Šta je novo?

U Britaniji otvorena klinika za odvikavanje od kompjutera

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.466
U Britaniji otvorena klinika za odvikavanje od kompjutera

Tanjug| 19. 03. 2010. - 15:18h| Blic Online

U Velikoj Britaniji je počela sa radom prva klinika za odvikavanje od kompjutera, u kojoj se deca starija od 12 godina leče od sve češće bolesti - potpunog prepuštanja virtuelnoj realnosti.

17616_9_hf.jpg


Telefoni klinike, otvorene u okviru psihijatrijske bolnice "Kapio Najtingejl" u severnom delu Londona, preplavljeni su pozivima zabrinutih roditelja, koji se žale na agresivno ponašanje i napade besa svoje dece kada pokušaju da im isključe kompjuter.
"To su tipične situacije kada je reč o osobama koje su morbidno opsednute tehnologijom", kazao je direktor nove klinike Ričard Grejem.
Zavisnost od kompjutera je prava patologija, prilično rasprostranjena među mladima uzrasta između 14 i 24 godine, a najčešće se ispoljava poremećenim ritmom spavanja i zanemarivanjem porodice i prijatelja.
Terapija koja se primenjuje na klinici za odvikavanje od kompjutera sastoji se od razgovora sa psihoterapetom, telesnih vežbi na otvorenom i predavanja o načinu uspostavljanja odnosa sa drugima.
Predstavnici klinike kažu da je većina pacijenata koja je kod njih na lečenju provodila u proseku 17 sati ispred monitora.
Nedavno istraživanje sprovedeno među britanskim srednjoškolcima pokazalo je da 25 odsto učenika provodi više od šest sati dnevno za kompjuterom.
Centri za odvikavanje od kompjutera već postoje u SAD i Kini, gde je stvar postala toliko alarmantna da je nedavno otvorena i državna klinika za rehabilitaciju.
 
Top