Šta je novo?

U SAD gone Miladina Kovačevića

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
U SAD gone Miladina Kovačevića

Izvor: B92, Tanjug


Beograd -- SAD nisu tražile izručenje Miladina Kovačevića ali lokalno tužilaštvo u državi Njujork namerava da ga i dalje krivično goni zbog prebijanja Brajana Štajnhauera.

1383488994f969127be974324274068_orig.jpg

U dopisu u koji je B92 imao uvid piše da je glavni tužilac Okruga Brome u državi Njujork ponovio svoju nameru da i dalje krivično goni Miladina Kovačevića, po otužbama koje su bile osnov njegovog hapšenja u istom okrugu 2008. godine. Navodi se i da je tužilac tražio da crvena Intrepolova poternica za Kovačevićem ostane na snazi. Dopis je od 9. aprila 2012.

Osnovni sud u Somboru demantovao je informaciju koja se pojavila u medijima da je u taj sud stigao zahtev za izručenjem Miladina Kovačevića.

"Osnovni sud u Somboru nije dobio nijedan dokument kojim se traži izručenje Miladina Kovačevića Americi. Nije nas niko informisao ni da bi takav dokument mogao da stigne”, rekao je sekretar Osnovnog suda u Somboru Nemanja Rilke za B92.

On je dodao da su u Osnovnom sudu za tu informaciju saznali iz medija. "Blic" je ranije objavio: "Američko tužilaštvo obavestilo je Osnovni sud u Somboru da postupi po Interpolovoj poternici i izruči Kovačevića".

I državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen za B92 je rekao da je informacija netačna.

"Mi smo već u komunikaciji sa ambasadom SAD oko ovog slučaja, gde takođe nisu upoznati sa bilo kakvim zahtevom za izručenje", rekao je Homen.

Iz Ministarstva pravde, koje je nadležno za prijem takvih zahteva, poručili su da je reč o "besmislenoj informaciji".

"Informaciju da američko tužilaštvo od Osnovnog suda u Somboru traži da postupi po poternici i izruči Kovačevića, smatramo delom izborne kampanje, jer je reč o netačnoj i besmislenoj informaciji, pošto je opšte poznato da niko ne može da bude osuđen dva puta za isto krivično delo", rečeno je Tanjugu u Ministarstvu pravde.

Inače, Srbija i Amerika još nisu potpisale sporazum o izručenju državljana. Tekst tog sporazuma je usaglašen, a potpisivanje se očekuje uskoro. I kada sporazum bude potpisan neće se odnositi na Miladina Kovačevića, jer je niko ne može biti osuđen dva puta za isto krivično delo.

Kovačevićev pravni zastupnik Borivoje Borović je za "Blic" rekao da je "skandal što je tužilaštvo SAD zatražilo izručenje".

"Američko tužilaštvo zatražilo je izručenje Kovačevića, jer ima nameru da započne krivični postupak protiv njega. Mi smo već uputili dopis Ministarstvu pravde Republike Srbije da vidimo o čemu se radi, pošto je on već osuđen za ovo krivično delo", rekao je Borović.

Miladin Kovačević je osuđen na dve godine i tri meseca zatvora u novembru 2010. godine pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu zbog nanošenja teških povreda američkom državljaninu Brajanu Štajnhaueru 4. maja 2008. godine.

Kazna mu je izrečena na osnovu sporazuma o priznanju krivice. Vlada Srbije je Brajanu Štajnhaueru isplatila odštetu od 900.000 dolara, posle sporazuma sa američkim državnim tužilaštvom da odustane od krivičnog gonjenja i da se slučaj prepusti Srbiji.

Kovačević je na izdržavanju kazne od dve godine zatvora u zatvoru u Somboru od 20. januara prošle godine.

Kovačević je bio optužen i da je podstrekavao bivšeg vicekonzula i konzula u Njujorku Igora Miloševića i Slobodana Nenadovića na zloupotrebu službenog položaja tako što je od njih tražio da mu izdaju putni list. Milošević je dobio kaznu od godinu i po zatvora, a Nenadović kaznu od jedne godine zatvora uslovno sa proverom četiri godine
 
Top