Uhapšen vlasnik agencije "Konte"

Član
Učlanjen(a)
03.07.2010
Poruka
255
ZBOG ZLOUPOTREBE SLUŽBENOG POLOŽAJA

Uhapšen vlasnik agencije "Konte"

Tanjug | 12. 07. 2010. - 19:30h | Foto: M. Jošida | Komentara: 4
Kriminalistička policija Beograda je u saradnji sa Osnovnim tužilaštvom uhapsila danas Želimira Šimpragu, vlasnika turističke agencije "Konte" zbog osnovane sumnje da je izvršio više krivičnih dela zloupotrebe službenog položaja i prevare, rekao je Tanjugu direktor policije Milorad Veljović.

57224_zelimir-simpraga01-alo-masanori-josida_f.jpg

Želimir Šimpraga
Veljović je ukazao da je Šimpraga takvim svojim delovanjem oštetio više građana koji su uplatili aranžmane za letovanje preko ove turističke agencije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je večeras da je uhapšenom Željku Šimpragi određeno zadržavanje od 48 sati.

Policija poziva sve oštećene građane da se jave Policijskoj upravi Grada Beograda.

Policiji se do sada prijavilo 65 prevarenih građana.

Protiv Šimprage će biti podignuta krivična prijava i on će biti priveden dežurnom istražnom sudiji, saopštio je MUP.

Turistička inspekcija podnela je danas krivičnu prijavu protiv agencije Konte zbog sumnje da je prevarila turiste. Inspekcija je ranije pokrenula i postupak za oduzimanje licence agenciji Konte, pošto ta agencija nije obezbedila smeštaj svojim putnicima u Tebi u Egiptu.

Izvor: BLIC ONLINE

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.020
Turizam iza brave

Turizam iza brave

E. V. N. | 13. jul 2010. 20:58 | Večernje novosti

Prostorije agencije „Konte“ u utorak pretresla policija uz prisustvo zadržanog direktora Želimira Šimprage. Više od sto klijenata podnelo krivičnu prijavu

Uhapšeni Želimir Šimpraga

DIREKTOR agencije „Konte“ Želimir Šimpraga u sredu će pred istražnim sudijom izneti odbranu zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj i prevario turiste koji su uplatili letovanje preko njegove agencije. Protiv njega je više od sto klijenata u Beogradu podnelo krivičnu prijavu, jer to je jedino što su im savetovali Turistička inspekcija i policija da u ovom trenutku urade.
Prema nezvaničnim saznanjima, radnici ove agencije trebalo bi da od srede ponovo da počnu da rade kako bi sredili dokumentaciju i pokušali da, u narednom periodu, obeštete bar deo turista.
Šimpragu je, sa lisicama na rukama, u utorak dovela policija u prostorije agencije u Ulici Kneza Miloša 9, gde su napravili pretres i popis. Kako nezvanično saznajemo u policiji, postoje indicije da Šimpraga nije imao nameru da prevari turiste, već da je jednostavno - bankrotirao.
- Do sada je samo u Beogradu više od sto građana podnelo prijave protiv Šimprage, a to mogu da urade i ostali turisti u policijskim upravama u Somboru, Sremskoj Mitrovici i Novom Sadu, ako su im ta mesta bliža - kažu u policiji.
Pred ovom poslovnicom i u utorak se okupilo nekoliko desetina gnevnih turista. Osim što veruju da na letovanje neće otići, kao problem ističu i to da su im pasoši „zarobljeni“ u agenciji, čija su vrata zatvorena već nedelju dana. Kako kažu, jedna od putnica našla je svoj pasoš u koverti, u poštanskom sandučetu.
- Platila sam 1.400 evra „Konteu“ za aranžman u Tunisu, koji organizuje agencija „Nomad“ - priča Ivana Bosančić (32). - Kada sam se obratila „Nomadu“, rekli su mi da ne mogu da me vode na letovanje, jer od „Kontea“ nisu dobili novac.
Iznevereni putnici sada traže način da bilo kako „spasu“ godišnji odmor. Kako priča jedan od oštećenih putnika Saša Ćurčić (31), podneće tužbu i krenuti ka Crnogorskom primorju.
- Znam za „Konte“ bar deset godina, i nije mi palo na pamet da bih odmor mogao da provedem čekajući pred njegovim vratima - kaže Ćurčić. - U tržišnoj inspekciji rekli su mi da više nijedna agencija nije potpuno pouzdana.
Na beogradski aerodrom u sredu bi trebalo da stigne poslednja tura koja je letovala preko agencije „Konte“ u Hurgadi, a do kraja nedelje vratiće se i turisti iz Šarm el Šeika i Tabe.

MORAJU DA PUTUJU
Turistički inspektori proveriće rad svih agencija čije je aranžmane prodavao „Konte“. Prema Zakonu, organizatori putovanja su obavezni da turiste odvedu na put bez obzira što subagent, možda, nije uplatio. Turistička inspekcija poziva sve građane da uz pismeni dokaz prijave agencije koje su odbile da ih vode na put jer su uplatili u „Konteu“.
Najbolji način na koji turisti mogu da dokažu da nisu odustali od putovanja je da se pojave u zakazano vreme i pozovu turističkog inspektora, koji su 24 časa na raspolaganju, da napravi zapisnik.

BEZ PLATE
KAKO pričaju radnici agencije „Konte“, duže od pola godine nisu dobijali plate. Želimir Šimpraga pozvao ih je pre nekoliko dana da im saopšti da više nema novca da ih plaća. Pričaju i da je cela situacija nastala zbog dugova agencije koji su se godinama gomilali.

Natrag