Šta je novo?

U Hrvatskoj prošla samo jedna investicija iz Srbije

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Hrvati u Srbiji uložili 500 miliona evra

U Hrvatskoj prošla samo jedna investicija iz Srbije
Izvor: Blic Ivan Jovanović | 24. 11. 2010. - 00:02h | Foto: B. Puljević

Investicije hrvatskih kompanija u Srbiju iznose 500 miliona evra i 25 puta su veće nego ulaganja srpskih firmi u Hrvatsku. „Svislajon Takovo“ je jedina srpska kompanija koja je uspela da kupi neko hrvatsko preduzeće. „Galeb grupa“ i „Delta“ uprkos najboljim ponudama na tenderu nisu uspele da investiraju u Hrvatsku, a naši proizvođači nailaze na brojne prepreke da svoju robu plasiraju na tržište Hrvatske. Privrednici kažu da je današnja poseta predsednika Borisa Tadića Hrvatskoj idealna prilika da se ovo pitanje stavi na dnevni red.
93433_0806-soko-stark-foto--branislav-puljevic_f.jpg


- Ukupne direktne investicije hrvatskih preduzeća u Srbiji čine preko 19 odsto ukupnih hrvatskih ulaganja u inostranstvo, čime je Srbija zauzela drugo mesto u ulaganjima Hrvatske u inostranstvu, a Hrvatska je šesto mesto kao strani ulagač u Srbiji. S druge strane, u 2008. „Svislajon Takovo“ je kupio fabriku „Eurofood market“ iz Siska, u vrednosti od 20 miliona evra. Ovo je jedino i najveće srpsko ulaganje u hrvatsku privredu do sada - kaže za „Blic“ Milivoje Miletić, direktor Biroa za regionalnu saradnju pri Privrednoj komori Srbije.

On navodi da se prohodnost za srpski kapital u Hrvatskoj ne može ostvariti na nivou pojedinačnih pokušaja, već jedino na visokom državnom nivou.

Nikola Papak iz Ministarstva ekonomije kaže da iako je hrvatski ministar gospodarstva obećao pre godinu dana da će se situacija popraviti, stanje je nepromenjeno, a hrvatske kolege nisu ni reagovale na predlog o stvaranju radne grupe koja bi se bavila ovim pitanjem.

- Mi ćemo uraditi sve što je u našoj moći kako bismo alarmirali sve nadležene institucije u CEFTA. Ne tražimo da srpski proizvodi imaju povlašćen tretman, već da se ne izmišljaju brojni standardi i prepreke - kaže Papak.
U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), međutim, kažu da nikakve diskriminacije nema.

- Postoje određeni problemi s kojima se investitori susreću, ali ne bismo ih mogli vezati uz nacionalnu pripadnost. U nemalom broju slučajeva čuli smo kako se u medijima u Srbiji često plasira informacija o tome kako je srbijanski kapital nepoželjan u Hrvatskoj. Opravdanost takvih izjava ne vidimo jer naša iskustva govore o tome kako je zastupljenost proizvoda iz Srbije sve veća na našem tržištu - kaže za „Blic“ direktorka Sektora za međunarodne odnose HGK Sunčanica Skupnjak-Kapić.

Najveće hrvatske investicije u Srbiji
- „Agrokor grupa“ je 2003. kupila „Frikom“ na tenderskoj prodaji za 10,2 miliona evra, uz planirani investicioni i socijalni program od 33 miiliona evra.
- „Agrokor“ kupio 67 odsto akcija Industrije ulja „Dijamant“ u vrednosti od 30 miliona evra
- „Pevec“ je u decembru 2008. otvorio prodajni centar u Beogradu u koji je uloženo 40 miliona evra
- „Atlantik grupa“ je za 382 miliona evra kupila slovenačku kompaniju „Droga Kolinska“. Deo „Droga Kolinske” su i beogradske kompanije „Grand prom“, „Soko Štark“ i „Palanački kiseljak“

Deficit u razmeni sa Hrvatskom
2002. 48,6
2003. 45,7
2004. 54,4
2005. 49,8
2006. 108,2
2007. 196,2
2008. 96,4
2009. 117,3
2010/9. 55,3
* u milionima dolara

Ne mogu da prođu na tenderima
U jedinoj srpskoj firmi koja je nešto kupila u Hrvatskoj jedva da smo dobili dve rečenice kao komentar tretmana srpskih firmi u Hrvatskoj.
- Imamo veoma loše iskustvo. Neka priča o tome predsednik Tadić kada se vrati iz Zagreba. Mislim da se situacija neće nimalo popraviti - rekao je za “Blic” Rodoljub Drašković, vlasnik “Svislajona”. I Radoslav Veselinović iz “Galeb grupe”, čija je firma izvisila prilikom pokušaja investiranja u Hrvatsku, kaže da pored ekonomskih treba da se steknu i politički uslovi.
- Kada je “Galeb grupa” pokušala da kupi većinski paket akcija preduzeća “Pluto” iz Zagreba, neka hrvastka kompanija je u poslednjem trenutku uletela s novcem. Sutradan sam u novinama čitao naslove: “Spasli smo da naša tvrtka ne postane srpska” - kaže za “Blic” Radoslav Veselinović.
 
Top