Šta je novo?

UEFI boot sistemi ili kako podesiti računar sa UEFI boot-om

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
11.10.2009
Poruka
61.386
UEFI BOOT SISTEMI


UEFI boot sistemi ili kako podesiti računar sa UEFI boot-om da može da se instalira i podigne drugi OS

Računari novije generacije (od Windows 8 ere) poseduju (ne svi) takozvani UEFI boot mode koji je još jedna sigurnosna opcija da neki malware programi ne mogu da se ubace pre nego što sistem počne da se učitava, a i takodje je brži za samo butovanje od običnog BIOS-a. Inače UEFI standard prepoznaje diskove velikog kapaciteta, kao i mogućnost velikog broja primarnih particija. U budućnosti ćemo mamnje više svi preći na UEFI standard . Ako vam računar poseduje UEFI boot, onda imate dva koraka koja treba da uradite da bi novi sistem mogao da vam se instalira. Kada vam je UEFI instaliran onda nije moguće da se sistem butuje ni sa jednog drugog medija nego isključivo sa medija na kojem je već podešen (npr.hdd ili usb)

Da biste bili u mogućnosti da butujete sistem sa nekog drugog medija (vodite računa da ne pominjem instalaciju ovde, samo isključivo butovanje u svrhu da nešto sredite) onda treba da oslobodite takozvani Legacy mode.

Da bi ste to uradili isto radite kao što ste i ranije ulazili u BIOS. Znači odmah nakon paljenja računara držite onaj taster sa kojim ulazite u vaš BIOS, a to može biti F2, F8, F12, Del, Esc taster u zavisnosti od modela računara.

Kada udjete u BIOS onda imate ove opcije koje su vezane za Legacy odnosno UEFI mode. Da biste oslobodili Legacy mode (boldovane opcije treba da vam budu oslobodjene i sačuvane). Da se ne zbunite u ovoj listi su date sve moguće kombinacije šta odredjena funkcija ima od mogućnosti

  • Legacy Support (On/Off ili Enabled/Disabled)
  • Boot Device Control
  • Legacy CSM (On/Off il Enabled/Disabled)
  • Launch CSM (On/Off ili Enabled/Disabled)
  • CSM (On/Off ili Enabled/Disabled)
  • UEFI/Legacy Boot (Both/Legacy Only/UEFI Only)
  • Boot Mode (Legacy Support)
  • Boot Option Filter (UEFI and Legacy/UEFI First/Legacy First/Legacy Only/UEFI Only)
  • UEFI/Legacy Boot Priority (UEFI First/Legacy First/Legacy Only/UEFI Only)
Kada ovo podesite (na Legacy opcije) ovako kako je dato samo posle toga izadjete na F10 i save settings, restarujete računar i oslobodili ste Legacy mode na vašem računaru.

Samo da se ovde zadržim na kratko i objasnim situaciju. Na ovoj poziciji ste samo oslobodili Legacy mode, odnosno da sistem može da Vam se butuje sa drugih medija. U ovom trenutku možete uraditi sa sistemom samo sledeće stvari. Možete da butujete sistem sa drugog medija ali još ne možete da instalirate sistem uspešno!!! Ustvari možete da instalirate ali imaćete problem sa butovanjem u smislu da vam se taj drugi sistem neće butovati. Imajte ovo u vidu. Možete na primer da podignete neki Linux u live modu, neke alate i tome slično.

Da biste bili u mogićnost da butujete drugi sistem na vešem računaru koji poseduje UEFI boot morate da isključite opciju Secure boot. Da bi ste došli do opcije da oslobodite Secure boot morate da pritisnite Windows Key + I, pa zatim na Power option pa na Settings kliknite i onda držite Shift key i klik na Restart. Kompjuter će vam restaratovati u boot meni (ovako je za win8) , a za win 10 samo samo idite na Restart i držite Shift.

restart.png


Posle restarta pojaviće vam se ovaj prozor sa sledećim opcijama

novi-restart.png


izaberete Troubleshoot pa će vam se pojaviti sledeći prozor

uefi1.png


Zatim idete na UEFI firmware settings

I tamo će da vam se pojavi sledeća slika

uefi2.png


I pod Secure Boot Control disejblujete tu opciju. Pojaviće vam se ovo upozorenje

uefi3.png


I to je to. Kada ste sve ovo završili tek sada ste samo pripremili vaš računar da možete da instalirate neki drugi sistem sem Windows-a kao i da možete da butujete taj drugi sistem posle završane instalacije. Da ne bude neke zabune možete vi i da instalirate sistem i ako oslobodite samo Legacy mode, ali nećete nikako moći da se butujete u taj drugi sistem ukoliko ne oslobodite Secure boot. Zato je moj savet da prvo odradite ova dva koraka pa tek onda da idete na naredne korake da smanjujete particije i instalirate sistem(e).

Još ovo da dodam da bude jasnije. UEFI boot je budućnost. Svi ćemo na njega morati da predjemo pre ili kasnije. Jeste problem da se konfiguriše i instalira sistem za običnog korisnika, ali ako to probate dva, tri puta na računaru na kome možete ovo da probate, onda ćete i naučiti. Na računarima koji dolaze sa preinstaliranim Windows-om i UEFI boot-om, kada se naprimer isključi u BIOS-u UEFI boot i predje na Legacy mode, dobijate samo mogućnost da možete računar butovati sa drugog medija i ništa više.(Da je računar bez operativnog sistema mogao bi da se instalira sistem u ovom trenutku.)
Pošto nije, da bi mogao da se instalira sistem, moraju se isključiti i secure boot i fast startup. To su posebna opcije vezane za sam Windows i rade se iz Windows-a. (Da imate ovakav slučaj, računar sa ovako instaliranim Windows-om, ovo bih prvo isključio, ove dve opcije, pa nastavio dalje).
Zatim ako hoćete da instalairate sistem, takodje sa UEFI podškom morate onda uefi fajlove da snimite zajedno sa boot img. Kada tako instalirate drugi sistem (sa UEFI podrškom), proverite da li vam radi i tek onda vratite BIOS na UEFI podršku i imaćete dual boot sa UEFI podrškom.
Ako niste stavili ove uefi fajlove, onda morate da ostavite BIOS na Legacy modu, jer jedino tako mogu da se butuju oba sistema. Ako se vratite na UEFI u ovom slučaju, samo će vam se podizati sistem koji ima UEFI podršku. Onaj drugi sistem će biti instaliran na hdd-u, ali mu zbog toga što nema UEFI podršku, neće biti omogućeno butovanje.

Najveći problem kod UEFI dual boot-a jesu Linux distribucije koje za sada u velikoj većini nemaju dobro rešenje za ovakav dual boot, odnosno nemaju one uefi instalacione fajlove. Naprimer Ubuntu ima i to je jako dobro rešeno kod njega, dok većina drugih distribucija to još uvek nema i zato nastaju ovi problemi. Ako hoćete dual boot dva Windows-a sa uefi podrškom onda ćete to lako namestiti, jer za Windows oni postoje. Znači ako želite da instalirate neki Linux u ovakvom dual bootu (da imate UEFI podršku) prvo morate proveriti da li ta distribucija to podržava ili ne.

Nadam se da sam sa ovim otklonio neke nejasnoće oko UEFI boot sistema i instalacije drugog OS-a na istome. I za kraj da dodam još jedno. Ovakav dual boot se radi isto kao i normalan. Jedno kad imate veće Windows preinstalaran na takvom računaru, morate isključiti Secure boot i Fast Startup iz samog Windows-a.

Ako radite na računaru koji nema sistem instaliran, a ima UEFI podršku,onda samo morate da snimite UEFI fajlove sa instalacijom sistema.
 
Top