Šta je novo?

Tužna godina za Beogradsku berzu

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Tužna godina za Beogradsku berzuDomaće tržište kapitala zabeležilo je najskromniju godinu u poslednjoj dekadi, a izgledi za budućnostu nisu bili bleđi još od devedesetih godina.Tih godina je, naime, ovo tržište postojalo praktično samo na papiru.


tumblr_lxkqe70Z201qcy77b.jpgProsečan dnevni promet u 2012. nije dostigao ni milion evra, a bez nekolicine netržišnih transakcija (blok poslovi među povezanim licima), ovaj slabi rezultat bi bio još skromniji.

Indeks najlikvidnijih akcija, Belex 15, ojačao je od početka godine nekoliko procenata, ali je njegov prinos realno negativan ako se uzme u obzir depresijacija dinara koja je neutralisala ovu neveliku zaradu.

Koji su glavni činioci tmurnih oblaka nad ovdašnjim akcionarstvom i da li je prošao i poslednji tračak nade za razvoj ovog važnog segmenta tržišne ekonomije?

Aktuelna globalna kriza, koja se u domaćem netržišnom ambijentu zapatila u najgorem mutant obliku, i u protekloj godini sputavala je veću investicionu aktivnost pre svega stranih portfeljnih ulagača. Međutim, premda se to teško može čuti od kreatora ovdašnjeg poslovnog ambijenta, interni činioci su i u godini za nama opredeljujuće uticali na "prozirnost" mutne berzanske slike.

Rasplamsavanje korporativne afere oko Agrobanke i guranje vlasničkih i akcionarskih prava u totalni zapećak, razbili su i poslednje zablude o stanju akcionarstva u Srbiji. Efekti ovog korporativnog skandala momentalno su zbrisali vlasničke udele u Agrobanci, ali su posledice bile daleko šire i pogubnije.

Poverenje investitora u druge bankarske hartije palo je na najniži nivo, ali ni vlasnički papiri realnog sektora nisu mogli da pobegnu od notorne istine da su nesigurnost i nepoverenje postale jedine konstante domaće berzanske scene.

Prava manjinskih akcionara, dakle, ostala su mrtvo slovo na papiru i u 2012, a osim već ukorenjene netržišne prošlosti i marginalnog položaja berze, slabi i nekonzistentni zakoni i njihova loša primena ostali su glavni činioci niskog nivoa razvoja akcionarstva. Retka pozitivna priča protekle godine plela se oko Naftne industrije Srbije (NIS) koja je primenjivala standarde korporativnog upravljanja koji do sada nisu viđeni na domaćem tržištu.

Ipak, tužna činjenica da ova kompanija, nakon što je porasla za preko 20 procenta u 2012, vredi tek 2,5 puta očekivane dobiti govori koliki diskont investitori zaračunavaju za rizik ovdašnjeg tržišta. Šanse da se pozitivan primer NIS-a proširi i na neka druga akcionarska društva, možda i neke nove kompanije na tržištu, kako sada stvari stoje, više su nego minimalne. Utučeni berzanski poslednici biće zadovoljni ukoliko se sindrom "trulih jabuka" ne proširi i na ovu jedinu svetlu korporativnu priču, koja nestvarno mnogo odskače od sive berzanske stvarnosti.Izvor:
B92.net
 
Top