, blizu Šahtjorska u Ukrajini, kod granice s Rusijom, u području gde se vode borbe između ruskih separatista i ukrajinske vojske. U malezijskom avionu nalazilo se 259 ljudi, preneo je Rojters, od čega 280 putnika i 15 članova posade. I Rusija i Ukrajina poriču umešanost u obaranje aviona. Savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Gerašenko izjavio je da su avion oborili ruski separatisti, raketom zemlja-vazduh.

Ruska televizija tvrdi da je ovo slika ostataka oborenog aviona:



Bswi_mLCYAAq_xd.jpg:large





Navodi se da je "boing" bio na letu od Amsterdama do Kuala Lumpura, preneo je Interfaks. Kontakt s avionom MH17 je izgubljen oko 16.20 po ukrajinskom vremenu, kad je letelica bila na visini od 10 kilometara. Avion je trebalo da uđe u ruski vazdušni prostor u 17:20 po lokalnom vremenu, što se nije dogodilo, preneo je Rojters.



"Malezija erlajns" je u zvaničnom saopštenju potvrdila da je kontakt s avionom izgubljen iznad ukrajinske teritorije, oko 15.15 po lokalnom vremenu, na udaljenosti od oko 50 kilometara od ruske granice. Aviokompanija je takođe potvrdila da se u avionu nalazilo ukupno 295 osoba.



Holandski tur-operateri su prijavili nestanak više grupa državljana Holandije u oborenom malezijskom avionu. Jedna agencija je prijavila 20, a druga između 20 i 25 turista.Interfaks prenosi izjavu ukrajinskog savetnika Gerašenka da su u avionu bila i 23 američka državljanina.

Gerašenko: Ruski separatisti projektilima oborili avion

495102_profimedia0028253981_ff.jpg

"Buk" raketni sistem
Savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Gerašenko izjavio je da je avion oboren raketom zemlja-vazduh. Gerašenko tvrdi da su projektil "buk" ispalili ruski separatisti.



On je na svom Fejsbuk profilu objavio da je avion bio na visini od oko 10 kilometara, kad ga je pogodio "buk" projektil. Ovaj raketni sistem razvijen je sedamdesetih godina u Sovjetskom savezu, a od tada je modernizovan.

495090_malezija-erlajns-foto-ap_f.jpg

Model aviona kakav je danas oboren




Gerašenko je izjavio da su svi u avionu mrtvi. Dopisnik Rojtersa na mestu pada javio je da je video izgorele ostatke aviona i tela na tlu u ukrajinskom selu Grabovo, oko 40 km od ruske granice.
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.629
PRORUSI: Nismo oborili malezijski avion
Planeta 19:36, 17.07.2014.


Andrej Purgin, zamenik premijera Narodne Republike Donjeck rekao je za agenciju AP da mora da su avion oborile snage ukrajinske vlade


KIJEV - Proruski pobunjenici u istočnom ukrajinskom gradu Donjecku odbacili su danas odgovornost za obaranje malezijskog putničkog aviona sa 295 putnika, koji se srušio u donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine.
Andrej Purgin, zamenik premijera Narodne Republike Donjeck rekao je za agenciju AP da mora da su avion oborile snage ukrajinske vlade. On nije potkrepio tu tvrdnju dokazom.

Purgin je obećao da će rukovodstvo te oblasti poslati crne kutije aviona na ekspertizu u Moskvu, prenosi ukrajinski Interfaks. Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je ranije danas da ukrajinske snage nisu pucale ni na jednu metu u vazduhu.

"Ne isključujemo da je ovaj avion oboren i naglašavamo da Oružane snage Ukrajine nisu preduzele nikakvu akciju protiv meta u vazduhu", rekao je Porošenko i izrazio uverenje da će "odgovorni za tu tragediju odgovarati". Malezijski putnički avion s 295 ljudi oboren je u donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine, gde se trenutno vode žestoke borbe između snaga ukrajinskih vlasti i proruskih pobunjenika, rekao je savetnik u Ministarstvu unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko.

Geraščenko je na svojoj Fejsbuk stranici napisao da je avion koji je leteo iz Amsterdama za Kuala Lumpur pogođen raketom na navođenje iz raketnog sistema Buk, dok je leteo na visini od 10.000 metara. Raketni sistem Buk može da ispaljuje rakete na visinu do 22.000 metara.

Avon se srušio nedaleko od sela Grabova, koje je trenutno pod kontrolon proruskih separatista. Lanser raketa sličan raketnom sistemu Buk novinar AP video je danas nedaleko od istočnoukrajinskog grada Snižne, koji takođe drže proruski pobunjenici. Malezijska avio kompanija Malezija erlajns saopštila je da je izgubila kontakt s avionom dok je leteo u ukrajinskom vazdušnom prostoru. Malezijski ministar odbrane Hišamudin Husein rekao je na svom nalogu na Tviteru da nema potvrde da je malezijski putnički avion oboren.
 
Poslednja izmena:
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.629
Pljušte optužbe, o žrtvama ni reč
Izvor: B92
Donjeck -- Dok se utvđuju okolnosti pod kojima se srušio malezijski putnički avion sa 295 ljudi, ne prestaju međusobne optužbe ukrajinske i ruske strane.

171827383853c8127676e57268713318_640x396.jpg
Foto: Tanjug/AP
Nedugo nakon pada Boinga 777 Malezija erlajnsa na letu MH17 u blizini ukrajinske granice sa Rusijom, ukrajinske vlasti iskoristile su nesreću i optužile su proruske snage da je rušenje aviona njihovo delo, javio je Interfaks.

Malezijski avion sa 280 putnika i 15 članova posade srušio se u Donjeckoj oblasti, na oko 60 km od granice sa Rusijom, gde se vode borbe proruskih aktivista i ukrajinske vojske, a iz Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine rečeno je da je avion oboren raketom zemlja-vazduh i da su avion oborili proruski separatisti.

Ukrajina je optužila "ruske teroriste" da su avion srušili ruskim raketnim sistemom "Buk".

"Teroristi kojima je Putin dao sistem Buk su iznad grada Toreza oborili civilni let Kuala Lumpur - Amsterdam. Ubili su 280 putnika i 15 članova posade. Cinizam Putina i njegovih terorista ne poznaje granice", naveo je savetnik ministra unutrašnjih poslova Gerašenko, na fejsbuk stranici.

Ubrzo nakon ukrajinskih optužbi oglasila se i ruska strana koja je okrivila ukrajinsku vojsku za napad i rušenje malezijskog aviona.

Samoproglašena Donjecka Narodna Republika odbacila je umešanost u ovaj incident navodeći da njihove odbrambene snage nemaju takvu vrstu oružja, javlja Raša tudej.

"Avion su oborile ukrajinske snage. Mi nemamo takve odbrambene sisteme, naše rakete imaju domet od tri do četiri hiljade metara, a boing leti na većim visinama", rekao je Sergej Kavartadze, predstavnik samoproglašene Donjecke Republike.

Vođe samoproglašene Luganske Narodne Republike, takođe su optužile ukrajinske snage za obaranje putničkog aviona.

Malezijski Boing 777 oboren je ukrajinskim vojnim avionom SU-25, saopštila je pres službe Luganske Narodne Republike navodeći izjave očevidaca koji tvrde da se nakon napada putnički avion Malezia erlajnsa prepolovio i pao na Donjecku oblast.

Ukrajinski avion se takođe srušio i pao na teritoriju LNR u oblasti Krasnava Luča, rekli su očevici, a prenosi RIA Novosti.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko pak smatra da je teroristički čin uzrok pada malezijskog putničkog aviona na istoku Ukrajine, kada je, prema poslednjim podacima, poginulo skoro 300 ljudi.

"Porošenko misli da je avion srušen: da to nije bila nesreća ni katastrofa, već teroristički čin", saopštio je portparol ukrajinskog predsednika.
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.629
Malezijski avion se srušio u Ukrajini
Objavljeno 17.07.2014

Avion se srušio u području u kojem se vode žestoke borbe ukrajinskih snaga i proruskih separatista. Obje strane su odbacile odgovornost za pad aviona. Ukrajinske vlasti naredile hitnu istragu. U boingu 777 nalazilo se oko 300 putnika i članova posade i svi su, prema prvim izvještajima, mrtvi.

slobodnaevropa.org



259FFEDB-1EC4-438E-A4F2-A154F55B4A5E_w974_n_s_s.jpg


BFDDD174-3C70-418B-B6A0-EB69F15B68C5_w974_n_s_s.jpg


BFDDD174-3C70-418B-B6A0-EB69F15B68C5_w974_n_s_s.jpg


13A4BA84-A1A3-466C-B3A3-69C99D1F89A2_w974_n_s_s.jpg


8AF6075F-5DB5-4192-A319-ABD50ED4E242_w974_n_s_s.jpg


FA798C49-8095-42AD-84C7-240AD16D830A_w974_n_s_s.jpg


4639F951-1B17-4D34-954F-684A5565C983_w974_n_s_s.jpg


711CB893-C51B-4209-B89C-42CDDE8EBF79_w974_n_s_s.jpg


77FF39F5-4DA9-4E64-8D6D-2ADB371AAFEC_w974_n_s_s.jpg


178727E9-ED08-4FA1-B172-CE01E5EF713E_w974_n_s_s.jpg
 
Natrag
Top