U Hrvatskoj povećanje PDV s 23 na 25 odsto

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
U Hrvatskoj povećanje PDV s 23 na 25 odstoIzvor:
Tanjug.rs
ZAGREB - U Hrvatskoj će porez na dodatu vrednost (PDV) sa sadašnjih 23 biti povećan na 25 odsto, što je jedna od najviših stopa u Evropi, odlučeno je u Zagrebu na sednici užeg kabineta vlade, premijera Zorana Milanovića.

Kako je izvestila Hrvatska televizija u petak uveče, stopa će biti i službeno objavljena naredne sedmice, očekuje se da povećanje PDV na snagu stupi 1. marta, a ministar finansija Slavko Linić već pravi projekcije budžeta po novoj stopi PDV.


view-from-gornji-grad.jpg


Primena nove stope donela bi u državni budžet oko tri milijarde kuna (oko 400 miliona evra), a još toliko planira se dobiti kresanjem dodatnih prihoda zaposlenih u državnim i javnim službama.

Plate bi im ostale iste, ali bi bili ukinuti regresi, "božićnice" (progodna davanja na kraju godine) i prekovremeni sati.

Ministar turizma Veljko Ostojić, ranije je najavio da će u turizmu i ugostiteljstvu biti primenjivana međustopa od 10 odsto.

Planira se i uvođenje međustope za prehrambene proizvode i komunalne usluge, ali se ne zna od kad bi ta stopa mogla biti primenjivana.

Za sada su u Hrvatskoj od PDV oslobođeni hleb, mleko i lekovi, ali će i oni morati biti oporezovani do ulaske Hrvatske u Evropsku uniju (EU) 1. jula 2013.
 
Natrag
Top