Šta je novo?

U apotekama uskoro prikupljanje lekova sa isteklim rokom trajanja

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
U apotekama uskoro prikupljanje lekova sa isteklim rokom trajanja

Tanjug | 13. 03. 2011. - 13:27h |


Lekovi sa isteklim rokom trajanja koje su građani do sada uglavnom bacali u kontejnere, ubuduće će biti organizovano odlagani u posebne posude u apotekama, odakle bi se odvozili na uništavanje, istakli su danas stručnjaci u izjavama Tanjugu.
Pomoćnik ministra životne sredine i prostornog planiranja Aleksandar Vesić je objasnio da se uskoro očekuje rešavanje pitanja farmaceutskog otpada koji je zatečen na određenim mestima, čije se poreklo ne zna.

"Za sav onaj otpad kome se zna poreklo odgovoran je uvoznik ili proizvođač, koji mora dalje da ga izvozi u Austriju ili Nemačku na uništavanje, a koje košta od tri do pet evra po kilogramu“, kazao je Vesić Tanjugu.On je rekao da su do sada lekovi sa isteklim rokom trajanja vraćani uvozniku, odnosno proizvođaču koji ih je izvozio na uništavanje, ili su čuvani u skladištima, tako da ne predstavljaju opasnost za okruženje.

Prema njegovim rečima, problem predstavljaju lekovi iz domaćinstava kojima je istekao rok, a koje su građani do sada bacali u kontejnere, odakle taj materijal dospeva na deponije, u podzemne vode i tako završava u lancu ishrane.
 
Top