Šta je novo?

U Briselu izložba srpskog novca

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]U Briselu izložba srpskog novca
[/h] Izvor: TanjugBrisel -- Guverner Narodne banke Srbije Dejan Soškić otvorio je večeras u Briselu izložbu starog i modernog srpskog novca.

14515634804fbab371e91f6894221630_368x174.jpg
Izložba u zgradi diplomatske misije Srbije pri Evropskoj uniji obuhvata kovani novac iz srednjovekovnih srpskih dinastija i papirne novčanice i kovanice iz modernog doba, uključujići period hiperinflacije iz 1993. godine, sve do sadašnjeg dinara.
"Ideja izložbe je da pokažemo svetu deo naše kulture i tradicije o kome se malo zna", rekao je Tanjugu guverner Šoškić, dodajući da je istorijat izrade novca indikator civilizacijskog nivoa, i da Srbija na tom polju ima čime da se ponosi.

On je rekao da Belgija ima istorijsku ulogu u stvaranju moderne srpske monete jer je u ključnom trenutku pružila savetodavnu i logističku pomoć Srbiji da posle oslobađanja od Turaka počne da štampa sopstveni novac.

Suorganizator izložbe je Matica Srpska, čiji je generalni sekretar, profesor Dušan Nikolić, takođe govorio na otvaranju.

On je istakao da na izložbi nisu istaknuti najdragoceniji eksponati iz srpske numizmatičke zbirke, već oni koji predstavljaju kontinuitet srpske kulture, od Srednjeg veka do danas.

Domaćin izložbe bila je Roksanda Ninčić, ambasadorka Srbije pri Evropskoj uniji.

 
Top