Šta je novo?

U novoj školskoj godini neće biti štrajkova

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.538
U novoj školskoj godini neće biti štrajkova
Intervju: Žarko Obradović, ministar prosvete
01.09.2009. 05:00

Odblokirani su svi računi školama, plate su isplaćene zaposlenima i školska godina će početi na vreme. Uveren sam da neće biti razloga za štrajk ni tokom školske godine - optimista je dr Žarko Obradović, ministar prosvete.

zarko-obradovic-x.jpg


Znači li to da prosvetari mogu da odahnu jer će plate biti redovne?
- Plate će biti redovne i neće se smanjivati osim ako se ne desi nešto što sada trenutno ne možemo da predvidimo. Prosvetni radnici su, zahvaljujući nama u Ministarstvu prosvete, ali i politici Vlade Srbije, bili van mera koje su posledica svetske ekonomske krize.

Svetska banka je sugerisala da se još ovog leta urade spajanja odeljenja i zatvore škole sa nedovoljnim brojem đaka. Hoćete li nešto preduzeti?
- Ne slažem se sa stavom Sajmona Greja da se odeljenja spoje tako da u svakom bude po 30 učenika. U većini zemalja EU prosečan broj učenika po odeljenju je od 18 do 26. Moramo uvažavati i specifičnosti i posebnosti etničkih grupa kod nas. Mi ne sporimo da se godinama u Srbiji smanjivao broj učenika, a da se u sistemu obrazovanja istovremeno povećavao broj nastavnika... Ali o kriterijumima racionalizacije nećemo odlučivati preko noći, već ćemo razgovarati i sa Nacionalnim prosvetnim savetom (NPS) i sindikatima.

Šta konkretno planirate da uradite?
- Naša ideja je da ove školske godine napravimo plan racionalizacije mreže odeljenja. On bi počeo da se primenjuje 1. septembra sledeće godine. Mora se dobro osmisliti šta sa odeljenjima koja imaju manje od pet učenika. Na primer, Portugalci su taj problem rešili tako što su obezbedili đacima prevoz i jedan obrok.

Može li se i na čemu već sad štedeti u prosveti?
- Može. Mi to činimo. Poštuju se standardi i više se ne otvaraju odeljenja sa malim brojem učenika. Povećanje broja zaposlenih smo ograničili time što, ukoliko postoji potreba za nastavnicima, prvo ih treba tražiti iz redova viška na nivou škole, opštine ili okruga, pa tek onda raspisivati konkurs za nova radna mesta.

U prilog racionalizaciji sve škole su dobile uputstvo da odeljenja mogu deliti ako imaju 34 i više učenika. Prosvetari kažu da će najmanje 1.000 nastavnika ostati neraspoređeno.
- Ne slažem se sa tim. Mi godišnje imamo jedan do dva odsto prirodnog odliva u penziju. U sistemu obrazovanja radi 127.000 ljudi, a jedan do dva odsto poklapa se sa cifrom koju oni pominju.

Kažete da neće biti otpuštanja u prosveti, kako onda rešiti problem viška zaposlenih?
- Problem se može rešiti na više načina, a jedan od njih je angažovanje zaposlenih na obrazovanju odraslih.

Prvake su ove godine sačekali besplatni udžbenici. Mnogi su sumnjali u uspešnost akcije.
- Bitno je da je 80.000 prvaka danas sačekao na klupi komplet besplatnih udžbenika. U realizaciji ovog projekta su nam pomogle lokalne samouprave: Beograd, Čačak, Jagodina i Izvršno veće Vojvodine. Zahvaljujući zajedničkoj akciji „Telekoma” i Ministarstva prosvete, od danas sve škole u Srbiji imaju internet.

Hoće li biti nastavljena akcija besplatnih udžbenika?
- Hoće. Naša ideja je da sledeće godine nabavimo besplatne udžbenike i za drugi razred. Tako da svake naredne godine po jedan sledeći razred uključujemo u projekat.

Da li to znači da će za osam godina udžbenici za osnovnu školu biti besplatni?
- Naravno. To nam je ideja. Želimo na ovaj način da olakšamo roditeljima.

Novi zakon predviđa i finansiranje škola prema broju učenika. Ostaje dilema da li će seoske škole biti zapostavljene u odnosu na gradske koje imaju više učenika?
- Ovaj sistem finansiranja stupa na snagu tek 2014/15. Do tada ima još mnogo vremena. U međuvremenu ćemo napraviti pilot-projekat i ako se pokaže da taj sistem nije dobar, možemo ga promeniti. Nećemo raditi ništa na štetu obrazovanja i zaposlenih.

Srbija još uvek nema strategiju obrazovanja. Hoćemo li je uskoro dobiti?
- Radi se na tome. Nacionalni savet za visoko obrazovanje je uradio elemente strategije visokog obrazovanja. Ovog meseca razgovaraćemo sa predstavnicima Nacionalnog prosvetnog i Saveta za visoko obrazovanje kako bismo što pre dobili ovaj dokument.

Fakulteti smanjili školarine
Finansiranje fakulteta je veliki problem. Oni tvrde da im država duguje dosta novca za održavanje?
- Činjenica je da im se duguje dosta novca. Taj problem postoji dugo i on je, nažalost, posledica ekonomske situacije u kojoj se nalazimo. Visoko obrazovanje i pored svih poteškoća dobro funkcioniše. Čak su ove godine pojedini fakulteti, na našu preporuku, smanjili školarine.


Da izbacimo nasilje iz škola
Šta ćete smatrati svojim najvećim uspehom, a šta neuspehom na kraju mandata?
- Velikim uspehom ću smatrati ako izbacimo nasilje iz škola, ako dobijemo strategiju obrazovanja i ako zaposleni budu zadovoljni materijalnim statusom. Takođe, veliki uspeh biće ako uspemo da povratimo ugled profesiji učitelja i nastavnika i ako obrazovanju damo mesto u društvu kakvo zaslužuje. Neuspehom ću smatrati ako naši đaci ne pokažu na međunarodnim takmičenjima i domaćim proverama znanja da su uspešniji nego prethodnih godina.


Izvor: Blic
 
Top