Šta je novo?

U Duvanskoj industriji Niš otpušteno 306 radnika

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.538
U Duvanskoj industriji Niš otpušteno 306 radnika
Skoro trećini zaposlenih uručeni otkazi
07.09.2009. 05:00 - 12:45

Radnici Duvanske industrije "Niš" (DIN), koji su dobili otkaz, počeli su danas da preuzimaju rešenja o prestanku radnog odnosa.

Niška fabrika cigareta, koja posluje u sastavu multinacionalne kompanije "Filip Moris internacional" otpustila je 306 radnika, što je skoro trećina zaposlenih. U toj kompaniji u Nišu radi 910 ljudi, tako da će broj zaposlenih biti smanjen skoro za trećinu.

din-x.jpg


Najveći deo radnika koji će ostati bez posla radi u pomoćnim službama, a njihova prosečna otpremnina biće oko 1,5 miliona dinara po radniku.
- Odluka o otpuštanju zaposlenih doneta je nakon detaljnih analiza poslovanja DIN-a i tržišnih prilika i bila je neophodna kako bi se obezbedila održiva budućnost fabrike u Nišu - naveo je menadžment.
Sindikati DIN-a ocenili su ranije da menadžment nije ispoštovao u potpunosti Zakon o radu i opšti kolektivni ugovor prilikom određivanja viška zaposlenih.
- Nedopustivo je da bez posla ostaju oba bračna druga, samohrane majke ili radnik koji je jedini zaposlen u porodici. Nije poštovan opšti kolektivni ugovor ni u pogledu invalida, tako da su od otpuštanja izuzeti samo invalidi prve, ali ne i druge i treće kategorije - rekao je Dejan Janićijević, predsednik Sindikata duvanske privrede ASNS.
Kompanija „Filip Moris“ kupila je nišku fabriku duvana 2003. godine i od taka uložila više od 630 miliona evra u Srbiji. Nakon privatizacije kroz program dobrovoljnog odlaska iz kompanije je otišlo 1.400 radnika koji su u zavisnosti od dužine radnog staža dobili otpremnine od 10.000 do 100.000 dolara. Pre privatizacije DIN je imao oko 2.500 zaposlenih.

Janićijević: Razlozi za otpuštanje su neubedljivi
Predsednik Sindikata duvanske privrede Asicijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije (ASNS) Dejan Janićijević rekao je da "poslodavac, 'Filip Moris Internešnel', nije opravdao odluku o otpuštanju 306 radnika u Duvanskoj industriji (DIN) u Nišu" koji će danas dobiti rešenja o otkazivanju ugovora o radu.
"Razlozi koje je naveo poslodavac nisu nas uverili u opravdanost da od ukupno 910 radnika bez posla ostane trećina, među kojima su bračni parovi, jedini hranioci porodica i invalidi druge i treće kategorije", rekao je Janićijević Tanjugu.
On je podsetio da je sindikat u zakonskom roku poslovodstvu dostavio svoje mišljenje i predlog konkretnih mera kako prevazići ovakvu situaciji, ali te primedbe nisu uvažene. Janićijević je napomenuo da će Sindikat duvanske privrede obezbediti besplatnu pravnu pomoć ukoliko otpušteni radnici budu odlučili da svoja prava zaštite na sudu.


Izvor: Blic
 
Top