Koristite zastareli pregledač. Možda neće pravilno prikazivati ove ili druge veb stranice. Trebali biste nadograditi ili koristiti alternativni pregledač.
Uhapšeni urugvajski bolničari zbog desetina smrtnih slučajeva
Izvor: Blic.rs
U Urugvaju su uhapšena dva bolničara zbog više desetina smrtnih slučajeva, u dve bolnice u prestonici Montevideo.
Policija navodi da su bolničari, koji imaju 49 i 35 godina, uhapšeni nakon dvomesečne policijske istrage. Njihova imena nisu objavljena u javnosti.
Navodna ubistva odigrala su se na odeljenju kardiologije u bolnici "Masijel" i intenzivne nege u drugoj bolnici.
Prema pojedinim izveštajima, osumnjičeni navode da su to učinili iz "humanitarnih razloga".
Lokalni mediji navode da je moguće da je do 50 ljudi ubijeno lekovima i drugim procedurama.
Policijski inspektor Hoze Luis Roldan rekao je da je otrov iz Brazila upotrebljen na pacijentima koji su bili u kritičnom stanju.
[h=1]Urugvaj: Sumnjive smrti u bolnicama [/h] Izvor: Beta
Montevideo -- Najmanje dve medicinske sestre pritvorene su nakon istrage o nekoliko desetina sumnjivih smrti u dve urugvajske bolnice, kaže inspektor Hose Luis Roldan.
Roldan je kazao da zvaničnici sumnjaju da su bolnički radnici jedne privatne i jedne javne bolnice doneli iz Brazila neku vrstu otrova koji su davali pacijentima u kritičnom stanju u te dve bolnice. Drugi policijski zvaničnik rekao je za lokalni urugvajski list da su drugi članovi bolničkog osoblja i rođaci žrtava prijavili slučajeve, za koje bi se moglo ispostaviti, kako navodi agencija AP, da ih ima nekoliko desetina.
Ministarstvo za javno zdravlje Urugvaja saopštilo je da sprovodi vlastitu istragu i izrazilo je "duboku zabrinutost".
Zaposleni u obe pomenute bolnice odbili su da daju izjave za medije, navodi AP.
[h=1]Ubio pacijente jer su ga nervirali [/h] Izvor: Beta
Montevideo -- Jedan od dva urugvajska bolničara koji je optužen da je ubio 11 pacijenata izjavio da je to učinio da jer su ga oni uznemiravalij avlja Frans pres.
Drugi je rekao da je pacijente ubio da se oni viuše ne bi mučili. "To je jedan izopačenik", izjavila je juče advokat Ines Mazioti govoreći o 40-godišnjem bolničaru Marselu Pereiri koji je priznao da je u bolnici Maciel u Montevideu ubio pet pacijenata. Frans pres navodi reči tog optuženika koji je rekao da su ga "starci" uznemiravali i da treba "već jednom da umru". Ines Mazioti koja brani drugog osumnjičenog bolničara, Ariela Aseveda, kazala je da joj je on rekao da je pacijente ubio jer nije želeo da se oni i dalje muče.
Ona je dodala da joj je Asevedo rekao da je svestan da je pogrešio, da se kaje zbog toga, i da ne zna kako je tako nešto moglo da mu se desi.
"Svestan sam da sam pogrešio, mislim da sam se ponašao kao da sam Bog, i kajem se zbog toga ", rekao je Asevedo, koji je priznao da je
ubio 11 pacijenata koji su ležali na odeljenju neurohirurgije u privatnoj klinici Espanola u Montevideu.
Istraga je počela januara posle anonimne prijave, a dvojica bolničara i jedan bolničarka su uhapšeni prošle nedelje posle smrti 74-godišnje pacijentkinje.
Dvojica bolničara optuženi su za ubistva, a bolničarka za sučesništvo.