Ubio dvesta hiljada mrava da bi napravio repliku fotografije

Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
3.279
Ubio dvesta hiljada mrava da bi napravio repliku fotografije

umetnost-od-mava-1.jpg

Jedan američki umetnik napravio je neobično delo – repliku svoje fotografije iz detinjstva napravljenu od mrava. 32-godišnjem Krisu Trumenu iz Klermonta u Kaliforniji trebalo je dvesta hiljada ovih insekata i nekoliko godina da završi delo visoko 122 i široko 107 cm, koje je kupila američka kompanija 'Ripley's Believe It or Not'.

Ekscentrični umetnik ispričao je za medije kako je najpre želeo svojeručno da hvata 'materijal' za repliku, međutim, onda je shvatio da bi proces predugo trajao. Zato je preko interneta kupio žive mrave koje je ubijao i pincetom pincetom raspoređivao po komadu pleksiglasa. Truman, koji je za kupovinu dvesta hiljada mrava dao oko dve hiljade evra, priznao je da ga je grizla savest što ubija nedužne insekte.

„Trebalo mi je nekoliko godina da završim portret, ne zbog toga što je bilo teško raditi, već što me je grizla savest zbog ubijanja mrava. Obustavio sam rad na godinu dana, no, onda sam shvatio da će smrt mnogih mrava baš biti beznačajna ukoliko ne nastavim rad,“ rekao je Truman, dodavši da su reakcije o njegovom radu bile podeljene. „Prve reakcije su bile da je jezivo i brutalno, dok neki misle da je kul što je uopšte moguće napraviti tako nešto. Ali, kada ljudi počnu da razmišljaju o samom radu, otvaraju se mnoga pitanja, poput onih da li je u redu ubijati mrave radi umetnosti i koja je vrednost života jednog mrava?“

umetnost-od-mava-2.jpg

Izvor:SrbijaNet, 17.07.2010.

Natrag