Šta je novo?
UREDNIK
Učlanjen(a)
24.03.2015
Poruka
5.101
Ujka Vanja (1988) TV Teatar


screen.pngUjka-Vanja-1988.png
info.pngPredstave velikog litvanskog reditelja Eimuntasa Nekrošiusa, jednog od stožera evropske rediteljske umetnosti, gledaoci BITEF-a mogli su da vide u tri navrata (na 18, 22 i 37. BITEF-u).

1988. godine na 22. BITEF-u prikazana je predstava "Ujka Vanja" po drami Antona Pavloviča Čehova, u izvođenju Državnog pozorišta mladih iz Vilne (Litvanija, tada još SSSR). Na tom BITEF-u predstava je osvojila Specijalnu nagradu, a Nekrošius je dobio Nagradu Politike za režiju.

U kritici za ovu predstavu, Valdas Vasiliauskas, litvanski pozorišni kritičar, između ostalog, kaže: "Nekrošiusova predstava se, kao i Čehovljevi komadi, rađa iz svakodnevice i, onda, neprimetno, u njoj umire. Predstava počinje i završava se bolešću, životni krug se zatvara, očekivanja junaka drame, očajnički pokušaji da se istrgnu iz tog kruga nestaju u jednoličnosti, tihoj, umrtvljujućoj monotoniji koja cedi i poslednje životne sokove. Počinjemo da verujemo u reči Artura Šopenhauera da svaki rastanak izaziva predosećanje smrti, a svaki sastanak osećanje ponovnog oživljavanja."

Reditelj: Eimuntas Nekrošius


screen.pngUjka-Vanja-1988-avi.jpg

Download.pngHidden content
You need to react to this post in order to see this content.

 
Poslednja izmena:
Top