Šta je novo?

U ponedeljak presuda Milanu Radonjiću

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.538
U ponedeljak presuda Milanu Radonjiću
05.09.2009. 12:49

Presuda bivšem načelniku beogradskog centra Državne bezbednosti (DB) Milanu Radonjiću i trojici bivših funkcionera DB-a optuženim za nezakonito hapšenje i iznuđivanje iskaza od svoga kolege Vladimira Nikolića biće izrečena u ponedeljak.

Posle iznošenja završnih reči tužilaštva i odbrane, sudija Drugog opštinskog suda Dušan Agatonović zakazao je danas izricanje presude za ponedeljak u 15 sati. Pored Radonjića, optuženi su bivši zamenik direktora Bezbednosno-informativne agencije Goran Živaljević, Veselin Lečić, koji je bio zadužen za bezbednost u rasformiranoj Jedinici za specijalne operacije, i radnik DB-a Stevan Basta.

Vladimir Nikolić, koji je bio šef analitike DB-a, uhapšen je 1. oktobra 1999. godine i osuđen na zatvorsku kaznu, a pušten je iz zatvora posle promena 5. oktobra 2000. godine i postupak protiv njega je obustavljen. Nikolićev punomoćnik Vladimir Gajić rekao je danas da su Nikolića 1. oktobra 1999. "oteli pripadnici Jedinice za specijalne operacije" da ne bi saznao za pripremu atentata na predsednika Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića.
Dva dana posle hapšenja Nikolića, 3. oktobra 1999. godine u insceniranoj saobraćajnoj nesreći ubijena su četvorica funkcionera SPO-a, a Drašković je povređen.
Radonjić je danas negirao tvrdnje Gajića nazivajući ih "čistim izmišljotinama i glupošću". Radonjićev advokar Zora Dobričanin Nikodinović zatražila je danas da njen klijent bude oslobođen, jer, kako je navela, u krivičnom postupku nije dokazana optužnica.
"Ovo je političko suđenje i moj klijent i drugi optuženi bi trebalo da budu oslobođeni", rekla je ona.

Izvor: Blic
 
Top