Šta je novo?

U Srbiji 131 slučaj oboljevanja od novog gripa

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.538
U Srbiji 131 slučaj oboljevanja od novog gripa
Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut"
07.09.2009. 13:39

U Srbiji je potvrđen 131 slučaj obolevanja od novog gripa, što je isti broj kao i pre sedam dana, saopštio je danas Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Broj obolelih potvrđen je, prema podacima Nacionalne referentne laboratorije za respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak, zaključno sa 6. septembrom, a među obolelima je 69 ljudi čije se oboljevanje dovodi u vezu sa putovanjem.
Obolele osobe su sa teritorije Beograda, Novog Sada, Sombora, Niša, Srbobrana, Nove Pazove, Šapca, Subotice, Kučeva, Kragujevca, Pančeva, Stare Pazove, Sremske Mitrovice, Loznice, Kraljeva, Kikinde, Čačka, Ćuprije, Zrenjanina, Vršca, Prokuplja i Trstenika.
Kontakti obolelih osoba nalaze se pod zdravstvenim nadzorom.
Sve zemlje, članice EU i EFTA, prijavile su slučajeve oboljevanja, pa je ukupan broj potvrđenih slučajeva novog gripa, od aprila, 48.269 uključujući 121 smrtni ishod.
Jedan novi smrtni ishod prijavila je Švedska, a smrtni slučaj koji je prijavila Norveška, 3. septembra, odnosi se na državljanina Danske.
U protekla 24 časa, zemlje članice EU i EFTA nisu prijavile nove slučajeve oboljevanja.

U skladu sa novim preporukama Svetske zdravstvene organizacije (SZO), zasnovanim na dosadašnjem praćenju epidemiološke situacije vezane za novi pandemijski tip virusa gripa, a koje se odnose na dalje praćenje obolevanja, prešlo se na nedeljno zbirno prijavljivanje laboratorijski potvrđenih slučajeva.
Nakon 100 laboratorijski potvrđenih slučajeva obolevanja u Srbiji više nije potrebno sprovoditi laboratorijsko ispitivanje svakog sumnjivog slučaja već samo onih sa teškom kliničkom slikom čije stanje zahteva hospitalizaciju.
Opšte mere prevencije, kao što su držanje odstojanja od najmanje jednog metra od drugih osoba, higijena disajnih puteva, higijena ruku i provetravanje prostorija u kojima se boravi, su najefikasnije mere prevencije i suzbijanja gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1).
Zdravstveni sistem Srbije je početkom 2006. godine pripremio planove aktivnosti za preteću pandemiju, i te se aktivnosti sada preduzimaju u skladu sa preporukama SZO i zakonskom regulativom.
Osobama koje borave u zemljama u kojima ima slučajeva obolelih od novog virusa gripa A (H1N1) se preporučuje da prate i sprovode uputstva i mere koje donose zdravstvene vlasti tih država.
Putnici u međunarodnom saobraćaju koji se vraćaju iz tih zemalja, ili su bili u kontaktu sa osobama koje su na bilo koji način bile izložene infekciji, treba da aktivno prate svoje zdravstveno stanje.
Ukoliko se unutar sedam dana od povratka javi povišena temperatura iznad 38 stepeni, praćena tegobama organa za disanje, neophodno je da se jave telefonom izabranom lekaru od koga će dobiti sva potrebna uputstva.

Izvor: Blic
 
Top