Šta je novo?

U apotekama nedostaju lekovi?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]U apotekama nedostaju lekovi?
[/h] Izvor: Tanjug

Apotekarskim ustanovama u Srbiji nedostaje nekoliko vrsta lekova, medju kojima su "Litijum karbonat", "Metotrekstat", "Artane 5", kapi za oči "travatan" i ampule "pregnil".

14208119224ee22171b8a85258161548_orig.jpg


Rukovodilac Centra za informacije o lekovima Apotekarske ustanove Beograd Milana Dučić, kazala je Tanjugu da u beogradskim apotekama nedostaje „Litijum karbonat”, koji je namenjen psihijatrijskim bolesnicima, a da je deficitaran i "Metotrekstat" iz grupe citostatika.

Takođe je primećena i nestašica Hemofarmovog leka "Artane", ampula "pregnil", koji se koriste za hormonsku terapiju, a problematičnno je i nalaženje kapi za oči "travatan", dodala je ona.

Svi pomenuti lekovi, kako je kazala Dučić, nedostaju i u drugim gradovima Srbije, ne samo u Beogradu.

Dučić je rekla da se za nedostajuće lekove nekada može naći zamena, a za one za koje ne postoji adekvatna paralela, predstavnici apoteke savetuju građanima da se vrate opet kod izabranog lekara i dogovore o daljoj terapiji i načinima lečenja.

Ona je navela da su Apoteke Beograd o nestašicama pojedinih medikamenta obavestile Republički fond za zdravstveno osiguranje i Ministarstvo zdravlja.

 
Top