Šta je novo?

U međusobnoj pucnjavi ubijeni policajac i kriminalac

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Tragedija u Zrenjaninu

U međusobnoj pucnjavi ubijeni policajac i kriminalac
Izvor: Blic Slavko Surla | 21. 07. 2011. - 10:11h
cat_icn_more.png
10:46h

ZRENJANIN - Aleksandar Rkman (29) policajac iz Zrenjanina ubijen je jutros oko sedam sati u pucnjavi prilikom hapšenja kriminalca Gorana Petrovića (30), koji je takođe nastradao u sukobu.

Do pucnjave je došlo ispred kuće Petrovića, u Sinđelićevoj ulici, u naselju Šumice u Zrenjaninu.

Kako "Blic" nezvanično saznaje, policija je došla da uhapsi Gorana Petrovića, ali je došlo do pucnjave u kojoj je povređen i drugi policajac Ivan Radin (26), pomoćnik komandira u policijskoj upravi u Zrenjaninu.

Prilikom pucnjave povređen je i otac Gorana Petrovića kome je pomoć ukazana u bolnici.

Jake policijske snage blokirale su ovaj deo grada, a ekipa Hitne pomoći prevezla je povređenog policajca u bolnicu u Zrenjaninu.

Goran Petrović je od ranije poznat policiji zbog nasilja u porodici.

Oko 10.30 u Zrenjanin je došao i direktor policije Milorad Veljović.
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Bivši robijaš sa dva hica ubio policajca

Tragedija pri pokušaju hapšenja u Zrenjaninu

Bivši robijaš sa dva hica ubio policajca

Izvor: Blic Slavko Surla | 22. 07. 2011. - 00:02h

ZRENJANIN - Rutinska akcija privođenja juče ujutro u Zrenjaninu pretvorila se u oružani sukob, u kojem je stradao policajac Aleksandar Rkman (31), njegov kolega Ivan Radin (26) je teško ranjen, a u razmeni vatre ubijen je i napadač Goran Petrović (31).
160699_1003-zrenjanin--kuca-u-sindjelicevoj-25_f.jpg
Kuća porodice Petrović u zrenjaninskom naselju Šumica

Akcija je počela oko sedam časova ujutro, kada su pred kuću u Sinđelićevoj 25, u zrenjaninskom naselju Šumica, policajci došli s nalogom suda po prijavi nasilja u porodici. Porodična kuća Petrovića je, inače, opremljena video-nadzorom, pa su prve pretpostavke bile da je Petrović video policajce s pancirima i naoružane dugim cevima. Istražni sudija Goran Zec, koji je obavio uviđaj, kaže da se Petrović, nakon dolaska policije, zatvorio u svoju sobu na spratu kuće.

Policiji je vrata kuće otvorio Goranov otac Dragan Petrović, a kada su policajci došli do vrata sobe u kojoj se Goran nalazio, on je zapucao. Dva hica bila su kobna za policajca Aleksandra Rkmana - jedan metak ga je pogodio u vrat, a drugi u glavu. Njegovom kolegi Ivanu Radinu prostreljeno je rame, a jedan od ispaljenih metaka rikošetirao se i lakše povredio Goranovog oca.

Primorani na samoodbranu, policajci su s nekoliko hitaca likvidirali Petrovića.
- Jedan kolega je svojim mladim životom platio cenu teškog policijskog posla. Pripadnici policije došli su po pozivu zbog nasilja u porodici, bili su u pancirnoj opremi, naoružani dugim cevima. Kriminalac Goran Petrović, nasilnik s debelim dosijeom, pucao je na policajca i prostrelne rane u vrat i glavu bile su smrtonosne. Drugi policajac ima prostrel kroz rame - rekao je Milorad Veljović, direktor policije, koji je ubrzo stigao na mesto obračuna. Veljović kaže da mu je zbog ovog tragičnog događaja „teško i kao čoveku i kao direktoru policije“.

160700_1004-zrenjanin-aleksandar-rkman_hs.jpg

Aleksandar Rkman


Direktor policije i načelnik zrenjaninske policijske uprave Bojan Marković posetili su policajca Ivana Radina, koji je tokom sukoba ranjen u podlakticu. Uz bolnički krevet ranjenog policajca bila je i njegova majka Zorica, koja je došla iz Srpske Crnje čim je čula da je povređen.

- Oko 5.20 krenuo je iz Srpske Crnje na posao, ispratila sam ga... Posle sam čula da je ranjen i odmah sam došla da ga vidim - kroz suze govori potresena Ivanova majka Zorica.


Načelnik hirurgije u zrenjaninskoj bolnici dr Miroslav Davidov kaže da su u Urgentni centar Ivana dovezli s prostrelnom ranom leve podlaktice i izlaznom ranom na leđima, ispod leve lopatice.


- Nažalost, njegov kolega imao je ustrelne rane u vrat i glavu, te je konstatovano da je bez životnih funkcija - rekao je Davidov.


Pokojni Goran Petrović je 1996. bio okrivljen i suđen za učešće u tuči u kojoj je smrtno stradao Zrenjaninac Vanja Prica. Nekoliko dana pre svog punoletstva Petrović je ubio Aleksandra Draškića, tada poznatog zrenjaninskog kriminalca, a za ubistvo je osuđen na deset godina zatvora. U kriminalnim obračunima je sam bio žrtva kada je, 29. novembra 2009, posle svađe u njega četiri hica ispalio Zrenjaninac Zoran Frangi i teško ga ranio. U porodičnoj kući u Sinđelićevoj živeo je sa ocem i teško bolesnom nepokretnom majkom.


Otac: Prijavio sam sina za nasilje


160701_1005-zrenjanin-goran-petrovic_hs.jpg

Goran Petrović


Dragan Petrović, čijeg sina Gorana su policajci došli da uhapse, kaže da je policija juče došla po prijavi koju je on podneo protiv sina za nasilje u porodici.

- Bio je dogovor sa Centrom za socijalni rad da postupno radimo sa njim, da ide na lečenje jer mislim da je bio težak psihijatrijski bolesnik. Upozorio sam policajce na sina. Na terasi sam ih primio i razgovarao sa njima pet minuta, kada su se začuli hici – tvrdi Dragan Petrović, koga je metak okrznuo po levoj slepoočnici. On je potvrdio da na kući imaju instaliran video-nadzor, ali da su kamere, bile isključene u trenutku pucnjave.
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
U Melencima juče sahranjen ubijeni policajac

Smrt policajca Aleksandra Rkmana opomena je i za državu
Izvor: Blic Slavko Surla | 22. 07. 2011. - 22:00h | Foto: S. Surla

MELENCI - Uz najviše počasti, na mesnom groblju u Melencima kod Zrenjanina, sahranjen je policajac Aleksandar Rkman (29), koji je u četvrtak smrtno stradao u akciji hapšenja okorelog kriminalca.
161033_1008-zrenjanin-sahrana-foto-s-surla_f.jpg
Porodica tragično stradalog policajca na sahrani

Lelek, kuknjava i naricanje odjekivali su dok je kovčeg spuštan u raku. Aleksandrova supruga Sanja, otac Jovan, majka Božana i sestra Radojka svijali su se, jecajući, nad rakom, dok su se grobljem prolamali plotuni počasnog voda zrenjaninske policije.

A kada je i Aleksandrov miljenik, njegov šesnaestomesečni sin Stefan, malenim ručicama zagrabio malo zemlje i rasuo po očevom kovčegu spuštenom u grob, malo ko nije zaplakao. A silan svet okupio se juče na poslednjem ispraćaju Aleksandra Rkmana. Sahranjen je uz bogosluženje dva sveštenika, ali je ispraćen i uz zvuke posmrtnog marša orkestra policije iz Beograda.

Sahrani su prisustvovali i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, direktor policije Milorad Veljović, visoki policijski službernici, mnogobrojne Aleksandrove kolege i više od hiljadu meštana Melenaca.

O pokojnom Aleksandru svi govore samo najbolje. Komšije vele da je bio dobar sused, vedar i vredan čovek. Kuću u Ulici Braće Barnića, iz koje je na lafetu krenuo na poslednji počinak, kupio je pre dve godine, i u njoj započeo da gradi zajednički život sa svojom suprugom Sanjom, a ubrzo su dobili i prinovu - Stefana.

161035_zrenjanin-centar-2_hs.jpg

Ubijeni Aleksandar Rkman radio je u Policijskoj upravi Zrenjanin


Radio je vredno, i u policiji, ali i kada nije bio u uniformi, govore njegovi poznanici. Znao je da radi razne poslove, sticao je i kućio se, jer je bio opterećen kreditom za kuću. A onda je sve to prekinuo jedan hitac, pa onda još jedan, ispaljeni iz revolvera kriminalca.

Da tuguju za njim, ostali su supruga, sin i roditelji, koji žive dve ulice dalje u istom selu, gde su se u izbegličkoj koloni doselili iz mesta Berak kod Vukovara.

- On je dve godine radio i u stanici policije u Melencima. Bio je dobar drug, fin čovek, raspoložen. Pa, ja imam sina njegovog vršnjaka - govori Aleksandrov kolega Milivoj Vujackov iz stanice policije u Melencima.

Pohvalno je o pokojnom Aleksandru govoreno i na jučerašnjem komemorativnom skupu, u prostorijama Policijske uprave u Zrenjaninu, u prisustvu porodice nastradalog policajca, njegovih kolega i starešina, kao i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, koji je tim povodom došao iz Beograda.

- U svom radu pokazao je požrtvovanost i hrabrost, a pogotovo u poslednjem nemilom događaju, kada je od njega sve i zavisilo. Imao je osobine koje krase velike ljude, jer policajac je onaj koji predstavlja državu. Aleksandar će ostati večno u pamćenju, postao je i biće uzor za sve policajce koji ovde rade i koji će doći posle njega - rekao je na komemoraciji Dragan Jekić, komandir policijske ispostave i Aleksandrov starešina.
 
Top