Šta je novo?

U biznis preko: Dalekog istoka

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
U biznis preko: Dalekog istokaLetos potpisani Sporazum o strateškom partnerstvu sa Kinom, državom koja, recimo, godišnje proizvodi čak 120 miliona kompjutera, 550 miliona mobilnih telefona ili 80 miliona televizora, već u ponedeljak, prvog dana organizovanog biznis foruma dve zemlje, pokazao se kao veoma važan potez za Srbiju.

O mogućnostima konkretne saradnje u ponedeljak su razgovarali predstavnici 62 kineske kompanije i menadžeri 67 ovdašnjih firmi.
Održano je i 8. zasedanje Mešovitog komiteta Kine i Srbije, koju u ime Srbije vodi potpredsednik Vlade Mlađan Dinkić, dok mu je, u ime NR Kine, koleginica Đu Hong.

Naravno, prva tema bila je realizacija već započetog posla izgradnje mosta preko Dunava, koja započinje sredinom 2010. godine.

- U naredna dva meseca očekuje se da budu zaključeni ugovori o kreditiranju sa kineskom “Eksim bankom”, a o izgradnji sa firmom “Čajna roud” - istakao je u ponedeljak Dinkić. - O ovome je potpisan predugovor u vrednosti od 170 miliona evra.

Srpski kopredsednik Mešovitog komiteta Srbije i Kine iskoristio je prisustvo brojnih kineskih firmi koje se bave saobraćajnom i komunalnom infrastrukturom i pozvao ih da učestvuju u projektu izgradnje autoputa Beograd - južni Jadran.

- Radovi na ovoj deonici započeće na proleće - podsetio je potpredsednik Dinkić. - U prvoj fazi gradiće se deonica od Beograda do Ljiga, čija je vrednost procenjena na 300 miliona evra. Oko 30 odsto vrednosti projekta finansiraće Vlada Srbije iz budžetskih sredstava. Ukoliko “Eksim banka” i za ovaj posao ponudi uslove za kreditiranje kao za most Zemun - Borča, raspoloženi smo da uključimo kineske kompanije u ovaj projekat.
Šef kineske delegacije Đi Hung istakla je u ponedeljak da je zemlji koju predstavlja, Srbija važan partner u balkanskoj regiji.

- U tom smislu, zajednički ćemo raditi na stalnom poboljšanju investicionog ambijenta, podizanju nivoa za pružanje pogodnosti i olakšica u međusobnom trgovanju - istakla je Đi Hung.
Predstavnica Kine naglasila je i da je Vlada ove zemlje svesna da je vrednost robne razmene sa Srbijom još uvek mala.

- Iz Srbije u Kinu se izvozi mali broj proizvoda, a Kina svakako ne želi suficit u trgovanju - rekla je Đi Hung.

Kamioni iz Priboja

Kako je i najavljeno, u ponedeljak je pribojski FAP potpisao Memorandum o razumevanju sa najvećim proizvođačem kamiona u Kini - “Dongfengom”.

- U Priboju će se, uskoro, sklapati četiri modela kamiona “Dongfenga” i plasirati na tržište - rekao je Mlađan Dinkić. - Uslov je da se oprema pribojske fabrike prethodno modernizuje, za šta Vlada Srbije izdvaja do milion evra. - U drugoj fazi je, predviđeno zajedničko ulaganje, kako bi 51 odsto ugrađenih delova u nove kamione bilo izrađeno u Srbiji. - Montaža prvih kamiona očekuje se već naredne godine, a svi će zadovoljiti uslove srpskog i izvoznog tržišta, s obzi.

Oblasti saradnje

* Infrastruktura - izgradnja mosta preko Dunava i moguće učešće Kineza u gradnji deonice autoputa Beograd - južni Jadran

* Energetika - pregovori sa kineskim kompanijama o modernizaciji TE “Kostolac” i gradnji novog bloka

* Elektronika - mogućnost saradnje sa EI NIŠ, ali i formiranje novih industrijsko-logističkih slobodnih carinskih zona, gde bi se locirala proizvodnja za treća tržištaIzvor: Večernje novosti
 
Top