U aferi „Želvoz“ još pet osumnjičenih

LEGEND
Učlanjen(a)
28.04.2009
Poruka
14.938
Smederevo - Istražni sudija Okružnog suda u Smederevu odredio je jednomesečni pritvor za sedmoro osumnjičenih za zloupotrebe službenog položaja, u kojima su preduzeće „Želturist“ i fabrika „Želvoz“ oštećeni za blizu 70 miliona dinara. Milan Đurić, bivši predsednik Sindikata „Nezavisnost“ u „Želvozu“, pred istražnim sudijom Predragom Lukićem priznao je da je po nalogu direktora Dragomira Čohadžića potpisao fakture za letovanja radnika o trošku fabrike.

U policijskoj prijavi stoji da je višestruko uvećane račune „Želvoz“, uz potpise Čohadžića i sindikalnih lidera, plaćao „Želturistu“, da bi dalje, sa potpisom direktorke Olgice Rudaković, uplate prebacivane na račune Šarančićevog i privatnih odmarališta drugih vlasnika. Od ukupno 70 miliona dinara, na koje glase sporni računi, skoro trećina otišla je na navodne provizije i usluge.
- Imali smo u vidu priložene dokaze da je država, u ovom slučaju, oštećena za skoro 70 miliona dinara. Ovo znači da se svi saslušani, pojedinačno sumnjiče za nanošenje višemilionske štete, po krivičnoj prijavi za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja u privredi - rekao je sudija Predrag Lukić i dodao po donošenju zahteva za sprovođenje istrage svi osumnjičeni biti još jednom saslušani, kao i još petoro novoosumnjičenih koji će se braniti sa slobode, neotkrivajući njihov identitet.
U pritvoru su zadržani direktorka „Želturista“ Olgica Rudaković, Dragomir Čohadžić, bivši generalni direktor „Želvoza“, izvršna direktorka „Želturista“ Marina Kuzimić-Kozić, Obrad Šarančić, vlasnik preduzeća „Anis“ iz Vrnjačke Banje, Zoran Ilić, vlasnik preduzeća „MG marketing“, kao i aktuelni predsednik Samostalnog i bivši lider Sindikata „Nezavisnost“ u „Želvozu“ Slavoljub Trifunović i Milan Đurić. Osmi osumnjičeni, vlasnik objekta „Beli bor“ na Goču, Dragoje Radovanović, nije saslušan, jer mu je prošlog petka u trenutku privođenja pozlilo, zbog čega je zadržan u bolnici. Krivična prijava tereti osumnjičene za falsifikovanje milionskih računa, za navodne rekreativne odmore radnika „Želvoza“ u privatnim objektima Šarančića i još dvojice osumnjičenih.
Obrad Šarančić izjavio je da je ova afera nastavak političke i medijske hajke, koja se vodi protiv njegovog brata, bivšeg generalnog direktora „Železnica Srbije“ Milanka Šarančića.
Advokat bivšeg predsednika Sindikata „Nezavisnost“ u „Želvozu“ Milana Đurića, Aleksandar Guberinić kaže da je njegov branjenik pred istražnim sudijom jedini posredno priznao delo, koje mu se stavlja na teret.
- Moj klijent je rekao da pošto je video Čohadžićev potpis na fakturama, kao predsednik sindikata, nije smeo da to ne potpiše. U njegovoj potencijalnoj krivici nema težine da bi bio zadržan u pritvoru - smatra Guberinić.
Okružno tužilaštvo Smederevu danas bi trebalo da donese zahtev za sprovođenje istrage.

Autor: Radan Jevtović | 15.09.2009. - 05:00
 
Top