Šta je novo?

U Loznici uvedena vanredna odbrana od poplave

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.538
U Loznici uvedena vanredna odbrana od poplave
Autor: Tanjug,

Gradski štab za vanredne situacije Loznice doneo je naredbu o vanrednoj odbrani od poplava jer su intezivna kiša i pljuskovi praćeni grmljavinom sinoć izazvali poplavu duž korita reke Štire, a pričinjena je velika materijalna šteta na infrastrukturi, stambenim objektima, pokretnoj imovini građana.

1278236-12.jpgNevreme koje je sinoć zahvatilo Loznici dovelo je do izlivanja bujičnih potoka u Banji Koviljači,Trbušnici, Voćnjaku, Paskovcu, Jadranskoj Lešnici, Čokešini, objavljeno je na sajtu grada.


Bujični potoci u u Banji Koviljači pričinili oštećenja na više lokalnih puteva, voda je prodrla u stambene objekte, Specijalnu bolnicu, pojavila su se, za kratko vreme, opet nova klizišta.


Na Trbušničkoj reci vodena stihija je odnela mostove, a kako se procenjuje, veliku štetu pretrpela su i domaćinstva u mesnoj zajednici Gradilište, gde je voda poplavila kotlove gradske toplane.


Reka Štira se u gornjem toku ulila u stotinak kuća Voćnjaka i Paskovca, odnela dva mosta, a u samom gradu doprla u više stambenih objekata i prodavnica.


Nevreme, koje je sinoć zahvatilo Loznicu, za kratko vreme obrušilo je više stabala, pričinilo štetu na automobilima, a nešto posle 18 časova evakuisano je devetnaestoro ugroženih žitelja u Sportski centar Lagator.

Odluka o vanrednoj odbrani od poplava doneta je na preporuku Javnog vodoprivrednog preduzeća ''Srbijavode'' čime su započete aktivnosti na angažovanju vatrogasno - spasilačkih jedinica iz Loznice, Krupnja, Malog Zvornika, i Šapca, javnoih preduzeća Naš dom, Grad, Vodovod, Toplana, banjske Direkcije.


Uvedeno je neprekidno dežurstvo u Operativnom centru Gradskog štaba, četiri stručno operativna tima neprekidno su obilazila kritična područja, a počela je i sanacija vitalnih puteva i zaustavljeno isticanje gasa u Banji Koviljači.


U organizaciji "Našeg doma" počelo je punjenje vreća sa peskom, a spasilačke ekipe budno prate dalji razvoj situacije jer su hidrološke prilike i dalje nestabilne.
 
Top