Šta je novo?

U sigurnim kućama 24 žene žrtve nasilja

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
U sigurnim kućama 24 žene žrtve nasilja


Izvor:
Mondo.rsU tri sigurne kuće trenutno su smeštene 24 žene i 26 mališana koje su dovele u "skloništa" od nasilja, po pravilu učestalijeg tokom prazničnih dana, najnoviji su podaci beogradskog Savetovališta protiv nasilja u porodici.

v231482p0.jpgRukovodilac programa "Sigurna kuća" Vesna Stanojević potvrdila je Tanjugu da je trend povećanja broja poziva žena - žrtava nasilja vezan ne samo za novogodišnje praznike koji, pored lepote, nose i nedaće izazvane potrošnjom veće količine alkohola, nedostatkom novca, već uopšte za post-praznične dane i period nakon godišnjih odmora.

"Posmatrani na godišnjem nivou, podaci govore da je broj poziva bio smanjen u odnosu na 2010, ali to nije i pokazatelj da ima manje nasilja", naglasila je Stanojević i precizirala da je u 2010. broj poziva bio 5.335, a u protekloj godini oko 4.000.

Borbi protiv nasilja u porodici, podsetila je ona, priključio se na Međunarodni dan borbe protiv nasilja, 25. novembar, Operativni centar Ministarstva unutrašnjih poslova u kojem neprekidno i besplatno na broj 0800 100 600 građani mogu da prijave nasilje u porodici i potraže zaštitu u vidu reagovanja u konkretnim slučajevima, ali i na nivou saveta.

"Prevencija je od ključnog značaja i svaki vid delovanja u tom pravcu je korak dalje u pomoći izloženima toj vrsti zla. Situacija je ohrabrujuća barem u tom smislu da se sve više žena odlučuje da uputi poziv za pomoć", tvrdi Stanojević.

Beogradsko Savetovalište protiv nasilja u porodici je neprofitno, nevladino, nestranačko udruženje građana, otvoreno za sve žene koje se suočavaju sa nasiljem u braku, porodici ili van nje i podržava njihovo nastojanje da pronađu izlaz iz takve situacije.

Rad Savetovališta se odvija kroz neposredne, individualne razgovore sa ženama i decom, kao i putem telefonskih razgovora. Jedan od bitnih segmenata predstavlja pravna pomoć, a poseban vid vid rada Savetovališta predstavljaju sigurne kuće.

"Podrška na svim nivoima je od izuzetne važnosti, kao i efikasnost svih uključenih u projekte zaštite na nivou cele Srbije, ali i obaveštenost javnosti o svim vidovima pomoći žrtvama porodičnog nasilja", poručila je Stanojević.
 
Top