Šta je novo?

Tužba radnika iz Obrenovca

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.643
TE „Nikola Tesla“ ne plaća noćni rad

Umesto da primenjuje član 108. Zakona o radu i za rad noću i rad u smenama zaposlenima uvećava zaradu najmanje 26 odsto od osnovice, rukovodstvo TE “Nikola Tesla” u Obrenovcu već godinama noćni rad vrednuje uvećanjem od svega dva odsto. Posle tri godine radnicima je prekipelo i njih 900 je presavilo tabak i tužilo TENT.

te-nikola-tesla-x.jpg


– Svaki radnik u proseku potražuje oko 100 evra za jedan mesec noćnog rada. Za 36 meseci to iznosi oko 3,2 miliona evra, i to bez zakonom pripadajuće kamate. Nadamo se da ćemo dobiti zarađeni novac, budući da su naše kolege iz TE “Morava” na sudu u Jagodini po istom činjeničnom osnovu dobili spor – kaže za “Blic nedelje” Dejan Kojić, predsednik Sindikata TENT-a.
Zastupnik radnika koji tuže TENT, advokatska kancelarija “Naumović, Ivošević & Milovanović”, dostavio je sudu Obračunske liste za isplatu zarada iz kojih se vidi da je obračun uvećanja zarade za smenski rad vršen u suprotnosti s pomenutom odredbom člana 108. Zakona o radu. Naime, radnicima je noćni rad vrednovan na osnovu člana 43. stava 1. Posebnog kolektivnog ugovora za Elektroprivredu, a koji je nepovoljan u odnosu na zakonsko rešenje. Na taj način prekršeni su članovi 8. i 9. Zakona o radu u kojima piše da kolektivni ugovor ne može sadržati odredbe kojima se zaposlenom daju manja prava ili utvrđuju nepovoljniji uslovi rada od prava i uslova koji su utvrđeni zakonom, a ukoliko ih ipak sadrži, primenjuju se odredbe zakona.
Dejan Kojić objašnjava da je punomoćnik TENT-a na sudu pokušao da dokaže kako nije reč o smenskom radu, već o preraspodeli radnog vremena. Radnici koji su tužili TENT rade u smenama od 07 do 19 sati i od 19 do 07 sati narednog dana i svi oni, kaže Kojić, rade na poslovima i zadacima za koje je utvrđeno da je reč o radnim mestima na kojima se radi u skraćenom radnom vremenu, a što je na sudu potkrepljeno dokazom koji se zove “spisak radnih mesta na kojima se sprovodi skraćeno radno vreme u JP TENT”. Po članu 60. Zakona o radu, preraspodela radnog vremena ne može se vršiti na poslovima na kojima je uvedeno skraćeno radno vreme, a po tom pitanju sudu je dostavljeno identično mišljenje Ministarstva rada i socijalne politike od 25. maja 2007.
– Od 1999. godine radnici TENT-a rade u sledećem režimu – 12 sati rade, 24 su slobodni, pa 12 rade, a 48 sati su slobodni. I tako rade čitave godine. Dakle nema govora o preraspodeli radnog vremena koja znači da se u jednom delu godine radi duže, a u drugom delu kraće. U istom režimu kao radnici TENT-a rade i druga privredna društva u okviru EPS-a, poput “Elektrovojvodine” čiji su radnici svoja potraživanja za noćni rad ostvarili pred sudom u Novom Sadu. Nadamo se da će Drugi opštinski sud u Beogradu primeniti isti aršin i konačno presuditi u našu korist – kaže predsednik Sindikata TE “Nikola Tesla”.

Ministar uticao na inspekciju
– Za sve je kriva politika koja postavlja i direktore i sudije. Kada je republički inspektor rada Mića Ćosić svojevremeno bio kod nas, doneo je rešenje kojim se rukovodstvu nalaže da primeni obračun zarade za noćni rad u skladu sa Zakonom o radu. A onda je pod pritiskom tadašnjeg ministra rada Slobodana Lalovića to “nalaže” promenio u “predlaže” – kaže Kojić.


Autor: Branislav Krivokapić
 
Top