Šta je novo?

U Majdanpeku "trune" 15 miliona dolara

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
U Majdanpeku "trune" 15 miliona dolara


Flotacija, koja je početkom 90-ih plaćena oko 15 miliona dolara, propada u fabričkom krugu rudnika "Majdanpek" dok je u planu kupovina delova za novu flotaciju.


v203573p0.jpgUporedo s povećanjem proizvodnje u rudniku bakra "Majdanpek“, koji posluje u sastavu RTB "Bor“, pojavio se problem proširenja flotacijskih postrojenja - pogona u kojima se ta sirovina prerađuje.

Zbog toga je menadžment RTB raspisao tender za taj veliki posao, dok flotacija, koja je kupljena početkom devedesetih godina koja je, prema nezvaničnim informacijama, plaćena najmanje 15 miliona dolara, propada.

"Delovi te flotacije sada su zarđali i razbacani na sve strane", ogorčen je Svetomir Mustecić, direktor RBM.

Prema njegovim rečima, tada je podignuta i ogromna hala u kojoj je trebalo da bude smeštena flotacija, a koja je danas prazna.

Sagovornik "Novosti" objašnjava da je ta oprema kupljena od kanadske kompanije "Hovden“, koja je, u međuvremenu, bankrotirala.

Mustecić takođe naglašava da se ta flotacija, čak i da je nova, ne bi mogla koristiti u RBM.

"Prema mojim informacijama, delovi za tu flotaciju su, navodno, urađeni specijalno za nas i za još jedan rudnik u svetu, ali ne znamo koji", kaže Mustecić i dodaje da stručnjaci sa Mašinskog fakulteta u Nišu nisu optimisti da bi, sve i da je nova, ta flotacija, zbog drugačije tehnologije, uopšte i mogla da se koristi u RBM.

Mustecić ističe da se sada kapaciteti stare flotacije u RBM moraju proširiti, kako bi taj pogon mogao da preradi sve količine rude. I, sve to mora da se završi do 2014. godine, kada se očekuje puštanje u rad nove topionice.

Od 1961. godine, kada je RBM počeo da radi, u jalovini je ostalo zarobljeno oko 40 tona zlata.

A, sa novom flotacijom, povećalo bi se i iskorišćenje, tako da bi najveći deo bakra i plemenitih metala ipak bio uspešno iskoršćen, pišu "Novosti".

(MONDO)
 
Top