Šta je novo?

U Francusku ulagale i Kina i Indija

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
U Francusku ulagale i Kina i Indija

Izvor: Tanjug


Pariz -- Strani investitori rado ulažu u francusku industriju zbog visoke produktivnosti, posebno u farmaceutski, hemijski, železnički i aeronautički sektor.

3890532644f6c3321887f6200238288_orig.jpg

U prošloj godini Francuska je privukla 689 novih stranih investitora omogućivši otvaranje 27.958 novih radnih mesta, preno je francuski list "La Tribin".

Trećina ulaganja odnosno 220 investicija u 2011. ostvareno je u industrijskom sektoru.

"Prošle godine je postignut drugi najbolji rezultat po broju stranih investicija u Francuskoj u poslednjoj deceniji. U proseku je svake nedelje sklopljeno po trinaest ugovora sa stranim ulagačima", saopštila je francuska Agencija za strane investicije, AFII.

SAD su prošle godine sa 149 investicija koje predstavljaju 21 odsto svih stranih ulaganja bile na prvom mestu po obimu uloženog kapitala u Francuskoj.

Amerikanci su mahom ulagali u proizvodnju lekova, biotehnološki sektor, medicinsku opremu, hemijsku industriju i plastičnu hirurgiju kao i u industriju za proizvodnju železničke i aeronautičke opreme.

Nemačka koja je uglavnom bila zainteresovana za mašinsku i automobilsku industriju na drugom je mestu po obimu uloženog kapitala u Francuskoj, sa ukupno 120 investicija.

Zemlje u usponu uložile su dva odsto više investicija nego 2010, ali to je i dalje veoma mali broj, budući da se radi tek o šet odsto ukupnog stranog ulaganja.

Kina je uložila najviše od svih zemalja sa rastućom ekonomijom, ostvarivši 17 investicionih projekata i otvorivši 700 radnih mesta.

Indija je investirala u 12 projekata, Rusija u pet a Brazil u četiri.

Francuska očekuje bolju saradnju sa ekonomskim silama u usponu, a tri turska preduzeća su najavila dolazak u Francusku, saopšteno je u izveštaju AFII.

 
Top