Šta je novo?

U Nišu sutra obeležavanja dana Kopnene vojske

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
U Nišu sutra obeležavanja dana Kopnene vojske


Tanjug |


Pripadnici Kopnene vojske Vojske Srbije, svečanim defileom jedinica obeležiće sutra u Nišu svoj dan, 16. novembar. Svečanosti u kasarni ''Knjaz Mihailo'' prisustvovaće ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik generalstaba Vojske Srbije general Miloje Miletić, najavilo je Ministarstvo odbrane. Kopnena vojske je najmasovniji i najstariji vid Vojske Srbije, a sutra obeležava svoj dan u znak sećanja na 16. novembar 1914. kada je počela Kolubarska bitka u Prvom svetskom ratu.

83862_vojska-srbije101-fonet-fonetmo-srbije_f.jpg


Nosilac borbenih dejstava srpske vojske u toku Kolubarske bitke, jedne od najznačajnjih borbi u tom periodu bilo je jedanaest pešadijskih i jedna konjička divizija, podržane sa 426 artiljerijskih oruđa.


Organizacija, sastav, oružje i oprema Kopnene vojske, tokom vremena su se menjali i prilagođavali dodeljenim misijama i zadacima Vojske Srbije, pre svega za dejstva na kopnu.


Osnovni zadaci Kopnene vojske su odvraćanje od oružanog ugrožavanja i odbrana teritorije kao i obezbeđenje uslova za mobilizaciju i razvoj oružanih snaga i drugih organa i organizacija sistema odbrane.


Učešće u mirovnim operacijama i međunarodnoj vojnoj saradnji kao i podrška civilnim vlastima u suprotstavljanju nevojnim izazovima, rizicima i pretnjama bezbednosti, takođe spadaju u osnovne zadatke Kopnene vojske.


Komanda Kopnene vojske, čiji komandant je general potpukovnik Ljubša Diković je u Nišu dok su jedinice raspoređene u više gradova Srbije.


U sastavu Kopnene vojske, uz četiri brigade su i Rečna flotila, Specijalna brigada, Mešovita artiljerijska brigada, treći i peti bataljon vojne policije, 21. bataljon veze i 246. bataljon Atomsko biološko hemijske odbrane.

 
Top