Šta je novo?

U Beogradu odata pošta palim ruskim vojnicima

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.129
U Beogradu odata pošta palim ruskim vojnicima


Beta | 01. 08. 2011. - 14:04h
cat_icn_more.png
15:58h | Foto: Beta

BEOGRAD - Polaganjem venaca na Spomenik ruskim vojnicima poginulim u Prvom svetskom ratu i služenjem parastosa danas je na Novom groblju u Beogradu obeležena 97. godišnjica početka tog rata.

163554_iqmzyrsj_f.jpg
Velimir Ilić, Dragoljub Karić i Aleksandar Konuzin
Parastos je služio episkop hvostanski Atanasije Rakita, a u ime ruskog naroda venac je položio ambasador te zemlje u Beogradu Aleksandar Konuzin.

On je istakao da je mauzolej ruskih vojnika na Novom groblju jedini pomenik svim Rusima koji su poginuli u Prvom svetskom ratu i podsetio na okolnosti kroz koje je Rusija prošla tokom tog rata.

Kako je naveo, neophodno je setiti se podviga ruskih oficira i vojnika i odati poštu njihovoj odluci da, uprkos tadašnjim političkim okolnostima u zemlji, odu da odbrane svoju otadžbinu.

163555_hqlzgtqk_f.jpg
Dragan Todorović (SRS) odao poštu vojnicima

Episkop Atanasije Rakita je posle parastosa pozvao sve da izraze zahvalnost i divljenje ruskim vojnicima koji su poginuli boreći se za slobodu, pravoslavlje i mir svih ljudi na svetu.

Parastosu je prisustvovalo oko 150 građana, predstavnika vojski Rusije i Srbije, kao i domaćih političkih partija. Venac su, između ostalih, položile i delegacije Srpske radikalne stranke, Srpske napredne stranke, Demokratske stranke Srbije, Nove Srbije i Pokreta snaga Srbije.

163556_fztvaggj_f.jpg
Atanasije Rakita služio parastos

Skupu je takođe prisustvovalo i par mladića sa majicama pokreta Obraz, koje je predvodio lider tog pokreta Mladen Obradović.
 
Top