Šta je novo?

U budžetu i veće plate poslanicima

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
U budžetu i veće plate poslanicima

18. decembar 2010. | 00:14 | Izvor: Novosti

Beograd -- U državnoj kasi za sledeću godinu biće novca i za povišice predstavnika vlasti, plaćanje TV prenosa, izradu medalja, savetodavce...

34qmwbc.jpg


Najvažnije državne institucije dobiće više nego što su imali tokom ove godine, a pojedine će se i kadrovski ojačati.

Skupština Srbije u kasi je dobila i novac za deblje koverte poslanika, ali i zaposlenih u stručnim službama.

Ukoliko izglasaju tu odluku, narodni poslanici mogli bi da dobiju povišicu od dva odsto već u januaru, a sledeća povećanja usledila bi u aprilu i u oktobru. Za to je izdvojeno dodatnih 17,7 miliona dinara, u šta su uračunati porezi i doprinose.

Poslanici će i dalje biti na TV ekranu, jer je 80 miliona dinara rezerevisano za plaćanje prenosa sednica. Za organizaciju skupštine OEBS-a planirano je skoro 1,7 milijardi dinara, dok će 38 miliona dinara otići na uvođenje elektronskog sistema za glasanje u salama gde zasedaju odbori.

U budžetu, koji je na raspolaganju Predsedništvu, planirana je i izrada ordena, medalja, povelja, kao i isplata naknada Komisiji za odlikovanja. Zaračunati su i troškovi servisa i popravke ”mercedesa” koji koristi predsednik.

Osim kabineta potpredsednika Mlađana Dinkića, čiji će budžet za trećinu biti manji nego ove godine, premijer i svi ostali vicepremijeri dogodine će imati više novca. U državnoj kasi planirane su koverte za 59 savetnika ministara, 68 državnih sekretara, dok će po kabinetima biti raspoređena 93 službenika.

Na platnom spisku države sledeće godine biće 265.964 čoveka, što je za 735 manje nego u ovoj godini. Iako je na sva zvona objavljen kraj racionalizacije državne uprave, otvaraju se nova radna mesta. Tako će samo u četiri novoformirana organa biti mesta za 161 osobu.

Više zaposlenih i to za 73 biće u DRI, kod Poverenika za informacije moći će da se zaposli još šestoro ljudi, u Agenciji za borbu protiv korupcije - 34.

B92
 
Top