Šta je novo?

U Bonu uvedeni ulični poreski automati za prostitutke

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
U Bonu uvedeni ulični poreski automati za prostitutke
Izvor: Blic | 30. 08. 2011. - 15:56h

Vlasti bivšeg nemačkog glavnog grada Bona uvele su automate za naplatu poreza od uličnih prostitutki.

167536_prostitutke02-ap-franka-bruns_f.jpg


Žene koje kao prostitutke ne rade u javnim kućama, već na ulici, od sada će svake večeri morati da plate na automatu iznos od šest evra, bez obzira koliko novca zarade.


Ovo je prvi put da se u Nemačkoj porez od žena koje se bave uličnom prostitucijom naplaćuje na ovaj način. Automat je prepravljen nekadašnji automat za naplatu parkiranja. Na njemu stoji "automat za poresku karticu" i obaveštenje da "noć
košta šest evra".


Na novim automatima, kao i na starim za parkiranje automobila, piše i vreme u kojem je obavezno plaćanje - od ponedeljka do nedelje imeđu 20.15 i 6.00 časova.
Bonske gradske vlasti ukazuju da je uvodjenje automata stvar pravednog tretmana, jer su prostitutke u javnim kućama, koje se u u bivšem glavnom gradu zovu i eros-centri ili sauna-klubovi, dužne da plaćaju porez.

U većnici se nadaju da će prihodi iz automata za naplatu poreza za uličnu prostituciju doneti gradskoj kasi oko 300.000 evra godišnje. Naglašava se da su troškovi grada već dostigli sumu od oko 240.000 evra.U ulici u kojoj je najviše ulične prostitucije postavljeni su drveni boksovi,i to zbog gradjana koji u toj četvrti žive, ali i da bi žene sa kupcima njihovih usluga mogle da se povuku.

Prema navodima lokalne štampe, u Bonu ima oko 200 prostitutki obaveznih da plaćaju porez. Polovina radi u javnim kućama. Grad će posle angažovati i kontrolore koji će žene koje nemaju karticu iz poreskog automata najpre upozoravati, naredni korak je naplata kazne u visini od 100 evra, a poslednja mera je udaljavanje iz ulice.

Neki mediji nisu propustili da ironočno prokomentarišu da je ovo prvi put da je uvedena paušalna poreska obaveza, tzv. Flat-Tax, za čije uvodjenje se i u svim ostalim branšama zalažu mnogobrojni poreski stručnjaci u Nemačkoj.
 
Top