Šta je novo?

U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku: Šta se sprema za uskršnju trpezu širom sveta?

  • Začetnik teme crvendac_011
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
36.851
U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku: Šta se sprema za uskršnju trpezu širom sveta?

Za hrišćane širom sveta Uskrsa je najradosniji praznik. Po procenama, ovaj praznik slavi oko 2,5 milijarde ljudi na planeti. Ovo su tradicionalna uskršnja jela koja se spremaju na trpezama u različitim delovima sveta.

TSOUREKI
Tsoureki je omiljen u Grčkoj, kao i zemaljama zapadne i centralne Azije. To je zapravo je bogat, sladak hleb sa ukusom narandže i sa predivnim začinom koji se zove mahlab. Tradicionalno se služi sa jajima obojenim u crveno što simboliše Hristovu krv. U nekim delovima sveta, ova poslastica se služi ne samo na Uskrs, već i za Božić i Novu godinu.

ENGLESKI HLEBEngleski hleb, kako mu samo ime kaže, uskršnja je tradicija u Engleskoj. Ovaj hleb peče se sa suvim grožđem i ribizlama i obično ima krst na vrhu napravljen od glazure ili samog testa.

FANESKAFaneska je bogata supa koja se služi u Ekvadoru tokom nedelje pred Uskrs. Ona sadrži mleko, tikvice, bundevu, pasulj, žitarice, grašak, kukuruz, jaja i usoljenim balkalarom.

ADVOKATAdvokat je dugogodišnja tradicija u Holandiji i često se pije na Uskrs. Žuti kremasti liker napravljen je od bogate mešavine žumanca, šećera, alkohola sa malo vanile ili meda. Može da se pije sam ili jede kao puding.

KULICHU istočnoevropskim zemljama poput Belorusije, Ukrajine, Gruzije i u nekim delovima Rusije, pravoslavni hrišćani ručaju kulich, kolač cilindričnog oblika preliven belom glazurom. Tokom uskršnjih przanika, kulich je često ukrašen cvećem i blagosilja ga sveštenik.

USKRŠNJA ŠUNKAU Sjedinjenim Američkim Državama, uobičajan obrok na Uskrs je klasična uskršnja šunka koja se često služi sa ananasom i višnjama.

PUTER JAGNJEPuter jagnje, verovatno najslađi od svih tradicionalnih uskršnjih obroka, zajednička je poslastica na trpezi ruskih, slovenačkih i poljski katolika. Jelo je, kao što mu ime kaže, mala skulptura jagnjeta napravljena od maslaca, često sa biberom umesto očiju i crvenom trakom oko vrata.

Srećan praznik svima koji ga slave!

Izvor: Blic Žena
 
Top