Ubio se Bekim Fehmiju

Član
Učlanjen(a)
07.12.2009
Poruka
1.053
Ubio se Bekim Fehmiju

RTS,B92

Proslavljeni filmski glumac Bekim Fehmiju tragično je okončao život u Beogradu. Ostaće u sećanju njegove nezaboravne filmske uloge, posebno lik Belog u filmu "Skupljači perja".

Poznati glumac Bekim Fehmiju (74) nađen je danas mrtav u svom stanu na Zvezdari. U MUP-u je rečeno da je reč o samoubistvu jer je pucano iz pištolja koji je registrovan na Fehmijuovo ime.

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=rp7wtSbRZaA]YouTube - I Even Met Happy Gypsies (Skupljaci Perja)[/ame]

"Bekim - veliki glumac i čovek"

Hrvatski glumac Relja Bašić kaže da Bekima Fehmiua pamti kao jednog izuzetno talentovanog i skromnog čoveka.

"Prisustvao sam početku njegove karijere kada je počeo da radi u stranim, italijanskim produkcijama a posle i američkim. Uvek je ostao vrlo skroman i čini mi se da je to veliki gubitak za naš glumački svet“, kaže Bašić.

Filmski kritičar "Blica" Milan Vlajčić smatra da je Bekim Fehmiu bio jedan od najvećih glumaca svoje generacije, ali da je ostao nedovoljno iskorišćen.

"On je bio plemenit čovek i vrstan glumac, koji je ostvario sjajne uloge u 'Skupljačima perja' i 'Specijalnom vaspitanju'. Zablistao je u Ateljeu 212 u predstavi 'Nastojnik' Harolda Pintera u režiji Arse Jovanovića, a to je prva Pinterova predstava u bivšoj Jugoslaviji. Ipak, najveći domet je imao u 'Skupljačima perja' i 'Specijalnom vaspitanju", kaže Vlajčić.

"Prišao sam mu na sahrani Ljube Tadića, a on me zagrlio i rekao: 'Mi se znamo'. Rekao sam mu da sam čitao njegovu autobiografiju i da sam bio fasciniran. Skromno mi je odgovorio da nije očekivao veliki uspeh knjige. Bio je to glumac fantastičnog senzibiliteta i izvanrednog građanskoog držanja", mišljenje je Milana Vlajčića.

"Bekim Fehmiu je bio veliki glumac i veliki čovek, velika spona između Srba i Albanaca," izjavio je reditelj Goran Marković povodom tragične smrti Fehmijua.

"Bekim je igrao u mom prvom filmu i napravio je tada gest koji nikad nisam zaboravio", rekao je Marković u čijem je filmu "Specijalno vaspitanje" iz 1977. godine Fehmiu igrao ulogu vaspitača Žarka. "U to vreme on je bio velika zvezda, ja sam bio niko i ništa, a on je prihvatio da igra glavnu ulogu besplatno. I odigrao je kao da igra u najvećem holivudskom megaprojektu", kazao je Marković. Navodeći sa su snimali na formatu 16 milimetara i da nisu uvek imali čak ni trake, Marković je rekao da je Fehmiu "radio stvarno sjajno i držao nas je sve svojom velikom temperaturom". "Pokazao je da je ne samo veliki umetnik, nego i sjajan čovek", istakao je Marković.

Primetivši da mu je "priča o samoubistvu potpuno neshvatljiva", on je istakao da "zna Bekima kao velikog borca, snažnog čoveka koji se ne bi predao tek tako". "Mislim da je u ovom trenutku važno da se kaže da je Bekim bio velika spona izmedju Srba i Albanaca, da je bio veliki glumac i da je bio veliki čovek", zaključio je Marković.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović istakao je da je Bekim Fehmiu bio jedan od najvećih glumaca jugoslovenske kinematografije.

"Verovatno ne postoji ni prostor ni autor iz čitave bivše Jugoslavije sa kojima on nije radio", rekao je Zelenović.

Naglasivši da je otišao čovek velikog talenta, glumica Olivera Katarina je rekla da ju je jako pogodila vest o tragičnom kraju kolege Bekima Fehmiua.
Katarina je rekla da Fehmijua dugo nije viđala, kao i da je znala da se on u poslednje vreme, povukao u sebe. Njih dvoje doneli su svetsku slavu našoj kinematografiji filmom "Skupljači perja" reditelja Aleksandra Saše Petrovića, snimljenom 1967. godine.

"Bilo mi je žao što se Bekim izolovao, što se povukao u sebe, a ovo što se sada desilo, to me je izuzetno pogodilo. Otišao je čovek velikog talenta. Sem sa snimanja scena filma 'Skupljači perja', kroz glavu mi sada, nekako zbrkano, prolaze i scene sa snimanja filma 'Uzrok smrti ne pominjati', reditelja Jovana Živanovića, gde smo takođe zajedno igrali", kazala je Katarina.

Esejista, pozorišni i književni kritičar Muharem Pervić kaže da je Bekim Fehmiu bio redak čovek i redak glumac.

"Za razliku od mnogih, Bekim nije mnogo pričao. Bio je sjajan u „Skupljačima perja”. Ne znam šta je poslednjih godina mislio taj čovek. Verovatno je bio zabrinut kao i svi mi. Bio je čovek koji nije mogao nikoga da mrzi. Nažalost, živeli smo i živimo u vremenu sa malo ljubavi, koja bi njemu mnogo više odgovarala, i njemu i njegovoj umetnosti. Da je bilo ljubavi stvarao bi mnogo više u umetnosti i bilo bi mu lepše, i njemu sa nama, i nama sa njim u ovom našem gradu Beogradu. Velika je šteta što je tako rano otišao," ističe Pervić.

"Zajedno sa Batom Stojkovićem, Bekim je bio jedan od naših najtalentovanijih glumaca. Bio je popularan još dok je studirao, a pogotovu posle „Skupljača perja”. Međutim, osećalo se da taj njegov sjajan dar nisu više koristili, a razloge za to ne znam. Zato je valjda imao snažan osećaj otpora prema nepravdi. Pre nekoliko meseci, sreo sam njegovu ženu Branku, i po njoj mu poručio da konkuriše za nacionalnu penziju, ali mi je ona rekla da on to neće. Bio je i ostaće deo ozbiljne istorije srpskog filma," smatra glumac Dušan Janićijević.

"Dogovarali smo se da naš film „Pavle Pavlović” vratimo iz bunkera cenzure. U tom filmu Bekim je igrao glavnu ulogu. Film nije prikazan u Srbiji, ali je zbog Bekima bio pozivan u inostranstvu, pa čak i u Muzeju moderne umetnosti MOMA u Njujorku. Bekim je imao i boljih filmova koji su ga odveli u vrh sveta filma – Kan mu je aplaudirao u „Skupljačima perja”. Bio je suviše lep i talentovan za ovaj svet," seća se slavni reditelj Puriša Đorđević.

"Iz naše sredine nestao je veliki glumac i veliki čovek. Uvek je bio iznad ovdašnjeg primitivizma. Jedan od najboljih glumaca iz svoje generacije. Veliki radnik i mudar čovek. Divna ličnost i lepo vaspitan, kao i mnogi ljudi koji su rođeni u porodici sa puno dece. Jadna Branka i deca, gospode Bože," rekao je Jovan Ćirilov.

"Bekim je bio velika ličnost, karakter, disciplinovan glumac sa velikim rezultatima. Poznavajući njega, mogu da kažem da je to političko samoubistvo. Nije se priklonio nikome i pao je u depresiju. Nudili smo mu role koje bi mu odgovarale, ali on nije hteo da uspostavi nikakav kontakt, ni sa kim. Svi koji su ga znali, nisu mogli da pronađu nešto tamno u njemu, on je to nosio duboko u sebi. To zna samo njegova porodica. Setite se „Skupljača perja”, serije „Odisej”, njegove sjajne internacionalne karijere. Njegovo posvećivanje filmskoj ekipi, kolegama je jedinstveno… Veliki, veliki glumac," rekao je Velimir Bata Živojinović.

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.020
Odlazak Bekima Fehmijua

Odlazak Bekima Fehmijua

15. jun 2010. 17:04 > 17:26

Jedan od najvećih glumaca bivše Jugoslavije Bekim Fehmiu tragično je okončao svoj život u 74. godini života, javila je RTS danas.

v173253p0.jpg

Fehmiu je nađen mrtav u svom stanu na Zvezdari.

To je Tanjugu potvrdio ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

On je kazao da se pretpostavlja da je reč o samoubistvu, jer je pucano iz pištolja koji je registrovan na Fehmijuovo ime.

Fehmiu, velika zvezda nekadašnje jugoslovenske kinematografije, rođen je 1936. u Sarajevu.

Ovaj glumac je svetsku slavu stekao svojom ulogom Bore u filmu "Skupljači perja" Aleksandra Petrovića.

Glumio je u 48 filmova od 1953. do 1998. godine. Bio je prvi kosovski Albanac profesionalni glumac.

Glumio je i u drugim delovima Evrope, naročito u Italiji.

Imao je dugogodišnji ugovor sa italijanskim režiserom Dinom de Laurentisom, sarađivao je sa Džonom Hjustonom, Olivijom de Hevilend, Avom Gardner, Dirkom Bogartom, Šarlom Aznavurom i drugima.

Dobrovoljno i samoinicijativno se prestao baviti glumom 1987. godine. Ovu odluku je doneo "u znak protesta zbog antialbanske propagande".

Bio je oženjen Brankom Petrić, sa kojom je imao dva sina - Hedona i Uliksa Fehmijua. Njegov sin Uliks (1968) se takođe bavi glumom.

Živeo je sa svojom suprugom, braćom i sestrama na relaciji Beograd-Priština-Prizren.

U aprilu 2001. godine je u izdanju "Samizdata B92" objavio svoju knjigu uspomena, "Blistavo i strašno", koju je napisao još 1985. godine.

[YOUTUBE]rp7wtSbRZaA&feature[/YOUTUBE]

(Tanjug/MONDO)

Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
3.279
Dobar glumac, fantastična uloga u "Skupljačima perija"...

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.020
Tragedija - Ubio se glumac Bekim Fehmiju

Beograd 16. 06. 2010
PRESS

Odlazak legende

Tragedija - Ubio se glumac Bekim Fehmiju

Bekim Fehmiju juče je izvršio samoubistvo u svom stanu na Zvezdari. Velika zvezda jugoslovenske kinematografije navodno je ostavila oproštajno pismo

bekim.jpg

Glumac Bekim Fehmiju (74) juče je izvršio samoubistvo u svom stanu u beogradskom naselju Zvezdara. U MUP-u navode da motivi za ovaj postupak zasad nisu poznati i preciziraju da je pored ruke glumca nađen pištolj iz kojeg je pucano, koji je registrovan na Bekimovo ime. Navodno, velika zvezda jugoslovenske kinematografije ostavila je oproštajno pismo.Fehmiju je živeo sa suprugom, glumicom Brankom Petrić u stanu na devetom spratu zgrade na Zvezdari. Komšije čuvenog glumca potresla je vest o njegovoj smrti.
- Vest da je Bekim sebi oduzeo život veoma nas je potresla. Retko je izlazio u poslednje vreme, mislimo da je bio bolestan. Nosio je neku svesku sa sobom u koju je nešto zapisivao - kažu komšinice, koje su insistirale na anonimnosti.

Poslednja izjava

Jednu od poslednjih izjava za medije čuveni glumac dao je za Press. U razgovoru sa našim novinarom na proslavi 25. godina Zvezdara teatra, Fehmiju je rekao da je poslednjih godina pisao autobiografiju.

bekim-mala.jpg

- Završio sam sa pisanjem i sada sve to treba da se objavi. Skoro godinu dana čekam lektorku da to pregleda i sredi, a onda ću dati rukopise u štampu. Ne znam kada će to biti, ali se nadam da će biti skoro - izjavio je oktobra prošle godine glumac, koji dugo nije govorio za medije.Fehmiju je rođen 1936. u Sarajevu. Bio je u prvoj generaciji koja je u istoriji Prizrena celokupno školovanje završila na albanskom jeziku - od osnovne škole do gimnazijske mature. Nakon toga postao je član albanske drame Oblasnog narodnog pozorišta, jedinog profesionalnog pozorišta na Kosmetu. Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu upisao je 1956. u klasi Mate Miloševića. Primljen je pod uslovom da nauči srpskohrvatski jezik. Brzo je savladao jezik, a 1960. postao je redovan član JDP-a. Do 1967, kada je dao otkaz u JDP-u zbog lošeg tretmana i postao slobodan umetnik, odigrao je više od 40 uloga. Za ulogu Halil-bega u filmu „Roj" Miće Popovića nagrađen je na festivalu u Puli. Publika ga je zavolela i kao vaspitača Žarka u „Specijalnom vaspitanju" Gorana Markovića.
Posle velikog uspeha filma „Skupljači perja", u kojoj je igrao glavnu ulogu - Belog Boru (film dobio dve nagrade na festivalu u Kanu 1967. i bio je nominovan za Oskara 1968), počela je njegova internacionalna karijera. Postao je prva svetska zvezda sa ovih prostora i potpisao je dugogodišnji ugovor sa italijanskim producentom Dinom de Laurentisom. Snimao je u Evropi, SAD, Južnoj Americi, Africi i Aziji. Glumio je na albanskom, srpskohrvatskom, makedonskom, romskom, turskom, španskom, engleskom, francuskom i italijanskom jeziku.
Gledaoci i danas rado gledaju filmove i serije u kojima je glumio, kao što su „Homerova Odiseja" sa Irenom Papas, „Avanturisti" Harolda Robinsa, „Dozvola za ubistvo" sa Avom Gardner, „Crna nedelja" sa Robertom Souom... Da bi dobio glavnu ulogu u visokobudžetnim „Avanturistima", morao je da savlada engleski jezik za deset nedelja. U tom filmu igrao je sa Olivijom de Hevilend, Anom Mofo, Kendis Bergen... U više od 50 filmova imao je glavne uloge.

Povukao se iz javnosti

U znak protesta zbog srpsko- albanskog sukoba, 1987. godine demonstrativno je napustio predstavu u Beogradu „Madam Kolontajn" i oprostio se javno od umetničke delatnosti u eks-Ju. Poslednji film koji je snimio je „Džingis-kan" 1992. godine (SAD- Italija). Pre devet godina objavio je knjigu „Blistavo i strašno", u kojoj se sećao detinjstva provedenog u Sarajevu, Skadru i Prizrenu. Poslednje dane proveo je povučeno sa suprugom Brankom Petrić, koja i dalje aktivno igra u pozorištu. Sin Uliks sa suprugom Snežanom Bogdanović živi u Americi, a mlađi sin Hedon živeo je na relaciji Srbija-SAD.

(N. M. - B. R.)

Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.315
Da, Skupljači Perja ali i Specijalno Vaspitanje... zaista je bio veliki glumac

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.020
Hedon Fehmiju: Bekim je živeo i umro kao samuraj

17. 06. 2010
PRESS

Hedon Fehmiju: Bekim je živeo i umro kao samuraj

Hedon Fehmiju, sin velike zvezde jugoslovenske kinematografije, kaže: „Moj otac je živeo ponosno, hrabro i časno, sa voljom i željom da ode kad bude nespreman za život. Veoma poštujem njegovu odluku"

0107.jpg

Razume odluku svog oca...
Hedon Fehmiju

Porodica Bekima Fehmijua, koji je u utorak izvršio samoubistvo, u šoku je, ali se drži dostojanstveno. Supruga Branka Petrić sa sinom Hedonom juče je čekala drugog sina Uliksa da stigne iz Amerike, da bi dogovorili poslednji ispraćaj velikog glumca.Prema rečima supruge Branke, glumac će danas biti kremiran.

2613.jpg

Poslednja fotografija...
Fehmiju na proslavi u Zvezdara teatru oktobra prošle godine

- Zlato, žurim na aerodrom da sačekam sina Uliksa. Za sutra u 16 sati zakazana je kremacija na Novom groblju - rekla nam je juče Branka.
Sin Hedon za Press kaže da je njegov otac živeo i umro kao samuraj.
- Živeo je kao samuraj. I umro je kao samuraj. Živeo je ponosno, hrabro i časno, sa voljom i željom da ode kad bude nespreman za ovaj život. Veoma poštujem njegovu odluku. Brat mi je u šoku otkad je čuo vest. Za sve nas ovo je šokantno - kaže Hedon, i dodaje:
- Tužan sam jer sam izgubio oca, ali sam i srećan zbog njega. Naime, trenutno su mi pomešana osećanja - sa jedne strane sam tužan, a sa druge srećan. Godinu dana mogao bih da vam pričam o svom ocu, čak i to bi bilo malo...

Oprostio se od supruge

Kako Press saznaje iz kruga prijatelja bliskih porodici Fehmiju, Beka, kako su ga zvale kolege i prijatelji, poslednjih meseci je imao problema sa zdravljem. Zbog bolesti nije više bio onaj stari, veoma teško je podnosio što nije u punoj snazi. Kako kažu prijatelji legendarnog Belog Bore, glumac je svoj odlazak sa ovog sveta planirao - napisao je oproštajno pismo i život je skončao u trenutku kada je u stanu ostao sam.
- Nakon što je preživeo moždani udar, Bekim nije mogao da se pomiri sa činjenicom da nije onaj stari. Iz pištolja, koji je registrovan na njegovo ime, u utorak je ispalio hitac u usta. Ostavio je oproštajno pismo, u kojem je supruzi Branki poručio: „Mnogo te volim, ali za mene život više nema smisla" - kaže izvor Pressa.

2618-Aleksandar-Jovanovic-C.jpg

Komšije ostavljaju cveće...
Zgrada na Zvezdari

Ispred zgrade u kojoj je Bekim živeo njegovi poštovaoci juče su ostavljali cveće. Komšije kažu da se glumac u poslednje vreme povukao u sebe.
- Nedavno je njegova supruga zaboravila ključ u bravi poštanskog sandučeta. Pozvonio sam na vrata njihovog stana da im vratim ključ koji sam pronašao. Bekim je bio nepoverljiv i nije želeo da otvori vrata dok mu nisam objasnio o čemu je reč - kaže komšija Ivan.

bekim2.jpg

U više od 50 domaćih i stranih filmova imao je glavne uloge...
Bekim Fehmiju obeležio svetsku kinematografiju

Kućna prijateljica porodice Fehmiju, Marela Panjković, kaže da je Bekam bio razočaran.
- Mislim da je bio razočaran jer nije imao poslovnih ponuda, a bio je vrhunski glumac. Supruga ga je vodila na predstave, nakon kojih su se družili sa glumcima. Predlagala sam mu da završi pisanje knjige, ali on nije imao volje za to - kaže Marela.
Mileta Zarić potresen je što je izgubio komšiju.
- Iznenađen sam ovim što se desilo. Družili smo se, pili smo kafu i uređivali vrt ispred zgrade - kaže Mileta.

2621-Bosko-Karanovic.jpg

Olga Stojković: Branka je jaka žena

Jedna od najbližih prijateljica porodice Fehmiju-Petrić, Olga Stojković, supruga legendarnog Danila Bate Stojkovića, kaže da ju je vest o tragediji zadesila dok je bila na putu.
- Šta tu može da se kaže... Branka je u šoku. Međutim, znate kako majke reaguju, drže se, ne daju se, samo da bi deci ublažile bol. O Bekimu mogu da pričam samo u superlativu. Znamo se još iz studentskih dana. Tako pravičan, principijelan i častan čovek se više ne rađa - rekla je Olga. (N. M.)

I kosovska javnost žali
Osim srpske, i kosovska javnost sa velikom tugom je primila vest o smrti Bekima Fehmijua. Svi veliki mediji objavili su opširne priloge o velikom glumcu, uz izjave u kojima se često mešaju ponos i gorčina. Glumac Selman Jusufi je za „Gazetu ekspres" rekao da je Fehmiju predstavljao sam vrh evropske glume.
- On je bio najbolji glumac u Evropi. Poznavao sam ga i kao glumca i kao nastavnika. Albanska gluma izgubila je neponovljivog umetnika - rekao je Jusufi.
Žeton Neziraj, umetnički direktor Kosovskog narodnog pozorišta, rekao je da smrt glumca izaziva preispitivanje o tome da li su njegove kolege umetnici učinile sve da velikanu olakšaju život.
- Bolan je rastanak sa našim najboljim glumcem. To što je odlučio da sebi oduzme život zadaje nam dodatnu bol, jer osećamo da možda nismo učinili dovoljno za njega nakon što je okončao svoju senzacionalnu karijeru. Trebalo je da ga pitamo šta želi... Na ovim prostorima veliki umetnici često ne dobijaju zahvalnost koja im pripada - naveo je Neziraj.

LJILJANA STANIŠIĆ

Član
Učlanjen(a)
22.06.2010
Poruka
2
U sjećanje na velikog glumca i čovjeka Bekima Fehmija kroz reakciju na članak 'Hoće Li Ljudska Vrsta Izumrijeti U Narednih 100 Godina'.

Veliki Meštar Kulta Fanatičnih Astronoma - Matijas Gubec De Galilejis kaže da će stari preci, putnici kroz vrijeme u svemirskom brodu skrivenom iza Mjeseca spasiti život na Zemlji i stvoriti raj, Nirvanu, idealno stanje mira, sklada, stabilnosti, ljubavi i sreće, te poziva na univerzalnu svjesnost i smrt za sve glupe ljude na planeti.

Smrću Protiv Duga: Glupani Moraju Umrijeti, Kaže Bog

gaja.jpg

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.020
Branka Petrić: Veliki ljudi sami biraju datum svoje smrti

Branka Petrić: Veliki ljudi sami biraju datum svoje smrti

Blic žena

Veče uoči samoubistva Bekima Fehmijua sedeli smo sa njegovom suprugom, glumicom, u pozorišnom klubu i komentarisali predstavu u kojoj je briljirala, a čiji je glavni junak prekratio život tako što je pucao u sebe iz pištolja. Pričala nam je o svom mužu, iz svake reči isijavala je ogromna ljubav i ništa nije slutilo na tragediju.

8291_branka-petric-01-foto-Glorija_if.jpg

Veče pre tragične smrti Bekima Fehmijua, Branka je govorila o sebi, svom životu i radu, ali i o beskrajnoj ljubavi prema suprugu. Niko nije slutio šta će se već sutradan dogoditi

Sa Brankom Petrić, glumicom JDP-a, našli smo se posle predstave „Tako je moralo biti“, u ponedeljak 14. juna. Pozvala nas je da budemo njeni gosti na predstavi i da se posle toga vidimo u pozorišnom klubu. Hteli smo s njom da podelimo impresije o predstavi u kojoj briljira, a zbog koje publika iz sale izlazi sa suzama u očima. Naime, glavni lik u predstavi život završava samoubistvom, pucajući u sebe iz pištolja. Nismo je dugo čekali, Branka je stigla raspoložena i vedra, zadovoljna reakcijom publike i dugim aplauzom. Poručila je sebi sok, nama kafu i razgovor je prosto kliznuo. I nekako neosetno smo prešli na pitanja o njenom suprugu Bekimu, kako je, šta radi, kako izgleda.
− Sada ništa ne radi, napisao je i drugu knjigu, kaže biće objavljena kad joj dođe vreme – rekla nam je Branka i nastavila priču o njemu: - Pustio je kratku belu bradu, sad izgleda kao Šon Koneri.
Zajedno smo konstatovali kako bi mogao da zaigra novog agenta 007. Bio bi to samo nastavak njegove s uspehom izgrađene karijere u inostranstvu, gde se nametnuo ulogom Odiseja u istoimenoj TV seriji italijanske produkcije. Pričali smo o tome kako je maestralno izneo tu ulogu, ali i o tome kako je dobro izgledao i bio „predmet želje“ mnogih žena. Interesovalo nas je kako se desilo da od svih glumaca baš on dobije tu ulogu.
− Preko žene – odgovorila je i na naše iznenađene poglede šeretski nastavila: − Žene su svemoguće. Na njega je oko bacila Silvana Mangano, kojoj se svideo na Kanskom festivalu, gde ga je gledala u „Skupljačima perja“. Ona je izvršila pritisak na svoga muža, Dina de Laurentisa, da ga angažuje. Na snimanju u Rimu nezadovoljan kako treba da izgleda pred kamerama, počupao je masku koju su mu napravili i obrisao šminku. Bio je to šok za Italijane, koji nisu navikli da se tamo neki nepoznati glumci tako ponašaju. Rekao im je: „Ovo ne dolazi u obzir.“ Trebalo je imati muda za to. Bekim je onda sam napravio masku. U to vreme nije najbolje stajao sa engleskim i italijanskim jezikom, a oni su scenario često menjali u poslednji čas. Bilo je teško, nešto je na kraju i na srpskom pričao. U početku sam mu pomagala kad je reč o italijanskom, posle je on toliko usavršio, pa se čudio kako ja ne znam neke stvari. Imao je dugogodišnji ugovor sa Dinom de Laurentisom, da je u to vreme neko razmišljao mogao je da ima i italijansku penziju. Ali tada se živelo sa mišlju da je sve normalno, da čovek može da živi u Jugoslaviji, a gradi internacionalnu karijeru. A on je sarađivao sa Haroldom Robinsom, Irenom Papas, Džonom Hjustonom, Olivijom de Hevilend, Kendis Bergen, Šarlom Aznavurom...

8300_bekim-fehmiu-01-foto-Fonet_if.jpg

Dani sreće i bezbrižnosti: porodično na letovanju

NIJE SLUTILA TRAGEDIJU
Pričali smo o još koječemu, uživali u njenom glasu, sećanjima, smehu, beskrajnoj ljubavi prema suprugu. Ništa te večeri nije slutilo da je tragediju na pomolu. Ispratili smo Branku do taksija, dogovorili se s njom za sledeće susrete na predstavama „Buba u uhu“ i „Drama o Mirjani i ovima oko nje“. Bilo je blizu 11 sati uveče. Sutradan popodne, 15. juna, vest o samoubistvu Bekima Fehmijua odjeknula je poput atomske bombe. Nastala je neverica i muk. Samo nekoliko sati ranije bilo je sve u redu. Tako nam se činilo. Dok smo mi bezbrižno čavrljali u klubu, Bekim je odbrojavao svoje poslednje sate, u neumitnoj odluci da na svoj život stavi tačku. Uradio je to, a mi smo nesvesno počeli da tražimo neku simboliku u nazivu predstave i u njenom kraju, uviđajući podudarnost.
Ponovo smo se čuli sa Brankom Petrić na dan komemoracije, 17. juna. Zatekli smo je u trenutku kada je završavala formalnosti u policiji i Palati pravde. Držala se hrabro, ne dozvoljavajući glasu da je prevari i izda, da zadrhti. Rekla nam je da je Uliks sa porodicom došao iz Amerike, i da se sada oseća manje sama.
Na kraju nam se po glavi vrzmala stara izreka „Izgleda da veliki ljudi sami biraju datum svoje smrti“.

Natrag