Ubijen sa četiri hica na seoskom putu
Izvor: Glas Srpske 30.05.2011 21:00
Autor: Biljana Vukić
NOVI GRAD - Stanko Ćulibrk (58) iz sela Gornji Bušević, kod Krupe na Uni, u Federaciji BiH pronađen je u ponedjeljak oko 5.30 časova mrtav, izrešetan sa četiri metka, na lokalnom putu Matavazi-Bušević, u selu Rašće kod Novog Grada.
Pored tijela je pronađeno nekoliko čaura. Oružje kojim je počinjeno ubistvo nije pronađeno, a nezvanično saznajemo da je riječ o automatskoj ili poluautomatskoj pušci kalibra 7,62 milimetra i da se na tijelu ubijenog nalaze četiri rane. Nezvanično saznajemo i to da je Stanko Ćulibrk odranije poznat policiji po narušavanju javnog reda i mira.
Beživotno tijelo nesrećnog Ćulibrka je u ponedjeljak, oko 5.30 časova pronašao Slavo Stančević koji je upravljao autobusom novogradskog "Kozaraprevoza", a krenuo je u Bušević po putnike.
- Na svojoj redovnoj liniji Rašće-Bušević autobusom sam naišao na čovjeka koji je ležao na putu i vratio sam se malo unazad. Zajedno sa jednim mještaninom prišao sam na nekoliko metara od čovjeka koji je ležao i vidjeli da je obliven krvlju. Prepoznali smo Ćulibrka. Odmah sam obavijestio policiju, odvezao se do pokojnikove supruge, kojoj sam saopštio tragičnu vijest, a zatim sam se vratio na posao - kazao je Stančević.
Nesrećni Ćulibrk je prethodno veče sa nekoliko mještana sjedio ispred prodavnice "MD" u Rašću. Radnica u prodavnici Danica Obradović kaže da je u prodavnicu došao predveče i da je popio samo jedno pivo, mada se moglo primijetiti da je već bio pijan.
Ona navodi da je prodavnicu zatvorila nešto prije osam časova uveče, a Ćulibrk je sa još nekoliko ljudi ostao da sjedi napolju za stolom. Danica dodaje da se Ćulibrk nije svađao, na sa kim, niti je pravio nered. S obzirom na to da živi u kući iznad prodavnice, Danica je čula kada su se svi razišli, i pretpostavlja da je to bilo oko 22 časa.
Ćulibrk je živio u kući udaljenoj nekoliko kilometara od mjesta gdje je pronađen, u selu Gornji Bušević. Ima troje djece, od kojih dva sina žive u Srbiji, a kćerka u Njemačkoj. Radio je za nadnicu, a u posljednje vrijeme je uglavnom obavljao zidarske poslove. Mještani kažu da je sa svima u Rašću bio u dobrim odnosima, ali da je mnogo pio i pričao svašta. Ne znaju da li je u svom selu imao problema sa mještanima, ali u Rašću je bio u dobrim odnosima sa svima i redovno je svraćao u seosku prodavnicu.
Dragan Ćulibrk, koji je to veče bio pred prodavnicom kaže da je njih nekoliko tu sjedilo oko 19 časova, kada je došao Stanko i da su normalno i razgovarali. Zatim je Dragan otišao da igra fudbal ispred obližnje škole, a Stanko je ostao da sjedi sa još četvoricom ljudi.
Jedan od te četvorice bio je još jedan Dragan Ćulibrk, koji kaže da se ne sjeća koliko je bilo časova kada su se razišli, ali zna da je bilo u suton. On je krenuo do kuće svog rođaka, a nije vidio gdje je Stanko krenuo.
U selu niko nije čuo pucnjeve, a za smrt nesrećnog Stanka svi su saznali tek ujutro, kada je došla policija na uviđaj.
Iz policije je saopšteno, navodeći inicijale ubijenog, da su povrede po tijelu nastale dejstvom projektila ispaljenih iz vatrenog oružja. Obdukcijom će biti utvrđen tačan uzrok smrti, a rad na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela je u toku.
Tužilac
Dežurni okružni tužilac Vukašin Kondić izjavio je za "Glas Srpske" da je Stanko Ćulibrk ubijen vatrenim oružjem sa više metaka i saopštio da će biti obavljena obdukcija tijela. On je apelovao da ukoliko neko u širem rejonu mjesta događaja primijeti sumnjive predmete, kao što su puščane čaure, meci ili neko vatreno oružje da obavezno obavijesti Policijsku stanicu u Novom Gradu.