Šta je novo?

U budžetu EU preostao jedan odsto

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]U budžetu EU preostao jedan odsto[/h] Izvor: Portal Analitika


Višak u budžetu Evropske unije za 2011. dostigao je 1,49 milijardi evra, odnosno oko jedan odsto ukupnog budžeta, i najmanji je u poslednjih nekoliko godina.

8218257184f7b06d8a1cbd821794723_640x360.jpg

(European Union)

Evropska komisija je prihvatila treće dopune budžeta za prošlu godinu, zaključivši da je realizovano 99 odsto budžetskih sredstava.
Prema budžetskim pravilima, svota od 1,49 milijarde evra na odgovarajući način će smanjiti doprinose članica u budžetu za iduću godinu.
Evropski komesar za finansijsko planiranje i proračun Januš Levandovski kaže da je budžetski višak nastao uglavnom zahvaljujući naplati kazni zbog kršenja pravila tržišnog takmičenja krajem prošle godine (700 miliona evra) i manjim odstupanjima u implementaciji nekih delova budžeta EU (takođe oko 700 miliona).

Naravno, moglo bi izgledati protivurečno da je u 2011. iskazan mali budžetski višak, budući da smo objavili da nismo u mogućnosti platiti 11 milijardi evra računa koji su došli na naplatu u decembru prošle godine, dodao je on.

Levandovski navodi da je do toga došlo iz dva razloga - prvo, veoma je teško prebacivati sredstva iz jednog dela budžeta u drugi, i drugo, budžetska procedura je vrlo spora, pa izvori prihoda (ili rashoda) ne mogu uvek biti obrađeni do kraja budžetske godine.

"To je ujedno i razlog zašto Evropska komisija pritiska države članice i Evropski parlament da se dogovore kako bi budžet EU bio fleksibilniji i više u skladu sa stvarnim životom. Nažalost, zbog postojećih krutih pravila, višak od jedan odsto je najbolji mogući rezultat", objasnio je Levandovski.

 
Top